Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:12, 14. 3. 2010.

Kulturna ba(š)tina

Autor

TV novinar. 

Svaki put kada čujem onu narodsku: „Batina je iz raja izašla!“, krenem sa preispitivanjem sopstvenog mišljenja! Da li su mene pogrešno učili kada sam bio mali, da je je Raj nešto dobro, blagonaklono i da tamo ne idu loši ljudi??!! Otkud onda batine izlaze iz raja??!!!

E, onda shavatim da je situacija, možda(!), ovakva: da batinu „šalju“ iz Raja kako bi nas pripremila i eventualno prevaspitala za „život posle ovog“?? Kako god da jeste, čini mi se da su pojedini kulturni poslenici dali sebi slobodu i pravo, da nas baš oni prevaspitavaju! Sedmica u pisanim i elektronskim medijima nudila je nekoliko „kulturnih lekcija“. Najupečatljivija za Vašeg kolumnistu, osvanula je u „Playboy“-u! Srpska kulturološkinja, publicistkinja i doktor filozofskih nauka, Zorica Tomić, samouvereno je stala pred objektiv fotoaparata! Fotogenična je-nema šta! Na ivici umetnosti i erotike! Onako filozofski...! Pretpostavljam da je tako birala i stan u centru Pariza?? Za koji da podsetimo, MI poreski obveznici plaćamo tričavih 7 hiljada evra mesečno! Ima tu izgleda neke filozofije...

Ali ja izgleda nisam bio na času kada je ta lekcija predavana! Da sam kojim slučajem studirao na fakultetu na kome je gospođa Tomić donedavno predavala, sve bi mi bilo jasnije! Ko bi tada mario za filozofiju i komunikologiju pored takve profesorke??!! Mnogi bi sada rekli: slikala se žena, pa šta?! I ja bih rekao isto da nisam pročitao par njenih knjiga i pratio par javnih nastupa sestre-bliznakinje tv-autorke koja nam postavlja krajnje lično pitanje: Pogodi ko dolazi na večeru? (Mirjana Bobić-Mojsilović). Visoko kritična prema popularnoj kulturi i upornom propagiranju potrošačkog mentaliteta, ambasadorka pri UNESKU i sama postaje deo istog! Što više, što češće i što spektakulranije kao da postaje dogma Zorice Tomić! Ili to možda ona želi da se suprodstavi „maskulinom principu kontrole“ o kome često piše?? Ili je to način bolje komunikacije sa javnošću i preozbiljnom naučnim krugovima?? Što bi se reklo detabuizacija! „News age“ je naziv poslednje knjige doktorice Tomić u kojoj kritikuje savremene tendencije medija i opsednutost „neprekidnoj posvećenosti održavanju vitke linije“! Posle fotografije u „Playboy“-u ženama je postavila domaći zadatak! Popularna kultura ili...??

A gde nam se u priči izgubio UNESKO?? Pa verovatno isto tamo gde i Republici Srbiji... s obzirom na to da od 2007. do 2009. nijedan spomenik kulture nije prijavljen da bude upisan na listu svetske baštine! Možda je „Playboy“ foto-session profesorice Tomić početak nove kulturne politike Srbije?

Na kraju, zar nije najcitiranija misao ovdašnjih javnih ličnosti: piši šta želiš, samo stavi što lepšu i veću sliku!!

Savremenu kulturu karakteriše hedonizam, rekla bi Zorica Tomić! A Vaš kolumnista se nadovezuje: prepustite se čulima!

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Marija Stojanovic

    21:45 // 6. 4. 2011.

    Zanimljiva tema, ali obrađena na glup način. Molim te, Nemanja, pošalji sledeći put tekst prvo lektoru, pa ga onda objavi. Nemoj toliko da se blamiraš...iako je poznato kako si položio ispit iz Srpskog jezika na fakultetu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: