Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Nebojša Ozimić

Istoričar, pesnik i publicista

  • Edikt o nama

    Da smo mi Nišlije takvi kakvi smo, postalo je jasno i vrapcima na grani. Uvek na isti način uspemo da izvedemo čudesnu destrukciju pre nego da nešto i iznedrimo.

    (46) detaljnije
  • Suzna kost

    Što se onih političara tiče... Svaka vlast gleda narod u suznu kost pa tako i ne vidi njegove suze - stvarnost suzne kosti je zamućena suzam

    (2) detaljnije
  • Koliko finala ima finale?

    U zadnje vreme nešto ne mogu da se načudim kako sam i koliko brzo zaboravio matematiku. To me, doduše, nije preterano uzbudilo jer znam kako sam dobijao dvojke u srednjoj.

    (24) detaljnije
  • magicni-cira-zoran-ciric.jpg

    Oko nagrade i umetnika

    Dežurni čuvari morala i etike će da pljuju po Zoranu Ćiriću bar još desetak dana, njegov lik i delo će se ponovo sagledavati od strane "objektivnih", a u najvećoj meri zavidnih. Onih istih koji će za par godina da se na isti ovaj način osvrnu na lik i delo Dejana Stojiljkovića.

    (8) detaljnije
  • Jedini smak koji me obradovao

    Sumorni su ovi decembarski dani, baš kao što bi i trebalo da bude u ovom mesecu. Pa još se sa strane nakupilo svega i svačega, jedva se glava diže. Nekako kao da nam neko drži glavu pod vodom.

    (1) detaljnije
  • Prolazi vreme, a i mi sa njim

    Najpre smo pristali da se piše Kosovo sa fusnotom u kojoj je bila dopisana jedna ozbiljnoproširena rečenica. Albanska strana se nasmešila, rekla da će, kada prvi zimski vetar  dune, otpasti ta ''pahulja''. Još nije dunuo taj zimski vetar a o fusnoti / pahulji više niko i ne priča.

    (46) detaljnije
  • Niš, grad spomenik

    Svi stojimo kao svatovi iz Đavolje varoši, okamenjeni svako u svom vremenu i pričamo šta i kako...  Pišemo projekte, obećavamo, ponegde nešto i pomerimo uvek očekujući da neko drugi uradi baš ono što sami kritikujemo.

    (6) detaljnije
  • 418297_4438737729254_224826018_n

    Glad i oko nje

    Uvek kada kažemo da nikada nije bilo gore, vreme nas demantuje. Nekako se uvek dogodi nešto što ono do tada najgore smesti na drugo mesto crne top-liste. Taj krug se neprestano okreće a mi ga u čudu posmatramo otvorenih usta.

    (8) detaljnije
  • Osnivanje SANU

    Na zasedanju Narodne Skupštine Srbije 13.novembra 1886. godine, održanom u zgradi prve niške osnovne škole „Sveti Sava“, koja se nalazila u dvorištu Saborne crkve, donet je i Zakon o osnivanju Srpske Kraljevske Akademije.

    (26) detaljnije
  • Još ga davaju 2

    A, onda su krenuli pregovori gde je svako sa svakim razgovarao i sada se, verovatno, svi u kompletu osećaju kao da su u ludnici. Jer, ko sve da popamti?

    (1) detaljnije

Naši autori

Pronađite nas na: