Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:58, 4. 3. 2021.

Niš na respiratoru

Autor

Saradnik Južnih vesti.

Zamislimo li Niš kao prosedog muškarca na kraju pedesetih koji još ume da namigne sa šanka, uz burbon sa jednom kockom leda ispred sebe, rekli bismo da je sasvim dobrodržeći mangup. Čini mi se da se proteklih nekoliko godina ipak malo zapustio. Zarastao u bradu. Otromboljio se. A kad dođe zima, smrdi brate. Džabe parfem. Iz duše mu zasmrdi.

Ako nas je nečemu naučila kriza sa koronavirusom, to je nekolicina novih reči. Čitavo pučanstvo, dakle, sada zna šta je intubacija. Većini nam je jasno da je gadno kad završiš na respiratoru. Pandemija se uvrstila u vokabular. Kao da još jedino taj rečnik razumemo.

Kako radne dane pretežno trošim u naselju Durlan, nekad nadaleko poznatom po odvažnim momcima sa asfalta, ozbiljno se namučim da ugledam vrh Jastrepca ili Suvu planinu. Zimi pogotovo. Ne zbog rafalnih paljbi suočenih klanova, već zbog uvonjalih PM čestica.
Taj ušminkani stari šmeker u izlizanoj kožnoj jakni, kojim se nadaleko hvalimo po umeću da oduševi prolaznike, ne ume da se odupre gomili. A gomila se po njemu surovo iživljava.

Žale se ljudi, zakačeni virusom od sorte sarsa, da im se na snimcima često vidi naglašen bronhovaskularni crtež. Lekari pak sve to pripišu pušačkom stažu. A kad se kao nepušači odbrane, sledi rečenica:

Ma, to ti je od zagađenog vazduha.

Kao da je to nešto sa čim što pre treba da se pomirimo. Kao da se naš personifikovani junak sam truje. Sve je OK – grad nam je zagađen. Navikni se. Što kažu Sarajlije – normala stari.

Reče mi, opet, nedavno, jedan čo’ek kako mu poslodavac ima kotao koji guta sve. Greje se čovek na stare gume i ulje istočeno iz automobila. Takvu firmu ima, pa greota da se baci.

Pomisliš, sirotinja na sve natera čoveka. Pogledaš račun iz Toplane, pa sračunaš koliko bi guma mogao za te pare da kupiš. Novih. I zimskih i letnjih. Pa onda opet uključiš zdrav razum i skapiraš da to nije sirotinja. Da ti taj vazduh što smrdi na sumpor i smrt udišu deca?

Ti ga, bre, udišeš.

Raznežilo se mnjenje po društvenim mrežama. Svi se sećaju kako je nekad Niš bio mlad. Kako je svet bio mlad. Ono, čista pluća, sportska građa. Prođeš ulicom, a mirišu somun i pupoljci kajsije. Tek poneki Pino Silvestre i kolonjska voda na izbrijanim licima.

Pa onda, red komentara na internetu, red bacanja đubreta kroz prozor. Malo pljuvačine po fejsu, pa koja lopata sirovog uglja u kotao. Dva, tri tvita o ukradenom bilbordu, pa šibneš limenku u reku.

Isprežvakali smo sve teme. Umorili se od apsurda sistema. Doveli su i apsurd do apsurda. Betoniraju nam svest, kamo li ulice. Asfaltiraju tankim slojem i moždani korteks. A mi, pristajemo na sve. Čekamo tamo neke četvrtke da nam nešto kao saopšte. Sve nam sudba kleta od njih zavisi.

Sećam se scene kada je na ispitu iz lingvistike mlađana studentkinja rekla “četiri grešaka“. Profesor, u želji da je podseti na pravilo odgovori: “dve,tri, četiri greške, a pet je grešaka“.

A koja je peta? - odbrusi mu ona i preseli se među anegdote.

Tako ti je kad se baviš formom. Suština ti izmiče.

Proteklu je godinu naš kicoš nekako pretekao. Ovu zimu pregurao, na škrge. Više niko ni piće da mu ponudi. Mučenik ropće i grca u teškoj opstrukciji pluća. Usmrdeo se na jeftinu džibru i loše pljuge.

Niko da izluftira malo. Nad gradom gore gume. I ulje. I ljudi. I ideje. Sve vonja na nebrigu. Da se ne izrazim nekako drugačije, kombinujući bol sa crvenim banom.

Naš se glavni akter već otima za život. Saturacija mu je ozbiljno pala. Respirator se pokvario. Kako da vam kažem, ljudi, naš je sredovečni laf na izdisaju.

Hoće li ostati neko da mu održi govor?

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • TuRb●BOT

    17:03 // 13. 3. 2021.

    Brat Durlanac, vala svaka ti je ko u Njegosa ! Durlan do McDonaldsa !!! ;)

  • Dule

    16:35 // 4. 3. 2021.

    Ne da smrdi Niš na sumpor nego bzdi opasno.

  • eko taksa da uši zabride samo dobrostojećim porodicama koje se greju na ugalj, drva i otpad

    14:00 // 4. 3. 2021.

    Nema nerešivog problema. Oko mene komšije koje imaju više od po 50m2 po članu domaćinstva trpaju sve i svašta u ložišta i ubijaju sebe i nas. Sa takvima, koji mašu diplomama državnih fakulteta, ne postižeš ništa razgovorom, samo zakon koji će ih naterati da se okanu bahatog ponašanja, izrentaju cisterne za gas i postave u svojim dvorištima.
    Medicinski faks, dok ne zameni kotao, zakatančiti...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: