Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:13, 1. 10. 2013.

Urediti "uzbunjivanje"

Autor

Programski direktor "Transparentnost Srbija"

Sudeći po novinskim napisima, direktor niškog Kliničkog centra radi jednu od stvari koje na suzbijanju korupcije i treba da čine rukovodioci javnih institucija – poziva korisnike usluga da prijave nezakonit rad zaposlenih.

Pošto je korupcija krivično delo, za čije istraživanje su nadležni policija i tužilaštvo, trebalo bi da kod prikupljanja dokaza vodi računa o tome da oni dođu na pravu adresu i da se prikupe u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, kako se ne bi dogodilo da trud bude na kraju uzaludan.

Uređivanje prijavljivanja nezakonitog i nepravilnog rada u svakoj ovakvoj instituciji je jedna od najvažnijih stvari koje su predviđene Modelom Zakona o uzbunjivanju i zaštiti uzbunjivača, ali još uvek se ne zna da li će na osnovu ovog teksta i kada biti zaista usvojen takav zakon.

Osim uređenog prijavljivanja korupcije i drugih nezakonitosti, rukovodioci javnih institucija koji su zainteresovani da nešto učine na suzbijanju korupcije, treba da obezbede da se po prijavama postupa, ali i da brzo reaguju kada god uoče da se iza korupcije krije neki sistemski problem.

I, naravno, ne treba zaboraviti da do korupcije u zdravstvu, kao i u drugim oblastima, do korupcije ne dolazi samo kod pružanja usluga, već i na druge načine, a naročito kod javnih nabavki pa poziv za prijavljivanje nezakonitosti treba da obuhvati i tu oblast.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • tmujo

    20:30 // 12. 11. 2013.

    svaki direktor klinike zna sta mu rade lekari ili i sam ucestvuje u tome tako da nece biti da je duznost samo generalnog da se time bavi.Ovi su lepo zasticeni, ne zameraju se nikome a i njih zapadne.

  • pcelica

    00:44 // 9. 10. 2013.

    Zasto vise juzne vesti ne pisu o stalnim blokadama racuna u Pcelicia razlog je sto Jonic godinama ne placa racune i nemaju veze jub.nagrade sa blokadama.Nadamo se da ce neko da proveri ovo.

  • Перица Мали

    09:44 // 6. 10. 2013.

    Да не буде тресла се гора родио се миш.Јавно објавити имена корумпираних лекара,избацити их из лекарске коморе и забранити рад.Нема веће казне.Још нисмо чуло ни једно име, као и све остало магла....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: