Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:00, 1. 10. 2012.

Dođi u septembru

Autor

Miloš Grozdanović.

Prozni pisac. Autor romana "Jugo" i "Uzrok smrti ne pominjati, ni u crkvenim knjigama, ni u molitvama".

Zamenik šefa odbroničke grupe “Niška priča” u Skupštini Grada Niša.

Čeka nas topao septembar, javili su krajem avgusta. I sačekao nas je... Neverovatno toplo za ovo doba godine. Ali, ne sekirajte se. Ohladiće nas oktobar. Ne toliko temperaturom, koliko svim onim ostalim što donosi. Kukaćemo mi još za ovim septembrom.

Mada su neki kukali i u septembru. Naročito onaj Lešanović koga je Čanak olešio. Ali, tako je suđeno, izleda. Mada, do suđenja još nije došlo. I, mnogi se pitaju When, when, što na američkom znači: Ka' ćemo bre?! Drugi se, pak, pitaju Ko je smestio Zeki Rodžeru, pa je od tamburaša postao batinaš, ali, to možda mogu da shvate samo oni koji su rasli pored Dunava...

U području oko Velike Morave ovih dana sve češće se poljoprivredni radovi završavaju uz pesmu Tamo daleko, daleko kraj mora, tamo je selo moje, tamo je Jagodina...

Mada taj izlazak Jagodine na more nije slučajan. Ta viševekokovna pomoravska pretenzija da se sa Morave izađe na more najvljena je pre par godina izgradnjom Akva parka. Nije on izgrađen slučajno. Ne... Zbog toga u Nišu već deset godina ne mogu da naprave isti. Niš, jednostavno, nema pretenziju da izađe na more, dok Jagodinci o tome sanjaju vekovima. Priča se i da je Toma Zdravković, nakon jednog gostovanja u ondašnjem Svetozarevu, u lokalnoj kafani, od korpulentnog gazde, čuo za to predanje i istog trenutka na salveti napisao pesmu Ispod Palme na obali mora.

A kako pored mora mora sve da bude čisto i nova vlada se priključila Dulićevoj akciji Očistimo Srbiju. Samo se to čišćenje ne odnosi na ekologiju i vrlo lako se može desiti da i sam autor akcije bude očišćen. Zbog toga se Jeremić očistio sam i otiš'o da predsedava Generalnom Skupštinom UN-a. Tamo je među prvima, na srpski način, naravno, preko veze ugostio i predsednika Tomu. A onda su se njih dvojica u direktnom televizijskom prenosu koji je pratilo milionsko gledalište međusobno ishvalili (Toma: Vi odlično vodite ovu sednicu! Vuk: Ne, ne, vi ste pripremili odličan govor!) po sistemu Ja tebi serdare, ti meni vojvodo. Ili, s obzirom na to da se događaj zbio u Njujorku, kao Chevy Chase i Dan Aykroyd u filmu Spies like us (– Doctor... – Doctor... – Doctor...  – Doctor...).

A, kako doktori ne bi imali posao u naredne četiri godine svi bitni politički činioci u Lebanu su se dogovorili da je najbolje da nema opozicije i da svi uđu u vlast! Kad smo kod ulaženja, pažnju mi je privukao i jedan naslov iz međunarodne rubrike: Stefanović primio Kirbija.

Ukoliko neko kaže Kirbi prva asocijacija mi je usisivač. A, u Nišu su prethodnih dana usisani stari direktori i postavljeni novi. Desio se svojevrsni veniš (Prema gramatičkim pravilima VeNiš se dobija od skraćenice reči Vanredno koja se piše V. /a čita Ve/ i reči Niš tj. imena grada u kojem se dogodila ta vanredna situacija). Kako je ovaj veniš, u stvari, predigra (ili srpski rečeno petting) za uspostavljanje departizacije u narednih nekoliko meseci imaćemo mnogo onih koji će se, kao kod Lole Đukića, predstavljati sa V.D. šef Servisne stanice, drug V.D. Raka!

A, dok se teren za departizaciju ne pripremi Vlada Srbije baviće se nekim ozbiljnijim stvarima. U sklopu tog plana premijer Ivica Dačić je izjavio: Gradićemo mostove poverenja sa Prištinom!

U pregovore se, međutim, jos nije ušlo jer vlada ne može da odluči da li da posao izgradnje tog mosta poveri Milutinu Mrkonjiću ili Velji Iliću. Dilema Mrka ili Velja najveća je u srpskoj istoriji još od one koju je imala (ili kako mnogi vole da kažu imao) Vlada Cvetković Maček oko ulaska u Trojni pakt.

Odluka o povećanju PDV-a je bila mačji kašalj u odnosu na ovu dilemu. I mnoge druge odluke su donete ili će biti donesene pre ove.

Vlada radi punom parom! Rezultati vlade će se osetiti i pre isteka prvih sto dana rada, rekao je ministar poljoprivrede.

I u pravu je bio... Osetiće ih građani već od prvog oktobra kada odu u kupovinu. Ali rekli su da neće biti poskupljenja, kazaće građani naglas u marketima. A jesu ti tako rekli, odgovoriće prodavci. Želiš niže cene?! Pa ti onda dođi u septembru...

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • vmp

    09:18 // 1. 10. 2012.

    bolje....
    nego upade mi u oci Lebane i jedinstvo koje tamo vlada. Na kraju ce i zuti i beli i crni i crveni shvatiti da im je najbolje da se kompletno udruze(a ne delimicno ko sada), jer ima za sve. SSSS. Ja sam jos pre 5-6 godina predlagao da se grad Nis "isparcelise" na 20-tak zona za naplatu putarine. Npr. od broja 6 do Trosarine formirati JKP "BR6" za naplatu putarine, sa sve direktorima, pravnim sluzbama, postaviti kucice za naplatu....To dati jednoj stranci da tu zaposljava, namesta tendere i ostalo. Onda od Trosarine do bolnice novo JKP...i tako ceo grad.
    1. resice se problem zaposljavanja koji stranke imaju
    2. nesposobnost tih kadrova bice lokalizovana
    3. a gradjane ko pita
    Prirodna je potreba kartela da se udruzuju jer postoji stalan strah da ih normalan deo drustva unisti(primer Lebana). Ovako, kako je sada, desice se da neko normalan "ispliva", neka grupa gradjana, neki posteni pojedinac, nestasao za jednopartijsku Srbiju.

  • Meda

    03:56 // 1. 10. 2012.

    Kad upe

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: