Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:35, 8. 2. 2019.

Orator govori, žrtva se ispoveda

Autor

Saradnik Južnih vesti.

Uz uvažavanje rada prevremeno penzionisanog inspektora policije i njegove želje da istera na čistac “mućke“ unutar institucije za koju je radio, prethodnih dana ovaj poznati niški uzbunjivač javnosti naveo me je na razmišljanje gde su to nestale oratorske sposobnosti govornika na niškim protestima.

Njegova polučasovna ispovest na debelom minusu, koju je oko hiljadu najhrabrijih posetilaca, na kraju izviždalo jer se očekivani govor pretvorio u neutešnu uspavanku, svedočanstvo mi je da se Niš debelo uspavao, sav uljuljkan u izmaglici sopstvenog propadanja.

Taman kad se niška javnost uzdigla, nošena govorima dve univerzitetske profesorke iz Niša (gle čuda), protestom se prolomio bolni muk ambicioznih, ali nemuštih studenata i onih koji umesto besede drže bank.

Potom se posrnula niška oratorska scena, shvativši da od Demostena naovamo nije potrebno samo preneti poruku, već i voditi računa o načinu prenošenja poruke, odlučila da u očiglednoj retoričkoj nemaštini, scenu prepusti gostujućim oratorima.

Onda nam je, lekciju iz javnog govorenja, nastavivši nakon Kuršumlije svoju turneju, očitao Milojko Pantić koji je pokazao kako se na javnim skupovima treba da govori. Masa je sva u glas klicala, sećajući se još jednog univerzitetskog govornika iz Niša koji je, par sedmica ranije, sa nekoliko papira nevešto sricao reči.

Zanimljivo je da je među Nišlijama zanemeo govornik koji se vodi latinskim “docere“, želeći uvek da svojim rečenicama poentira, i pogodi u srž svakog slušaoca, gađajući ga emocijom, a ne činjenicom.

Stoga, ne treba da čudi što se beogradski trio, tezgareći po Srbiji, odlučio da u svim gradovima održi javni čas govorenja.

No, mene ovih dana ponajviše muči to što ćemo, u slučaju da i ovi protesti završe na vešalima i lomači vešto podloženoj od strane vlasti, svi zajedno iznova kriviti Beograd za sve.

Dok viđene Nišlije namerno ili ne, seku sami sebi jezike, šiju usne i kriju se po mišjim rupama, gradom nam odjekuju vešto sročena tezgaroška opšta mesta koja mom dedi u okolnom selu i komšijama zaslepelim od ušminkanog napretka ne znače ama baš ništa.

Niti će nas okova osloboditi pozajmljeni oratori, niti će nam mrenu sa očiju skinuti oni koji se ispovedaju sami sebi u bradu.

Dok glasno ne progovorimo o sopstvenim problemima, na ona će vešala sa naslovnih strana da vešaju pokorne i neme.

A nama će da ostane makar taj cenjeni “share“ kada u Beogradu na sav glas progovore Marčelo, Kojo ili brat Trifunović.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Лесков Врр

    19:54 // 11. 2. 2019.

    На ове протесте не идем.
    Али,сећам се,добро,протеста1996 и 1997.Били су масовнији,спонтанији,садржајнији,богатији.Нису се толико пребројавали присутни колико се дискутовало оономе што је изречено.Било је и много,много више говорника.
    Али,и онда сам ја лично стекао утисак да су говорници из Крушевца,Пирота,Врања,Зајечара УВЕК били бољи од наших нишлија.А један од наших је касније и премијер СТАНАЈА

  • Tivat

    07:25 // 9. 2. 2019.

    Zasto se Vi,Markovicu ne prihvatite mikrofona?Kritika,sama po sebi,ne znaci nista,dajte konkretno,ko treba da govori i koliko!
    Trasa setnje mora biti duza i promenjena,kao 96,97,ako treba i na Pantelej,Bulevar,do bolnice,Vardarskom...

    • Trifke

      12:46 // 9. 2. 2019.

      Pa bas zato... na ovom nasem protestu nudimo mikrofon. A gospodin Markovic bi i sendvic pride. Ne moze i jedno i drugo, druze Markovicu. Ako nemate petlju da govorite na protestu onda bar ne prozivajte one koji imaju. Do pobede!

  • Nikola

    23:59 // 8. 2. 2019.

    Da navedem 5 razloga zasto ja ne idem na protest u Nisu:
    1. Govornici su najcesce ljudi cije misljenje i personu ne postujem- pomenucu samo Prof. Jovanovica i Milojka Pantica.
    2. Pored mene da setaju Bane Banana ili predsednik DS zaposlen u vodovodu.
    3. Parole tipa “vidimo sl. Godine u Prizrenu”
    4. Ultra nacionalisti iz redova Dveri i DSS
    5. Energija koja postoji na protestu je vestacka.

    • Gde je 500 evra plate?

      13:30 // 14. 2. 2019.

      Zaboravio si 6. razlog: TI SI BOT.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: