Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

23:34, 27. 9. 2013.

Tečin i tetin

Ili kako se izbor za upravnika pozorišta pretvara u nušićevski vodviljski performans sa političkim zadahom.

Iako su se pre imenovanja na mesto tetnikog i tečinog VD direktora na sceni Narodnog pozorišta igrala tri Nušićeva komada:

1. Gospođa ministarka,
2. Ožalosćena porodica i
3. Ne očajavajte nikad

Tetnik i tečin VD direktor je za svega godinu dana postavio i upregao ansambl u jos tri Nušića:

4.Svet,
5. 915. (koprodukcija sa Pozorištem iz Kruševca) i
6. Sumnjivo lice (koprodukcija sa Bitoljskim narodnim teatrom).

I, takav programski koncept bi u nekim stručnim krugovima mogao da se definiše kao inovacija mladog tetnikog i tečinog VD direktora da nije u pitanju totalna improvizacija i neprepoznavanje činjenice da sve to i toliko Nišu nije potrebno niti ima smisla. Takva gomila Nušića u jednoj pozorišnoj kući u svega dve sezone!

A, sve je počelo kada se u ulozi Gospođe ministarke pojavio savetnik za kulturu, koji je imao zadatak da rođaku nađe neko lepo mesto u provinciji, da se tamo dete nauči, pa da se tek onda vidi šta dalje.

Za one koji se priče tog komada ne sećaju: Gospođa ministarka ima zadatak i potrebu da zaposli svoju rodbinu (mislim u predstavi).

Ali, sve se to otrglo kontroli. Savetnik za kulturu se prvo podsvesno, a zatim i vrlo svesno pretvorio iz ministarke u ministra kulture (iako je na tom mestu već bio postavljen drugi čovek). Kad te uloga ponese, tu nema pomoći osim na psihijatriji.

Sebe je imenovao za predsednika Upravnog odbora Narodnog pozorišta u Beogradu, a tetkinog i tečinog za VD direktora Narodnog pozorišta u Nišu.

Onda je saznao da je Niš u rimsko doba bio veći od Rima i da je Konstantin pored porodičnih bahanalija i raznih kriminalnih radnji napisao (ili prepisao) tzv. Milanski edikt davne 313. godine i da je od tada prošlo 1.700 jubilarnih godina.

Saznao je da je za to državna kasa izdvojila neke milione evra, ali i da provicijalci iz Niša neće umeti to da potroše. Pogotovu ne politički debitanti tek uzletele SNS eskadrile.

''Mejdžer of Niš city'' je oberučke prihvatio ideju da se savetnik za kulturu ili predsednik UO NP Beograd ili ministar kulture iz senke lati tog teškog zadatka.

U Nišu je, fola radi, imenovan "Organizaciono odbor obeležavanja godišnjice Milanskog editka" sa članovima koji su popadali sa različitih političkih planeta. Sa jedinim zadatkom da se slikaju zajedno kada se za to ukaže prilika i da slušaju savetnika za kulturu. Jer, on je iz Beograda, a oni tamo znaju sve. I kako se sve to radi a bogami i naplaćuje.

Za uzvrat mali tetkin i tečin bi praktikovao u Narodnom pozorištu u Nišu sa zadatkom da sve državne pare koje stignu u Niš odmah preusmerava ka beogradskom Narodnom pozorištu, gde će savetnik znati šta će i kako će sa tim. Jer on je tamo gazda. Iako je u pitanju državna institucija. Ko te pita? Pa oni su pobedili.

I tako je krenulo.

Prvo svečana akademija (naravno u pozorištu) sa nastupom RUSKOG HORA! Ne verujem da je Konstantin baš to slušao i voleo - ali ajde.

Zatim skupi pozorišni igrokaz KONSTANTIN u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Beograd. Svi su tu omastili novčanike osim niških glumaca. Kažu za njih je čast da u tome učestvuju. Za ostale dobra tezga.

Pa reciklirana muzika Sanje Ilića pod naslovom "Konstantinu magnus". Da se naježiš! Mislim od naslova.

Onda gostovanja beogradske opere iz beogradskog Narodnog pozorišta. Savetnikovog.

Pa Slobodan Trkulja sa Konstantinovom muzikom! Gde li su samo našli te note?

Izložba "Konstantin" koja je prvo morala da bude u Viminacijumu (Kostolac), pa u Beogradu, pa tek onda u Nišu. Da se valjda navežba prvo - da ne dolazi nespremna.

I, pre neki dan "Centralna proslava". Najavljivali su prvo 100.000 hodočasnika na Misi Kardinala Skole i to na aerodromu kao mestu gde mogu komotno da stanu. Onda su je preselili na Stadion u Čairu da 20.000 mogu komotno da stanu! A došlo je njih jedva 2.000 i vrlo su komotno stali na četvrtini istočne tribune stadiona.

Turistička organizacija Niša je na osnovu procena bukirala sve hotele oko Niša i sve u Nišu. Dobro. Važno je da smo hteli. Jbg.

''Mejdžer city of Niš'' se slikao sa vaznim ljudima (njemu naravno). Ući će mu u CV. Verovatno će i napredovati.

Zauzvrat moraće i da proguta nezakonito postavljenje tetkinog i tečinog malog za regularnog upravnika Narodnog pozorišta.

Naime tetkin i tečin nema neophodnih pet godina radnog iskustva za to radno mesto, pa su se pravne službe SNS-a setile da su i 4 godine studiranja RADNI STAŽ i ubeđuju sve normalne Nišlije da ne znaju da računaju!

Neki kažu da ovo ne bi ni Branislav Nušić mogao da smisli!

Nalazište "Medijana" ostalo je nepokriveno i zatvoreno tokom cele ove godine. A, pravili smo svečano potpisivanje ugovora sa kostimima i dvokolicama i šampanjcem.

Spomenik Konstantinu će podići neki sledeći političari.

Savetnik će otići na novu funkciju u inostranstvu.

Nišlije pak, računaju da će račun gradski SNS platiti na sledećim izborima. I unutarpartijskim i opštim.

Umesto nečeg trajnog što bi trebalo da bude mamac za turiste, ostaće nam samo uspomena da smo imali i propustili šansu.

I da ljuljamo tetkinog i tečinog dok ne poraste. Do Beograda.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Insajder

    21:37 // 30. 9. 2013.

    Naivni su svi koji misle da je Miki stalo do pozorista, pamte ljudi sta i kako je on radio '90-tih tamo.

  • Ja Znam

    21:37 // 29. 9. 2013.

    Pazi sine, a nije li tol'ko Nušića zbog dogodišnjeg jubileja 150 godina od njegovog rođenja?!
    Ponešeni jubilejima za taj smo podobrano spremljeni za šta mora da se oda priznanje :)

  • divna pekić

    18:52 // 28. 9. 2013.

    Sve je tačno.Ali beogradski marifetluci ne bi prolazili da u Nišu ima likova koji umeju i SMEJU da kažu NE. Mi smo obični podrepaši.

    • zaza

      10:00 // 29. 9. 2013.

      ·Mejdzer of city" ce i napredovati, Zato mora sve da podrzava i opravdava. Kakvi ciljevi jadnog prof. Perisica? Profesore, nije to za tebe. Oni ce oprati ruke jednog dana.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: