Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:27, 22. 6. 2020.

Brod na točkovima

Autor

Saradnik Južnih vesti.

Nema ko ovih dana nije posvedočio tome da je Niš, na dan, postao sabirni centar za registarske tablice stradale u obračunu sa kubicima kišnice. Ko se u vreme olujnog nevremena nađe na ulicama oko Doma Zdravlja ili u Zetskoj, zaliči na zabrinutog Džona Smita što sa lulom u zubima i kormilom u ruci tone na dno okeana.

Za razliku od nesrećnog Titanika što se slupao u ledenu santu, niški kapetani udaraju u komade rasečenog asfalta, propadaju u bezdan šahti bez poklopaca i nestaju u kovitlacu predizbornih obećanja i ugađanja, nošeni bujicama atmosferske kanalizacije.

Sećam se, kao dečak sam, u sušnim danima na usijanom asfaltu brojao barice koje su nestajale kada se automobilom približimo do njih. Ova optička pojava nastane kada je indeks prelamanja vazduha pri površini niži nego indeks okolnog vazduha. Fatamorgana. Tako joj je ime.

Legenda kaže da su Vikinzi doplovili do obala Amerike, baš zato jer su njen odraz videli na nebu. Dešava se da se i neki brodovi na moru, zbog prelamanja svetlosti mogu ukazati na plavetnilu iznad.

Odavno već, na putu nisam video fatamorganu, jer se od prelamanja na našim putevima još jedino može očekivati prelom kuka, potkolenice ili otvoreni prelom lobanje.

Što se tiče ukazivanja po nebeskom svodu, na jugu Srbije, poslednjih osam godina ukazuju se radna mesta, uređen zdravstveni sistem, prosečne plate od 900 eura, ali se, čim ka njima pružimo ruke, iluzija razlije.

Potopi biblijskih razmera u Nišu nastupaju svake sedmice, nego se Noje umesto da zbrinjava životinje, sve češće gosti jagnjićima i jarićima, plaćajući ih virmanima gradskih institucija.

Kada naiđe predizborno doba bujaju fekalije satkane od laži, povampire se obećanja, a građani i dalje kasaju kasabom, spotičući se o raskomadani bitumen verujući da će jednom neko brinuti o njima.

Dan nakon izbora, uglavnom ostaje samo praznina.

Kada je indeks laganja i podmetačina sa vlasti veći nego zbir laži opozicije, pojava je koju možemo nazvati predizborna fatamorgana.

Od svega na kraju ostaje samo fatamorgana i razmišljanje gde ćemo sutra.

Kupajući se u šampanjcu dok slave pobedu, sa vrha nam, uz malu jezičku igru reči, nastave da poručuju:

„Fatam organa – a vi mislim vi’te šta ćete s njim“.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    08:57 // 3. 7. 2020.

    Lepotane svi tekstovi su ti super.Samo tako nastavi

  • Profesor

    01:41 // 28. 6. 2020.

    Dečko, očisti tekst od neuspelih a nagomilanih stilskih figura u istoj rečenici, kao što je na primer: "da je Niš, na dan, postao sabirni centar za registarske tablice stradale u obračunu sa kubicima kišnice". To je ekvivalent turbofolku, kada bez mere i ukusa sipaš sve što negde može da stane: sintizajser, električnu i bas gitaru i sve to preko harmonike. To ne pokazuje da si vešt pisac, naprotiv

  • ben_akiba

    13:57 // 23. 6. 2020.

    Pa bravo za tekst, ni ja ne bih bolje :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: