Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:34, 15. 12. 2013.

Niš, grad koji to više nije

Autor

Istoričar, pesnik i publicista

Rođen i odrastao u Nišu, vaspitavan sam da volim grad u kome sam rođen. To nije bilo teško, nekako se Niš sam voleo.

Odrastao uz priče o Pekiju i Pakiju, Avdi Zekiću (koga sam i lično poznavao) i mnogima drugima, smatrao sam da je Niš teško ne voleti. Rodni grad je carski grad, govorio je očev prijatelj čika Čeda ''Šaljapin'' i ta njegova izreka mi je ostala urezana duboko u svesti.

Jednom prilikom, pitao sam oca: "Kada je Niš počeo da se brojčano uvećava, kada ste počeli da pravite fabrike?". Pitao sam i dobio negativan odgovor: "Ne, ranije, odmah posle oslobođenja, kada su sklonjene rampe na trošarinama oko Niša''.

To što je sada jasno, tada nije bilo. ''Opanak je ušao u cipelu'', ponovo je otac objašnjavao.

Sada mi je bilo jasno, ali nisam mogao da prihvatim to mišljenje kao činjenicu. Svet je bio sunčan, ja sam bio mlađi i nije bilo teorije da išta u Nišu ne valja.

Prvi put sam ozbiljno posumnjao u sebe kada sam sat vremena išao kroz grad i nisam sreo nikoga poznatog. Šta je sa svim tim ljudima, pomislio sam. Ulicama grada su se kretala nepoznata lica.

Trebalo je da prođe nekoliko dana, pa da shvatim da je moja generacija prepolovljena devedesetih, a da su one mlađe već nekako otišle u inostranstvo u potrazi za pristojnim životom. Moja teza o Nišu kao gradu u kome treba ostati istopila se prilično brzo.

Ideja da treba otići iz Niša, grada koji to nije, javila se spontano u periodu kada je gradonačelnik bio Smiljko Kostić.

Šta su sve tada ljudi pričali a Nišlije bespogovorno prihvatale, bilo je tužno gledati. To više nije moj Niš, pomislio sam, rešen da zauvek odem iz grada koji je pristao da bude palanka. "Kojoj ovci njeno runo smeta, onde nije ni ovce, ni runa'' (Vuk St. Karadžić).

Ljubav je slepa i evo me još uvek u Nišu, koji je pristao da bude umesto palanke selo bez ikakve jasnije ideje šta sa sobom, spreman na svakojake ustupke većim i gorim od sebe.

Nišlije odavno više ne vole Niš, stanicu sa njihovih putovanja. Gradu su napokon doakale Nišlije.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • EmaAntic....

    20:20 // 20. 1. 2014.

    Super.Kako ce izgledati nas Nis posto nas je drzava ovih dana odrala za 10,20 itd hiljada na neto plate koje su hranile cetiri ili sest clanova porodice?Narode niski?Gde si rode moj?Ziveo Nis!Zivela

  • Objektivno

    08:05 // 16. 1. 2014.

    Nije samo Beograd "Kulovgrad". Taj epitet bi mogli da nose svi veći gradovi u Srbiji, pa tako i Niš.
    Grad Niš-"Kulovgrad". Ovaj ružni epitet bi mogli da sakrijemo time što imamo Ćele kulu

  • mehmed pasa sokolovic

    18:17 // 4. 1. 2014.

    Mislim da Nis ni u jednom trenutku nije bio ni priblizno da bude grad ,u pravom smislu reci.Biti snalazljiva bitanga je jos uvek najceljenije,a elita su sitni profiteri i malogradjani.Ugojena kasaba..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: