Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:17, 8. 3. 2012.

Besmisao marta osmog

I umesto da se prema ženama svakoga dana odnosimo kao da je Osmi mart, mi ćemo ih danas kovati u zvezde, a već sutra se ponašati kad da današnjeg dana nije ni bilo. A u tome će nam, svesrdno, pomoći i same žene, koje uživaju da budu važne makar jedan dan ne pitajući za sutra, čime samo podubljuju ovaj besmisao.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Nikola

    11:20 // 8. 3. 2012.

    Čemu ovakav tekst? (pitanje je retoričko i ne očekujem odgovor)

    Moja majka zna sve to, ali joj je ipak jako drago kada joj čestitam praznik i kupim neki mali poklon kao znak pažnje.
    A suprugu pazim svakog dana podjednako, ali joj je drago kada je 8. marta izvedem na ručak i kupim neki poklon.
    Naravno o ženama treba brinuti svakoga dana, ali jedan poseban dan odvojen samo za njih nije ništa loše. Po logici iz teksta mogli bi da ukinemo sve praznike, uključujući i one lične. To su sve samo obični dani, zar ne.

    Inače, nisam dete cveća, već osoba rođena sredinom osamdesetih, tako da svako ko se uhvati za komunizam može odmah da se obriše.

    Ne treba mešati položaj žena sa današnjim praznikom, a ovih dana svi to rade.

  • maja

    11:37 // 8. 3. 2012.

    Hm. Kao emancipovana (i po mnogim kriterijumima uspesna) zena, grozim se ovakvih tekstova pre svega zato sto je osmi mart izuzetan dan u istorijskom smislu, a pisac obezvredjuje cinjenicu da bez ovog dana ne bi bilo ni zenskog prava glasa, ni bar delimicne ravnopravnosti sa muskarcima. To sto je clan LDP-a je posebno zanimljivo. Valjda misli da se radi o "socijalistickom" prazniku, pa je zgodno da se tu pokaze "liberalnost". Ali postovani pripadnice muskog pola, ovakav "pisani sastav" je omalovazavajuci, a vic je neukusan i bedan...

    • danko

      15:46 // 8. 3. 2012.

      Ovaj tekst je aktuelan,ali ima jednu manu.Pisan je u predizbornom trenutku,iz pera politicara,sto najvise smeta Maji,koja siguran sam u to nije iz iste partije.(Ja sam takodje antiliberalan ,ali i Prokonzervativan)Smatram da ovakvom tekstu treba puno vreme da odlezi i sazri,kako bi ga analizirali sa istorijske distance.Zato Vam Majo,predlazem da procitate moju kolumnu inspirisanu istim "praznikom"(http://www.juznevesti.com/kolumne/Danko-Tomic/Ravnopravnost-ali-stvarno.sr.html),napisanu pre godinu dana.

    • maja

      16:10 // 8. 3. 2012.

      Danko, procitala sam vas tekst, i smatram da je na literarno znacajno visem nivou od ovog koji sam komentarisala. Zanimljiv je, duhovit, i pogadja cilj. Inace, nisam politicki opredeljena, ali mi to ne smeta da izrazim svoje misljenje. I dalje smatram da je vic neukusan i jadan. I, da: nisam danas skraceno radila, napijala se i lumpovala...

  • vmp

    11:51 // 8. 3. 2012.

    prike, ako ovo citas da znas da je ovaj ukrao sastav tvog 8-godisnjeg deteta sa temom "8. mart"...da bolje cuva sastav sa temom "prolece u nasem gradu"
    Milose, tebi nista ne pisem, da ne ulazimo u raspravu ko prosli put. :)

    • petrovic

      20:49 // 8. 3. 2012.

      da stvarno je ukrao od 8-godisnjeg deteta, cuo sam da deca tog uzrasta mnogo vole crni humor i da tog dana deca idu u drzavne institucije da zavrsavaju potrebnu paprologiju i imaju neprijatnosti od sluzbenica, i sve to stave na papir u domacem zadatku i dobiju 5 kod uciteljice, naravno ako su naucili da pisu do tada...

  • Jelena

    13:48 // 8. 3. 2012.

    Zar je 8. mart razlog da se napusti radno mesto kao sto su uradili radnici socijalnog zavoda u Nisu?? Radno vreme je do 14:30 h,mogli posle radnog vremena u kafanu..

  • sofija

    15:05 // 8. 3. 2012.

    8.mart jeste bitan dan zene u istorijskom smislu. Danas se svodi na cestitanje (mnogi i ne znaju zasto cestitaju,ali pobogu red je)i kupovinu jeftinog cveca...
    Ono u cemu se slazem sa piscem i potpuno podrzavam je da se prema zenama treba odnositi kao da je svakog dana 8.mart,a ne samo tog jednog dana u godini.

  • sasa

    19:33 // 8. 3. 2012.

    Milose,opet si ispao smesan:))

  • Miki Savić

    23:12 // 8. 3. 2012.

    Ја сам из УРС-а и текст ти је без везе. О вицу нећу ни да писем коментар. Не брукај Чеду пред изборе својим писанијем. Стрпи се док не прођу. После пиши, да нам не би било досадно. Мају посебно поздрављам.

  • elly

    05:38 // 9. 3. 2012.

    Apelujem na redakciju da cenzurise ovakve neoriginalne, na precac pisnane, besmislene i nadasve netacne tekstove.
    Poslednji pasus je vic od pre Hrista, koji je toliko jadan da ne zasluzuje da se kategorise u crni humor.

    • Arsen Tatić

      08:43 // 12. 3. 2012.

      trazite cenzuru od medija koji se od svog samog nastanka zalaze za slobodu govora i iznosenje misljenja?! zar kvalitet juznih vesti upravo i nije u tome sto prezentuju razna razmisljanja?
      tekst svakako jeste originalan, a vas eli molim da mi kazete sta je to sto je netacno u ovom tekstu?
      i da... vic ne moze biti pre hrista, jer pre hrista se nije slavio 8. mart

  • Nebojsa Ozimic

    07:29 // 9. 3. 2012.

    Zaista mislim da je nepotrebno komentarisati političku pripadnost autora kolumne tim pre što to i nije tema teksta.Valjda je normalno baviti se isključivo Miloševim iznetim stavom u pogledu 8.marta. Inače,činjenica je da se sve na kraju svede na polusvelo cveće i krkanluk što je prilično degradirajuće za one čiji je to dan.
    A vic,Miloše, baš i nisi morao da napišeš...

    • Nikola

      12:06 // 9. 3. 2012.

      Mene boli... briga... iz koje je partije.

      Možda je činjenica kod Vas da se sve svede na "polusvelo cveće i krkanluk", što ne znači da je tako i kod ostalih.

      Borba za ravnopravnost je nešto što se (bi trebalo da se) dešava svakodnevno.
      8. mart je istorijski dan, i pazi, nismo mi muškarci glavni akteri. Treba ga obeležavati, mada ne sa skraćenim vremenom. Mada je manji apsurd da 8. marta bude skraćeno radno vreme, nego 1. maj. Slaviti rad neradno je potpuno debilozno, pa ga slavi cela Srbija (i šire).

    • Aleksandar

      16:06 // 11. 3. 2012.

      Poštovani gospodine Ozimiću,
      Ispod Vašeg imena u zaglavlju kolumne stoji - istoričar, pesnik i publicista. Ispod slike i imena g. Grozdanovića, prva odrednica je njegov trenutni politički angažman, a zatim i politička pripadnost. U tom smislu, teško da je moguće njegov tekst ne 'pročitati' i u kontekstu u koji sam sebe (po)stavlja.
      Što se tiče polusvelog cveća, i sami ste u odgovoru na neki komentar - u vezi sa vašim tekstom na istu temu - objasnili kako su 'cvećare i agilni cvećari čudo'. Dakle, može se naći i sveže cveće, to je danas najmanji problem! Krkanluk... ? Siguran sam da Vi, pesnik i publicista, možete to i bolje. Ima bezbroj prihvatljivijih termina za praznični obed, kakav god bio taj praznik!
      O smislu/besmislu 8. marta – ne ovoga puta. Besmislenim mi se čini poriv da se (i) o tome piše u kolumnama.
      Srdačan pozdrav

    • Arsen Tatić

      08:45 // 12. 3. 2012.

      ovde je aleksandre osnovno pitanje da li biste tako reagovali da ne znate ko je napisao tekst...

    • Aleksandar

      21:18 // 12. 3. 2012.

      Arsene, ja nisam ni komentarisao tekst. Komentarisao sam komentar g. Ozimića. A o g. Grozdanoviću znam samo ono sto o njemu piše u zaglavlju kolumne.

  • Marko Velickovic

    12:13 // 9. 3. 2012.

    Izuzetno znacajan dan, koji je u obrtu jos jedne patrijarhalne predstave sveden na poklanjanje cveca. Sam cin poklanjanja cveca je seksisticki, zbog simbiloke koja stoji iza tog cina, a koja zenu treba da svede na mesto neznijeg pola. Tako se proslava jednog od najznacajnijih praznika za ljudsku civilizaciju svodi na pateticnu igru dzentlmena i dama. Zaboravlja se da je taj znacajan zbog politickih prava koje su zene izborile. Pored prava glasa to znaci i da mogu da budu slobodne da biraju svoje mesto u drustvu, u kuhinji ili van nje, da budu dame ili ne ako ne zele da budu svedene na nacin hoda i intrigantnu cutljivost. Ipak, najpateticniji su muskarci koji, zaleci za to sto se o zenama 'mi muskarci brinemo' jedan dan u godini, zagovaraju da ta briga treba da bude svakodnevna. Mozete li zamisliti oslobodjenu i inteligentnu zenu koja cezne za permanentnim pokroviteljstvom neke dzentlmen varijante muskog balvana?

    • Dragan Vukadinovic

      22:56 // 9. 3. 2012.

      Ма грдно смо им олакшали, тиме да сада и поред свих кућних обавеза имају и обавезе на радном месту. При томе их условлјавају при запошљавању да не иду на породиљско, породиљско одсуство се перманентно скраћује, смањује им се надокнада у том периоду, продужава им се радни стаж итд. итд. Ма разбиле су се од права. Фарса.
      Наравно подржаван апсолутну полну равноправност - али да право подразумева и обезбеђивање адекватних услова да се одтваре та права а не оправдање за нове обавезе.
      П.С. меније 8.март симпатичан, тада се обавезно сетим да жени купим цвет.

  • Меда

    13:14 // 9. 3. 2012.

    Ja se samo pitam ot kad je to moguce da se u drzavnim ustanovama nesto zavrsi bez poklona pa sad, samo za osmi mart, kojebaga mora poklon da se donosi?

    Za one koji se pitaju zasto se Grozadnovicu sve gleda iz politickog ugla cak i kada to nema ociglednu vezu sa tekstom, odgovor je u tome da vecina koji odgovaraju komentarima citaju sve kolumne i do sada jos niti jedan teks nije napisan a da nema dobru dozu cedo-jovanovicevske politke.

    • Coka

      17:45 // 9. 3. 2012.

      Medo, izgleda da Vi samo čekate da Grozdanović objavi kolumnu, a onda da počnete da pljujete i po njemu i po kolumni... Ne valja Vam takav stav, iskreno Vam kažem! Ako Vam se ne sviđaju, nemojte da čitate! Ja se nikada nisam javila da nekog blatim samo zato što mi se ne sviđa šta je napisao, ili kakvog je političkog opredeljnja!
      Ne poznajem Grozdanovića, ali kad čitam komentare dobijam neodoljivu želju da ga branim, jer mora da je mnogo dobar čim ga ljudi kao što ste Vi konstantno napadaju!
      Vic na kraju kolumne se ni meni ne dopada, ali za sve ostalo je u pravu! Ali od zlobe niko nije hteo da razume šta je napisao!
      A te žene što se bune, to su one što ih muževi ne poštuju ni najmanje, i ne smeju da se okrenu i u kući potraže svoja prava, nego su došle ovde da napadaju čoveka ni krivog ni dužnog! Ako im je lepše da im muževi poklone cveće jednog dana, a ostalih 364(365) ne poštuju ni najmanje, nek uživaju...
      Meni je lepše ovako da me neko voli i poštuje svakog dana... :)

    • Меда

      01:07 // 10. 3. 2012.

      @ Coko, ljubim te u oko, kritika i pljuvanje su dve razlicite stvari a ja jos nisam kritikovao ovaj tekst.

      Ko ne voli kritiku - neguje jednoumlje, tu se valjda slazemo?

    • Coka

      16:31 // 11. 3. 2012.

      Vi radite i jedno i drugo... I naravno da nisam pristalica jednoumlja, ali malo postaje dosadno da non-stop nešto komentarišete...

  • biljana

    14:34 // 9. 3. 2012.

    Ne mogu da verujem!!! Nemojte maldi covece da brinete o zenama na ovaj nacin. Ja u ovom tekstu ne vidim brigu za zenska prava vec blagu mrznju prema njima. Zasto bi zene imale svoj dan ? Pa zato sto je ovaj dan bitan za sva nasa prava koja imamao ili nas ubedjuju da imamao. Mozda je Milos bio odsutan sa casa istorije, ali tu je narodni poslanik LDP-a profesor istorije na Pravnom fakultetu pa ce ga,nadam se, poduciti. I jos nesto. Nije lepo vredjati zene zaposlene u nekoj instituciji time sto tamo neko tvrdi da se bez poklona tog dana nista ne zavrsava. Pa odbornik je ,gradski, neka podigne glas protiv zena koje traze poklone. Muskarci u mojoj okolini ponasaju se normalno prema zenama tokom cele godine , a na ovaj dan sitna ,posebna ,paznja ne skida oreol sa glave ni njima ni zenama.

    • petrovicka

      18:47 // 9. 3. 2012.

      blago tebi kad non stop dobijas poklone u drzavnoj instituciji od muskaraca a pogotovo na 8. mart, verovatno nisi kafu kupila 4 do 5 godina?! zavidim ti... p.s. koliko ti banana placa da pises ovakve gluposti?

  • Grašak mene treba a i ja njega

    19:33 // 10. 3. 2012.

    "I umesto da se prema ženama svakoga dana odnosimo kao da je Osmi mart, mi ćemo ih danas kovati u zvezde, a već sutra se ponašati kad da današnjeg dana nije ni bilo. A u tome će nam, svesrdno, pomoći i same žene, koje uživaju da budu važne makar jedan dan ne pitajući za sutra, čime samo podubljuju ovaj besmisao." BRAVO! Svaka cast za ovo zapazanje.. Retko ga je od muskaraca...

  • Jovica Petkovic

    22:06 // 10. 3. 2012.

    Mnogo buke ni oko čega.

  • Arsen Tatić

    08:40 // 12. 3. 2012.

    u potpunosti se slazem sa graskom... to je i poenta celog teksta...

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: