Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

23:20, 15. 12. 2014.

Tajna pobedništva

10413435-1519320851670298-3488993454618440909-n.jpg
Autor

Istoričar, pesnik i publicista

Nemam psa, ni mačku, niti bilo kakog kućnog ljubimca. Delim sudbinu onih koji, zatočeni u velikim blokovskim zgradama, smatraju da bi bilo neljudski strpati i nedužnu životinju u prostor koji nikako nije njihov.

Dakle, nemam kućnog ljubimca, ali sam od sveg srca podržao akciju SAVE SASHA’S DOGS koja je bila potrebna ovim psima, ali i nama ljudima.

Pred kraj kalendarske godine svode se računi, pa rekoh da vidim kakvi smo ljudi.

Mogu vam reći, danas je bilo lepo biti Nišlija (što se u poslednje vreme retko događa) i u moru svakodnevnih poraza osetiti se pobednikom. Za promenu, reklo bi se. Da razbijemo baksuz loših iskustava o kojima je pisao Duško Radović:

Da li bi ljudi mogli biti bolji? Mogli bi, ali niko neće prvi da počne. Svi imaju loša iskustva. Nismo li se malo puta zaklinjali da ćemo biti bolji? I neki stvarno postanu bolji, pa ispadaju naivni. Jer su oni drugi postali još gori.

Potrebne su nam te pobede, ti trenutci kada nadrastemo sebe bez obzira na one oko nas, kada imamo potrebu da odnesemo još jednu pobedu u životu jer je sjajan osećaj biti pobednik.

"Svaka pobeda je pobeda manje", govorio je Erih Marija Remark. Pa, šta? Nećemo živeti od sećanja kako je biti pobednik, već ćemo nizati pobede, koliko ih Bog da. Na kraju, zbog toga smo stvoreni ovakvi.

Pse u azilu ćemo nekako i spasiti, ali šta je sa onima koji, iz meseca u mesec, žive sve teže, o kojima niko ne piše?

Grupa “Pomoć ugroženim Nišlijama“ je brinula o nekima od njih, uz pomoć građana Niša, onoliko koliko je mogla i koliko joj se dopustilo. Igrali smo fudbal, pevali, čitali pesme i priče, svirali, plesali sa iskrenom nadom da ćemo nekome pomoći i strastvenom željom da to sprovedemo u delo.

Bolesni su bivali manje bolesni, naizgled nikome potrebni su postajali nezaobilazni, svakodnevni problemi su postajali mali i nevažni pred saznanjem da postoje veći i ozbiljniji.

Tajna koja nas je spajala bila je tako jaka da više ne možemo jedni bez drugih. Odnosili smo pobedu nad surovom svakodnevicom čineći smislenijim svoje bivstvovanje na majčici Zemlji.

I znate šta? SAVE SASHA’S DOGS nas je naterala da se trgnemo i nastavimo da brinemo o sugrađanima. Pa kako ko hoće.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Slavko Jovanovic

    02:47 // 16. 12. 2014.

    Ozo,odličan tekst za TAJNU POBEDNIŠTVA!!
    Kučni ljubimci mogu samo da zavide seoskim ljubimcima koji znaju šta su prirodna bogatstva u kojoj ponekad, nazalost, zalutaju i ljudi

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: