Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

01:21, 4. 4. 2010.

Ljubav i novac

Autor

TV novinar. 

Redovi. Ali ne oni rani, jutarnji za hleb kod komšije u bakalnici, jer ih više i nema - mali progutali velike! Jer sada kao da postaje pravilo: gde god vidiš mesto, ti banku „posadi“!

U jednom od tih redova našao sam se i ja-u obližnjoj banci, „na ćošku“ u komšiluku! Čekajući, za oko mi se „lepe“ pitanje i odgovor sa centralno postavljenog reklamnog postera: DA LI JE MOGUĆE POSLATI LJUBAV? DA!! A sve to, ilustruje devojčica sa plišanim medom!

Baš tako, jedna svetski poznata kompanija za prenos novca reklamira svoje usluge. I taman kada pomislim da nema goreg i dubljeg ponora od onog od juče, ovakav jedan primer me ošamari i podseti da nikad ne treba reći NIKAD, jer uvek može biti od goreg gore!

Šta nam ustvari, sugeriše ovaj reklamni slogan? Da je ljubav prenosiva, promenjiva i da zavisi isključivo od novca (uzimajući u obzir primarnu delatnost kompanije)? Da stvar bude gora, devojčica na slici pretpostavljam treba da personifikuje dete kome su mama i tata u inostarnstvu (trbuhom za kruhom!) kome će svežanj novčanica „preneti roditeljsku ljubav mame i tate iz Švice“?! Krajnje neprimereno!

Ove i slične slike i promotivne aktivnosti nalik ovoj, samo učvršćuju sliku materijalizovanog vrednosnog sistema, što je najstaršnije, sve mlađih ljudi! Imam kintu i mogu sve-odmah i sad! I to pod izgovorom, pa šta, video sam na tv-u, novini, reklami... Kad može on, mogu i ja! I tako, iz dana u dan... O čemu se ovde radi? Da li nam je malo fenomena globalizacije, da li baš u svemu moramo manipulsati emocijama, decom i novcem? Bojim se da je odgovor na ova i slična pitanja, potvrdan!

Medijima postaju bitne samo sekunde pomnožene sa cenom reklame u određenom teminu, oglašivačima zarada (sasvim legitimno!), a o potrošačima i gledocima, brine ko?? Ako sagledamo neke od teorija oglašavanja, primetićemo i da marketinški stručnjaci sami sebi protivreče u praksi. U takozvanim medijima „ispod linije“, gde spada i sporni reklamni poster, knjiška pravila reklamiranja malo ko poštuje! Jedno od njih je čuveno „4 P“ (product, place, price, promotion). Slogan-tema kolumne, jedva da može zadovoljiti dva kriterijuma! Reklamira se proizvod! O mestu i ceni, zašto bi iko brinuo??!! Neki od faktora su obećanje i objektivnost iza kojeg treba da stoje oni koji nešto reklamiraju, ali i emituju!

Tražim li previše?? Evo još jednog sličnog primera. Pre par nedelja „TV Pink“ počela je da emituje kviz „Telefon“, u udarnom terminu programa. Voditelj simbolizuje bogatog gospodina koji ne zna šta će sa parama, pa je rešio da se pozabavi „običnim smrtnicima“. Komunicira sa njima telefonom, naređuje i kažnjava za neispunjene zadatke! A nagrada na kraju (kad „gazda“ sve odbije i sabere) čista simbolika!

Sa širokom paletom statusnih simbola današnjice voditelj (bogati gospodin, od dvadeset i kusur leta!) okom Velikog brata beleži svaki pokret svojih podanika i kažnjava, čini se najgorom kaznom u današnje vreme, oduzimanjem novca od obećane sume na početku „igre“. Isuviše realna igra!

Izgleda da je sve u računici sa konstantno nepromenjivim činiocima: ljubav, novac, emocije, društveni status... Pravila kombinovanja ista, rezultat zagarantovan!

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: