Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:39, 12. 12. 2016.

Rat za srpski jezik i “krivopis“

Da može da se udvoji, čovek bi izvesno zaratio sa samim sobom, dok ne ustoliči jedan od dva idiolekta kojim govori, kao onaj “lep“, “čist“ i jedini ispravan. A onda bi ovaj što je pobedio, onako filmski najurio gubitnika na smetlište, narcisoidno laskajući samom sebi.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Dica

    12:58 // 13. 12. 2016.

    Sjajan tekst, analitičan, konkretan, sa jasnom poentom. Mislim da je neko tipa Istok Pavlović baš potencirao poguban uticaj Siniše Pavića na povezivanje južnjačkog govora sa karakternim osobinama, kako ste i Vi jako lepo primetili. Generalno jako dobar tekst, svaka čast!

  • Dragan Marković

    23:56 // 13. 12. 2016.

    Ponosan sam što sam nišlija od rođenja pa do 40-te godine, a ostao sam i ovih 13 koliko živim u Šapcu jer se nisam odrekao svog porekla i "dva" padeža, jer ću uvek biti iz Niš i kada me neko pita ksko ste uvek ću mu odgovoriti dobro smo. Dijalekt je bogatstvo jedne regije i da nema serija koje nas na to podsečaju izgubiće narodni govor pred najezdom kvazi intelektualaca kao da su baš oni pametni.

    • Crnoputas

      23:52 // 19. 12. 2016.

      Ne mozes od sebe da begas,to si sto si.Neko rece da lav uvek bude lav gdegod ziveo.Tako i ja,ti ili bilo ko.Sad se stidim sto sam se morao stideti svog poreklo jer je ono bilo "seljacko",a to je jako ruzno.Kad sam bio u Pirotu bio sam seljak jer sam ziveo u jednom selu u blizini,kada sa´m ziveo u Nisu,bio sam seljak i Blgarin posto sam Pirocanac.U Sumadiji su mi govorili da sam Blgarin,

  • Не кривите Павића.

    08:55 // 14. 12. 2016.

    Он само износи чињенице! Јужњачким говором, или боље речено дијалектом Призренско-тимочког говорног подручја се у пракси служе углавном ликови попут Тике и Ђоше. Нисам чуо ниједног интелектуалца да у јавном говору користи, како ви кажете "нишки дијалект", који сам по себи не постоји него је нека подваријанта горе поменутог дијалекта. И сам аутор не користи овај дијалект.

    • Nikola

      12:41 // 14. 12. 2016.

      Не помињем нишки, већ (јужњачки), мислећи на призренско - јужноморавски, сврљишко - заплањски, и донекле тимочко - лужнички. Да би текст био пријемчивији и онима који не знају поделе нисам их поименце наводио, сматрајући да и делови косовско - ресавског дијалекта и те како припадају ту.
      Проблем "хиперкорекције" код јужних интелектуалаца је већи проблем од говора на дијалекту.

  • Меда

    10:38 // 15. 12. 2016.

    Спартански, без превише речи, јасно
    Одавно не прочитах овакав текст.
    И наравно, слажем се до последњег слова.

  • Crnoputas II

    23:57 // 19. 12. 2016.

    Da Blgarin jer sam im govorio da sam Nislija,zivim vec 30 godina u inostransvu no i tu nisam njihov,stranac sam...Dokle bre?Zato sam resio da svima u oko brknem,da ja sam seljak(doduse obrazovan),Pirocanac be! No dosao sam u SRB
    pa posetio i Pirot,na pijaci seljanke primetile da odudaram iako pokusavam da govorim nas,pirocanski dijalekt,pa pocele da "udaraju u bandere",...Cudo nevidjeno...

  • Robi

    13:10 // 26. 1. 2017.

    Prvi deo filma je bio odlican, moram da odgledam I drugi deluje strava.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: