Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:07, 3. 7. 2011.

Studenti (ni)su u pravu

Autor

Novinar / saradnik Južnih vesti.

Šta Vam predstavlja oznaka M-15? Ne to nije nikakvo oružije, lozinka, avion, automobil... M-15 predstavlja pokret mladih u Španiji, koji okuplja na desetine hiljada duša koje su ustale protiv nezaposlenosti, korupcije i celokuopne državne politike, koja je, kako predstavnici ovog pokreta kažu, dovela do nezaposlenosti veće od 45 procenata kod dela stanovništva ispod 25 godina starosti i gubitka jedne generacije mladih ljudi.

Slušajući ovo sve zapitao sam se šta je sa Srbijom i omladinom u njoj. Ovde se već treća generacija gubi, ali niko ne reaguje. U stvari, situacija je u potpunosti suprotna, a po postupcima „onih na kojima svet ostaje“ čini se da je ovo zemlja blagostanja kada su buduće nade u pitanju.

Kritike mladih gotovo i da nema, kažem gotovo, jer se ponekad i primeti neka anomalija, a nije ih malo u našem društvu, pa se okači na Facebook profil, tu se prokomentariše i sve ostaje na tome.

Ono što meni ipak najviše smeta je potpuni izostanak studentskog glasa, kada je sam životni standard buduće inteligencije ove države u pitanju. Poslednji apsurd je povećanje školarina na nekim fakultetima. Pa glasniji je bio ministar prosvete u svojim apelima na fakultete da ne povećavaju školarine, nego studenti. Tačnije, studenti se nisu ni oglasili.

Odmah sam se setio studentskog protesta u Zagrebu od pre dve ili tri godine i njihovog transparenta „Samo školarine možemo da izgubimo“. Zagrepčani su pokazali da studenstki protesti ne moraju da vode u nekakavu anarhiju, lomljenje, razbijanje i tome slično. Prilikom tih okupljanja ni limenka piva nije bačena na ulice glavnog grada Hrvatske, a država se setila da ima studente i školarine su otišle dole.

Kod nas je situacija totalno drugačija. Kod nas se školarine povećevaju kad se kome prohte. Obnove godine na nekim fakultetima koštaju koliko i školarine u nekim okolnim državama, ali kod nas niko ne reaguje... osim ministra!

Našim studentima su bitniji studentski četvrtak i petak, a sve češćse i ponedeljak, utorak i sreda kada je „tekila“ 30 dinara i kada se uz zvuke hitova 90-ih dočekuju jutra, a potom se po ceo dan spava, posla nema, a i evidencija na fakultetu izgubila svaki smisao i važnost.

Ne odnosi se ovo samo na školarine, već i na druge aspekte studenstkog standarda. Legalan posao i radni staž u vreme studiranja u Srbiji su misaona imenica. Čak se ne može ni biti na birou rada dok se studira, legalni dopunski poslovi („part time job“, ja ne znam da za ovo i postoji prevod u našem jeziku) se mogu samo sanjati.

Studentske zadruge naravno rade na vezu, možeš u 4 ujutru da dođeš i budeš prvi na spisku za posao, ali baš te sedmice će se desiti da nema uopšte posla, a i kada nekim čudom dođeš na red i zaradiš nešto, na isplatu čekaš po pet meseci (moje lično iskustvo, a u pitanju je suma od 800 dinara). Međutim o svemu ovome se ćuti u fazonu: „To je tako, a nek je nama samo tekile“.

Da ne pričamo o poslu posle završenog fakulteta. To je priča za plakanje i o tome je uzaludno trošiti reči. Ali, pitam se gde je energija kod mladih da se to promeni? Ma, ne mogu da prihvatim onu čuvenu: „Jesu li  lupali u šerpe, pa šta su dobili?!“. Nije tačno da nisu ništa dobili! Omogućili su sadašnjoj generaciji mladih da mogu da dignu glas, a da ih pripadnici organa reda i mira ne tuku i ne razvlače po ulicama i maricama, zar je to malo!

Ali kako je ovo zemlja paradoksa, sada kada se živi u demokratiji koja se zasniva na slobodi govora pa i protesta (ponavljam ne mora protest da znači anarhija) studenti ćute i preživljavaju, a na pitanje šta dalje posle studija,  ako se ne ide vani, odgovor je već dobro poznat: „Nemam pojma!“.

Kao zaključak bih iskoristio citat francuskog esejiste i moraliste Žana de la Brujera: „Prava je muka kada čovek nema dovoljno duha da bi govorio, a ni dovoljno pameti da bi ćutao“, koji možda i trenutno opisuje stanje mladih u Srbiji i upozorava da ukoliko pod hitno ne probudimo duh kritike, muka će biti veća, a tekila jeftinija!

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Danijela

    21:00 // 5. 7. 2011.

    Odličan tekst. Jednostavno, čitko i precizno. I tačno. Na žalost.

  • dragoljub stamenkovic

    07:55 // 4. 7. 2011.

    Skolarine nisu visoke. Mizerne su plate robova koji rmbaju u privatizovanim preduzecima.

  • Danilo Gvozdenovic

    00:58 // 4. 7. 2011.

    Slusali smo zajedno sociologiju morala. Dobro je da bar neko nesto kaze, o necemu, bilo cemu...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: