Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:36, 25. 3. 2016.

Performans koji je uvredio Niš

Miloš Stojković i Boban Džunić
Daske koje život znače
Autor

Predsednik Upravnog odbora Nacionalne koalicije za decentralizaciju (volonterski).

Konsultant Evropskih Neprofitnih Strategija.

Na televiziji, koja se u gradu predstavlja kao naša "lepa prijateljica" (Belle Amie), pre neki dan odigrao se performans dva učesnika.

Miloš Stojković, do tog dana član SPS, je uživo u televizijskom programu prešao u SNS. Potpisao je pristupnicu SNS-a koju drugi učesnik performansa, Boban Džunić, poslovično i redovno nosi u unutrašnjem džepu sakoa. Valjda su pristupnice tu, blizu srca, zbog velike navalice zainteresovanih članova drugih partija?

Ne bih potcenjivao važnu simboliku celog ovog performansa.

Prva poruka – političar iz SPS-a je zadivljen likom i delom premijera Srbije, kao i energijom Džunića, lokalnog funkcionera SNS-a. Zašto? Po rečima Stojkovića zato što su oni spremni da "siđu u narod, da se spuste nisko". Da li je još neko iziritiran ovim osim mene? 

Šta znači "nisko"? Da li nam je to Stojković, u naletu strasti koju čovek verovatno prirodno oseća kada prelazi u stranku na vlasti, zapravo rekao kako nas političari zaista vide? Naša vrhovna božanstva, srpski političari, doživljavaju da su toliko iznad nas, da nam samo oni, svojom mudrošću, mogu obezbediti sve što nama treba. Nama dole, nemoćnom i glupom narodu. U tome se izgleda ogleda veličina političara: koliko nisko mogu da se spuste?

Druga poruka – političari IPAK brinu o kulturi. Ako već nema para za kulturu u gradskom budžetu, oni će sami pokrenuti amatersko pozorište. Već su obezbedili i medijski prostor za svoje performanse. Da li političari ne daju pare kulturi kako im ne bi ozbiljni umetnički programi predstavljali konkurenciju za njihove amaterske pokušaje režije i glume?

Sagledavajući umetnički aspekt ovog performansa, moje je mišljenje da je režija bila slaba i neuverljiva. Jedan od glumaca (u ulozi političara na vlasti) više puta gleda u kameru i monitor da vidi kako sve to izgleda. Facijalna ekspresija pokazuje nesigurnost. Više glumataju nego što glume. Ipak, ne manjka im entuzijazma jer su očigledno oduševljeni svojom idejom. Ono što im svakako manjka je nedostatak samokritičnosti ukoliko su i danas zadovoljni učinkom svog performansa.(/slika2)

Treća poruka – političari misle da smo mi idioti i da ćemo nasesti na ovakve gluposti.

Ceo performans je i sa političke i sa umetničke strane uvreda za svakog mislećeg građanina ovog grada. Naravno, performans je dobio nacionalnu vidljivost, pa je Niš ponovo bio na nacionalnim medijima ismejan.

Prikazani smo kao grad Tike i Đoše, gde političari kažu narodu u lice da misle da je glup, sigurni da će ovakvo ponašanje proći nekažnjeno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nisam vise patriota

    12:56 // 28. 3. 2016.

    Nakon ovog spektakla , sramota me je sto sam iz ovog grada . Da nije vise jadno , bilo bi smesno .Mislim da njihov sram nema cenu.Zgrozena sam

  • Dr VIOLETA

    20:23 // 26. 3. 2016.

    Hiljade običnih gledaoca, ucveljenih Nišlija, su zapanjeni gledali cirkus političkih eksponenata trenutne vlasti. Osetili su se jakim, pred prikazanom mizerijom. IMA NADE !

  • shaft

    19:27 // 26. 3. 2016.

    Toliko su se,ovakvi likovi zaboravili,iako je njihova funkcija minorna,iako gr.opstine nista ne rade,sisaju budzet i sluze za udomljavanje partijskih kadrova!Nazalost,ima mnogo naivnih,zatucanih,koji se odusevljavaju ovakvim stupidnim dogadjajima!Po sistemu-selo moje lepse od Pariza,a ni do Razanj nisam otiso u zivotu !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: