Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

22:16, 15. 9. 2013.

Torovi* PU Niš

Autor

Predsednik Pokreta "Niška priča".

Vanredni profesor Medicinskog fakulteta u Nišu.

Dok u poslednjih par nedelja pratim događanja u Nišu, posebno ona vezana za Policijsku Upravu (PU) Niš i "saradnju" Grada i gradskih javnih preduzeća sa istom, ne mogu odoleti da javno ne postavim jedno obično, ljudsko pitanje, pošto kao građanin nemam pristup do odgovornih u PU Niš (baš zanimljivo zvuči ovo PU PU PU - daleko bilo).

Naime, dok Grad Niš iz svog bednog budžeta izdvaja novac da im kupi vozila (ništa manje nego Ševi Orlando i to sa pogrešnim grbom "donatora"), dok im parking-servis kupuje lap-topove i sl, šta PU Niš čini na planu da ti njihovi "donatori i dobrotvori" - građani Niša - sa lakoćom, a pre svega dostojanstvom, obave one poslove koje moraju u toj istoj PU Niš?

Iz ličnog, kao i iskustva hiljada Nišlija koji provode sate čekajući ispred šaltera za dobijanje lične karte, pasoša, vozačkih dozvola, registarskih tablica, čini mi se NIŠTA.

Naprotiv, kao da se trude da bude sve teže, sve gore, da duže traje i da bude ponižavajuće. Kao torovi. Da pokažu ko je tu gazda. Kako drugačije objasniti činjenicu da za vađenje bilo kog od ovih dokumenata morate izgubiti najmanje dva radna dana.

Ako kojim slučajem i uspete da (neki minut nakon ponoći) eletronski zakažate (e-uprava) predaju potrebnih dokumenata za izdavanje lične karte (obično tek za 15 dana), onda ćete nakon 7 dana, kad treba da podignete tu istu ličnu kartu, provesti u prostoriji 5h5m sa još najmanje 50-ak ljudi, neograničen broj sati (u proseku 4-5) a da pri tom ne smete izaći jer vas mogu prozvati, pa ako vas nema... sve ispočetka.

Grad koji ima oko 300.000 stanovnika ima za ove namene 1-2 šaltera sa sve pauzama... TOR*.

Ili, duplo (ili trostruko) čekanje u redovima za registraciju vozila.

Svima koji svake godine obavezno provedu više sati u redu za registraciju vozila, poznato je da PU (Pu pu pu-daleko bilo) Niš za ove namene ima samo 2 (slovima dva) šaltera (sa sve pauzama).

Ako na registracionom području PU Niš ima oko 70.000 vozila (podatak iz Republičkog zavodu za statistiku u 2011. je - 68.269 vozila), ako svako mora do dođe lično jednom godišnje, ako znamo da u godini ima oko 250 radnih dana, onda je lako izračunati da na ta dva šaltera dnevno (sa sve pauzama) treba da stane u red i završi proceduru prosečno oko 280 (slovima DVESTA OSAMDESET) ljudi!!!!

Pri tome ne postoji ni jedan drugi način da se taj posao završi. Da li je ova računica nekada pala na pamet nekome ko je organizovao takvu službu? Izgleda da nije. Još jedan PU TOR*.

Onda da svi ogrnemo ovčije krzno i osećamo se kao u toru. Da li su dični gradski oci, kada su poklanjali imovinu tih građana iz torova PU Niš, zapitali čelnike PU Niš kada i kako misle da reše to ponižavanje građana Niša?

Verovatno nisu, utrkujući se ko će biti ljubazniji prema uniformi. Ili možda zato što nikada sami te redove nisu čekali.

Možda je Grad Niš trebalo da OVAJ problem rešava sa PU Niš, da obezbedi prostor, sredstva, pa možda čak i ljude za ispomoć. Da se "dobrotvori" PU Niš ne osećaju kao u toru kada odu da rade ono što moraju.

Tor* po Vikipediji može da se odnosi na sledeće:
• Tor (mitologija), bog u nordijskoj mitologiji
• Tor (jedinica), fizička jedinica za pritisak
• Tor (građevina), ograda u koju se zatvara stoka, obor
• Tor (staja), pomoćni objekat za domaće životinje (stoku)

... sami izaberite značaj  ove reči u gornjem kontekstu, kako se osećate kada uđete u PU Niš.

Do sledećeg čekanja u redu..

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • taki

    17:52 // 26. 9. 2013.

    Dragi profesore nikako Vam neću protivrečiti.Ali bih volela da vaše studente naučite da se bez vozačke može,a bez zdravlja život malo vredite.Da redovi u bolnicama postanu kraći i dostojanstveni.

  • bravo za profu!!

    21:54 // 24. 9. 2013.

    E moj profo,ja sam prošle godine doživeo kad sam menjao staru za novu vozačku dozvolu da me na jednom od ta dva šaltera radnica otkači uz urlik"idem kod svastiku na rođendan" pola sata pre kraja smene

  • Zarko Vujovic

    18:29 // 23. 9. 2013.

    Ko zna njemu dva, bravo profesore na ovoj javnoj inicijativi i kritici!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: