Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:36, 11. 12. 2011.

Rodilo se, valja ga ljuljati

enciklopedija nisa
Autor

Istoričar, pesnik i publicista

Posle višedecenijkog čekanja, objavljena je "Enciklopedija Niš" - tom Kultura. Čekali smo s nestrpljenjem ovaj tom i sve se nadali da će biti bolji od prethodnih, naivno smatrajući da će godine čekanja na objavljivanje imati i pozitivan efekat u celoj stvari - ako se i potkrala nenamerna greška, ima vremena da bude ispravljena. Međutim, kanda smo se malo prenadali.

Na prvi pogled, sve vas podseća na telefonski imenik. Mali je broj tzv. ''krovnih'' odrednica, tako da se na popriličnom broju strana nalazi oko 90% biografskih odrednica. Metodologija kojom se došlo do biografija koje se nalaze u Enciklopediji apsolutno je nejasna. Ako je cilj bio da se napravi presek stanja u kulturnom životu Niša, u tome se uspelo. Međutim,ostaje nejasno kako neko ko je objavio jednu jedinu knjigu, koja nije, recimo, nagrađena ili se bilo čime izdvaja iz mase, ima mesta u Enciklopediji? Dosta je odrednica koje nemaju opravdanja (ime, prezime, završena škola, radi tu) da se nađu tu gde jesu. Ali je dosta onih kojih nema a trebalo bi da su tu - nema ni jednog jedinog arheologa (dr Petar Petrović, prof. dr Aleksandar Jovanović, osnivači Narodnog muzeja, Adam Oršić Slavetić, Borivoje Gojković, Aleksandar Nenadović iako su čak tri ulice u Nišu dobile ime po ovim naučnicima) ali, nema ni prof. dr Jovana Ćirića, urednika prvog toma Enciklopedije Niša! Nisam primetio da je svoje mesto u ovom tomu dobio Slaviša Nikolin Živković, jedno od najbriljantnijih pera koje je Niš dao.

Zato se one nesrećne kuće i palate sagrađene tridesetih godina 20. veka uporno prepisuju, iz toma u tom, pa su nekako zalutale i ovde - Umesto da o njima vodi računa ko treba, ovde se još prepisuju stari podaci. Tako ćemo za ulicu đenerala Milojka Lešjanina videti da se u tekstu vodi kao Stanka Paunovića, što jasno govori da taj tekst nije prošao ljudsku korekciju od 1997. godine! Knjiga naprosto vrvi od ovakvih netačnoća koje su posledica vremena u kome živimo - jeste, ulice se brzo preimenuju, ali to nije opravdanje za loše urađenu korekturu teksta. Ovako, stiče se utisak da je i urednik izdanja i njegovi saradnici došao u situaciju kada mu se smučio rad na ovo knjizi od predugog čekanja.

''Rodilo se, valja ga ljuljati'', kaže naš narod za ovakve situacije. Nešto mi govori da će ovo delo biti predloženo za nagradu Grada i da će je verovatno dobiti - onoliki novac i onoliki posao ipak moraju da budu nagrađeni.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • aleksandar

    18:07 // 14. 6. 2012.

    Где може да се набави Енциклопедија?

  • Vladimir Devic

    09:55 // 17. 12. 2011.

    Rupa u enciklopediji koliko hoces.

  • Miki Savić

    17:59 // 15. 12. 2011.

    Pozdrav druže! Sada ću da ti priznam svoj veliki greh, a to je da nisam ni znao da ova enciklopedija uopšte postoji i da čeka izdanje. Vidiš kako su neupućeni ponekad zaštićeni! Hvala Gospodu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: