Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

23:08, 8. 10. 2010.

Ponavljanje svačega i Parada ponosa

Autor

Istoričar, pesnik i publicista

Taman je prošao štrajk prosvetnih radnika i najava poskupljenja skoro svega (dakle,sve regularno!) nakon čega nam je preko medija rečeno ''da je prosek primanja u septembru za nekoliko puta bolji nego prošle godine u isto vreme'' iz čega sledi da živimo bolje a to najbolje znaju oni koji nam to saopštavaju (dakle,još regularnije!). Taman sam pomislio da će ova jesenja smrzavanja, koja su ista u odnosu na prošlu godinu, podvući plavom linijom jednoličnost naših života, kada je to, umesto zime, uradila Parada ponosa... Opet...

Dakle, opet će se jedni boriti za svoja prava da sa svojim istopolnim izabranicima proštaju Knez Mihajlovom ili nekom drugom, opet će drugi da spremaju bejzbol palice, vrljike, lance i ostale argumente protiv održavanja; opet će se političari udvarati glasačima stavljajući se na stranu jednih ili drugih; opet će SPC da se ogradi od nasilja na ulicama pokušavajući da spreči isto i opet će ministar policije objašnjavati da je njegovo da sprovodi zakon... Sve kao i lane...

Ali baš i nije sve kao i prošle godine...

Ove godine i ovih meseci se sve sprema za dijalog Beograd-Priština, glasaće se o prijemu Srbije u UN, sela u Srbiji ne postoje, gradići se lagano gase baš kao što su već poodavno u njima ugašene fabrike, Vojvodina šeretski namiguje ostalom delu Srbije, nešto u stilu ''ajd, vidimo se'' a ni Mišković se ne oseća najbolje te ne može da otkupi Kosovo iako smo ga lepo molili... Sve je,dakle, isto kao i lani ali baš i nije...

Sve je isto ali baš i nije...

Da sam ja vlast i da imam problem (kakva je to vlast koja nema problem?), meni bi trebala neka priča upravo poput ove LGBT priče... Neko zamajavanje naroda mesec dana pre i bar mesec dana posle. Mislim, zašto da ne? Da sam vlast, to mi ne bi bilo problem jer se pojavljuje jednom godišnje, ne pada previše u oči a nervira narod sa obe strane.

To bih verovatno radio da sam vlast ali nisam pa mogu mirno da spavam. A 10.10.2010. će biti ono šta bude: u najgoroj varijanti, Hitna pomoć će imati pune ruke posla.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Mixa

    14:27 // 12. 10. 2010.

    Е мој чика Озо.. Да је тако као што си написао ја бих био још и срећан. То би значило да је неко имао некакву намеру, па макар и лошу, али се бојим да је код нас све препуштено случају са мањим изгледима да се погоди нешто ваљано чак и од ЛОТОа. Да се је неко умашао у свој посао са оном једном сивом ћелијом не би било оног, чувај ме Боже, у недељу. Да се држава бавила проблемом помогла би оним несрећницима да пронађу свој идентитет , а не да каменицама насрћу на туђи. Да ЛГБТ није терао инат, да су паметније скренули пажњу на себе, не би данас били главни кривци за (поновну) поделу међу нама. И коначно, да оне несреће од деце нису навикле да слом утерују став, до свега овога не би дошло. Чињеница је да нико од поменуте тројке није уложио ни промил мождане активности на дату тему, јар да јесте знали би оно што смо сви знали: На силу направљено - силом испраћено. И сви смо губитници у овом тупавом скандалу. Држава се дефинисала као незрела, ЛГБТ је сада још угроженији а хулигани су се још више удаљили од разума. А све због два радна минута сивих ћелија. Да није тужно, смејао бих се..

  • Miki

    18:26 // 9. 10. 2010.

    Dragi moj prijatelju,
    Moras ti da cacnes prosvetu, da Bog da da se zaposlis u skoli! Nego, sve si u pravu, ali ti najbolje znas da se istorija ponavlja. Mozda ne jednom godisnje, ali to je verovatno posledica globalnog zagrevanja. Sutra ce biti ludo u Beogradu. Nesto razmisljam o ljudima u plavom. Trebace im sutra pancir gace, jer nece znati na koju stranu da postave donja ledja. Njima je najgore!!! Mogao bi nesto da napises o Divljani, jer stanje nije sjajno. Raspitaj se kod Despota!
    Puno te pozdravljam,
    Miki Savic

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: