Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:26, 22. 8. 2011.

Ko je odgovoran, franak ili banka?

Dragi sugrađani, kao i još neki među vama, odlučio sam 2007. godine da uzmem stambeni kredit indeksiran u švajcarcima kod jedne od renomiranih bankarskih kuća. I kako to obično biva u životu, a i filmu, nepredviđeni neprijatelj se pojavi baš kada poveruješ da je sve u redu.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Negativni komentari:
  • Danijel Dasic

    13:08 // 22. 8. 2011.

    Postovani Milose, kako spadate u malu grupu koja u ugovoru ima precizno definisane uslove promene kamatne stope postupak je veoma jednostavan, i sastoji se u nekoliko koraka:
    Prvo: Podneti pisani zahtev (email) Banci za smanjenje kamatne stope po predmetnom ugovoru o stambenom kreditu (citirati clan ugovora, i relevantne podatke o stopi LIBOR-a). Ponavljam, nista usmeno, samo u pisanoj formi. Banka ima rok od 30 dana da odgovori, i to ce uciniti najverovatnije 29-tog dana. Ukoliko prihvati obrazlozenje, prica je gotova, ukoliko ne, onda;
    Drugo: Poslati pisani prigovor (email)Narodnoj Banci Srbije, Centru za zastitu korisnika finansijskih usluga. Oni ce kontaktirati banku i najverovatnije ce banka onda biti mnogo kooperativnija, i ponuditi neko kompromisno resenje o smanjenju kamate. Ukoliko ne, onda;
    Trece: Narodna Banka Srbije pokrece postupak medijacije, u cilju resavanja spora... i zadnje;
    Cetvrto: Angazovati dobrog advokata i tuzba!
    Napomena: Sve mora biti u pisanom obliku...

  • Dejan Rajcic

    23:46 // 24. 8. 2011.

    Osnovano je ovih dana udruzenje gradjana -korisnika stambenih kredita indeksiranih u CHF. Sediste udruzenja je u Novom Sadu, predvodi ga Nenad Vujkovic, mislim da rade na formiranju regionalnih podruznica. Adresa udruzenja je [email protected] . Pronadjite ih i na fb, STAMBENI KREDITI INDEKSIRANI U CHF. Pozz

  • Nikola Jovanovic

    07:01 // 22. 8. 2011.

    Milose, ne bi trebao da budes gospodin kao sto jesi već da navedes ime banke koja se na ovakav način ophodi prema svojim klijentima. Inace - neće se mnogo nasekirati i neće se nikada promeniti.
    Imas svu moju podrsku u dostizanju pravde!

    • Dejan Nikolic

      12:17 // 22. 11. 2012.

      Naravno sve..

  • Meda

    10:23 // 22. 8. 2011.

    Nisu krive banke!

    Da ne duzim, krivi su oni koji su ubili regulisane i uspesne domace banke da naprave mesta za dolazak stranih banaka i onda jos vise olabavili zakon i dozvolili bankarski sistem divljeg zapada.
    A bankama je posao da prave pare, na drzavi je da im skrese krila.
    Vrlo malo, krivi su i oni koji su ulazili u kredite bez da citaju sitna slova i time sto su ocekivali da banka=postenje u drzavi bezakonja ali posle godina nemastine, drugo se nije ni moglo ocekivati. Slamka za dugorocne utopljenike.



    Ovaj pokusaj udruzivanja je pravi potez!

    Grupna akcija, grupna tuzba, medijska podrska (ma kako mala) i dobar advokat mogu da pruze sansu ali samo ako je moguce tuziti banku i za povracaj i za troskove sudjenja.


    Svetski gledano, LIBOR +2.5% i nije tako los kredit za kucu. Steta sto je jedino kamata svetska a sve ostalo belosvetsko. A 'Svajcarac'... on pojma nema da globi dobar deo nacije. Valjda mu sve jedno.

    Bravo Milose, imas talenat da budes vodja... hocu reci 'lider' ;)

  • dragoljub stamenkovic

    14:56 // 22. 8. 2011.

    Slazem se na g. Nikolom Jovanovicem !

  • Ivan Muljevski

    16:04 // 22. 8. 2011.

    Pre 1 min sam poslao email na [email protected] zbog mnogo manje stvari.

    To je prvi korak.
    Probaj i ti.

  • milosevic milos

    19:40 // 22. 8. 2011.

    Hvala na ukljucenju i podrsci. Ostacu dosledan i necu objaviti ime banke osim licnoj prepisci mail-om sa zainteresovanima. Inace banka je vec pismeno obavestena i prepiska pismena postoji, sada se ceka da prodje 30 dana i onda se obracam NBS-e zahtevom z amedijaciju. Inace na svemu radim sa advokatima

  • predrag rajic

    10:06 // 2. 9. 2011.

    molim nekog iz udruzenja [email protected],da me kontaktira,hteo bih da budem u toku jer sam i sam zaduzen kod banaka za kupovinu stana,hvala unapred!

  • Nenad Milenkovic

    19:48 // 24. 8. 2011.

    Zlatno pravilo koje godinama unazad vazi je da se treba zaduzivati u eurima,a stedeti u svajcarcima.Dobra vest je da centralna banka Svajcarske radi na obaranju kursa franka i radice to u duzem vremenskom periodu do momenta kada se franak vrati na nivo pre svih kriza,sto bi trebalo dobro da dodje svim korisnicima kredita u CHF,ali i samoj svajcarskoj privredi.

    • anja

      12:19 // 11. 11. 2011.

      To su lepe vesti, ali kako da budemo sigurni u to i na koji nivo bi to trebao da doje Franak i za koje vreme, ako je to za 10 i vise godina to i nije neka olaksavajuca okolnost ni za nas zaduzene kreditom ni za svajcarsku privredu.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: