Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:36, 27. 12. 2012.

Oko nagrade i umetnika

magicni-cira-zoran-ciric.jpg
Ćira Magični
Autor

Istoričar, pesnik i publicista

Godišnja nagrada Grada Niša "11. januar" malo kada je izazvala toliko negativnih reakcija koliko ove godine, zbog toga što će statua Spomenika Oslobodiocima, povelja i novčana nagrada otići u ruke Zorana Ćirića, književnika iz Niša. 

Mnogo je ljudi kojima Ćira Magični ne prija kao pisac. Nemali broj je drugih koji ga ne vole zbog britkog jezika i spremnosti da sve što nije jasno raščivija i postavi na svoje mesto. Klasičan borac sopstvenim stilom, Zoran Ćirić nikada nije prestajao da bude samosvoljna, originalna ličnost koja baš mnogo i nije držala do mišljenja svetine.

I sam vrlo često nisam mogao da se saglasim sa njim po pitanju Mome Kapora, Dobrice Ćosića, Nišlija, ali nisam mogao da ne priznam činjenice a to su:

- gde god da ste mrdnuli na prostoru SFRJ, Niš se u književnom svetu poznavao po Miljkoviću i Ćiriću, u šta sam se mnogo puta uverio.
- zahvaljujući Ćiri, NIN-ova nagrada je ušla u Niš i na taj način se otvorio prostor za druge niške autore.
- kao urednik, Ćira je promovisao Dejana Stojiljkovića, danas najčitanijeg autora na srpskom govornom području.

Kada je po mnogo čemu kontradiktoran Ćira na poslednjim izborima stavio svoje ime i prezime na listu koalicije oko SPS-a, mnogi književnici i ljubitelji književnosti mu to nisu mogli da oproste.

Pričali su dosta ružnog na račun jedinog niškog NIN-ovca. Pljuvali ga po forumima na taj način se stavljajući iznad samog Mileta Ilića, koji je očigledno Ćiri oprostio usklike iz 1996. Mile oprostio, ali drugi ne mogu!

Dežurni čuvari morala i etike će da pljuju po Zoranu Ćiriću bar još desetak dana, njegov lik i delo će se ponovo sagledavati od strane "objektivnih", a u najvećoj meri zavidnih. Onih istih koji će za par godina da se na isti ovaj način osvrnu na lik i delo Dejana Stojiljkovića.

Nisam se previše družio sa Ćirom Magičnim. Nekako smo uvek bili u različitim društvima, ali mu od srca čestitam nagradu Grada Niša "11. januar" koju je, svojim delom, zaslužio.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Bojana

    10:54 // 18. 2. 2013.

    Gospodine Ozimiću, do vraga sa vašim lokal patriotizmom! Kada ćete da naučite da se pisci ne dele na niške i ostale, nego na dobre i loše. Uzdizanje osrednjeg Ćire i jako lošeg Dekse nameće pitanje: "Šta vi(osim njih dvojice) čitate, gospodine Ozimiću?" Posvećeniji književni svet (kad ste ga već pomenuli) sa prostora ex SFRJ se pri pomenu Niša pored Miljkovića seti i Karanovića, a nikako Deksa, Ćira, Kerbera i Galija.

  • Poltron

    13:58 // 3. 1. 2013.

    Muka mi je, muka... od vas uvlakača. Deksa je ove godine trebalo da dobije tu nagradu! Ali o tome odlučuju političari

  • Jova

    13:39 // 28. 12. 2012.

    U pravu su. On barem naucio da pise, pa pise! Luk i voda palanackog kiseljaka.Ovi drugi pisci Niša, pisu cutanjem. Muk pre dodele nagrade a i anomija posle nje.Kakva kriza? Kakvo društveno beznadje kada ovaj čovek dobije nagradu grada.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: