Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

23:59, 15. 3. 2014.

Izbori...

Autor

Aktivni građanin.

Šta bi trebalo da donesu izbori? Novu politiku, nove ljude, novi način rada, novu energiju i nove ideje ili samo novu vlast? Ništa od toga iako su, paradoksalno, kod nas izbori sve.

Ovde su svaki izbori biti ili ne biti, levo ili desno, napred ili nazad, EU ili Rusija, Partizan ili Zvezda... I svaki su prilika da se iskoristi vorholovski princip od 15 minuta slave i nesebično pokaže narodu sopstvena brilijantnost, nezamenljivost i svestranost.

Jer, naši političaru kao da potiču iz Marvelovih stripova, mogu sve, imaju natprirodne moći i neuništivi su. Zato ih i treba slikati, reprodukovati, kopirati, fotošopirati jer smatraju da bi njihovu velićinu i moć i svi ostali trebalo da vide, uvide (prihvate i primene) i usvoje kao blagodet/kao blagoslov koji se ukazao.

I dok idem ulicom i gledam te nasmejane I optimistične ili preozbiljne i mrgodne likove budućih, a i sadašnjih vođa (za sva vremena), i dalje mi nije jasno zašto mi moramo da budemo vođeni i zašto neko mora da ima potrebu da nas vodi, izbavi, iskobelja, povede, odvede svojom genijalnošću.

Da li sam ja stvarno jedan u masi nemislećih, nesposobnih, slaboumnih, nekreativnih i indiferentnih osoba kojima treba vođstvo?

Nekoliko pitanja mi se nameću ovde: gde to treba da nas vode ti koji se predstavljaju kao vođe ovog „slepog“ naroda i kako baš svi u ovoj zemlji smatraju da su rođeni da budu vođe I da vode a da ih mi ostali, podanici, slušamo i sledimo njihove ideje, programe, stavove, velike misli još većih ljudi - njih?

Otkud da su baš ti i takvi njihovi stavovi i ideje nesporni i takvi da se u njih ne sumnja. Credo! Zašto će svi baš sve da menjaju, jer je samo njihova ideja, njihov plan, program najbolji, jedini ispravni i jedini koji nas može izvaditi iz ovog gliba?

Otkud u čoveku toliko neskromnosti, toliko prepotencije da drugim ljudima deli I nameće mišljenje, prosipa mudrosti i ukazuje put, kao lučonoša, za kojim se svi mi moramo kretati. Otkud u čoveku toliko arogancije da onog do sebe smatra većim slepcem od sebe, te smatra da ima pravo da vodi.

I otkud nama, građanima, pravo da od njih, takvih, budemo vođeni. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • natasa vukajlovic

    11:12 // 20. 3. 2014.

    Milose
    zar nisi previse dragocen za trosenje i rasipanje bilo cega sto je TVOJE na 'NAROD' nemoj sunce...preusmeri se na bilo sta drugo...dugo te znam...VRATI SE SEBI SASVIM!

  • kiki

    21:00 // 17. 3. 2014.

    Kome bre ti solis pamet? Dok nas je tvoj BOTA vodio, nisi video da smo u mulju i blatu-bio si slep!
    Govori u jednini, shvati da si sada progledao! Bio si zaslepljen svojim vodjom!

  • cika nesa

    20:24 // 17. 3. 2014.

    I tako slobodnomisleca rulja pohrli za svojim vodjom...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: