Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:08, 29. 1. 2018.

Snovi pod okupacijom

Autor

Saradnik Južnih vesti.

Navršiće se ove godine ravno vek otkako je emitovana prva epizoda krvave storije pogubnog XX veka u kom su šešire zamenili šlemovi i time utabali put za širenje barutnog poligona u Srbiji.

Jedan vek od onog trenutka kada su unesrećeni i prljavi vojnici i civili najzad došli natrag u svoju zemlju koju su godinama ranije napustili.

I deseti deo milenijuma, otkako se Aleksandar Đurić, Aleksandar Krstić i Jovan Marković (svi iz Niša) nisu vratili iz Menzel Burgibe u Tunisu, gde su se oporavljali od ratnih rana. Sve u nadi da živote nisu dali zalud.

Približava se i hromi februar, sa dva po zakonu neradna dana. Ona dva dana kada je Kneževina Srbija donela najdemokratskiji prvi moderni srpski ustav.

Ustav rađen po uzoru na francuske povelje, imao je za cilj razbijanje feudalnih ustanova i autokratske vladavine i evropeizaciju Srbije koja se konačno otimala osmanlijskom uticaju. Tada, pre gotovo dva veka, mnogi je mlad čovek u Srbiji mislio samo na jedno. Na slobodu.

Danas misli na hleb. Slobodu nikada nije probao.

Ako je verovati Google-u, Menzel Burgiba je na 1755 km od Niša. Predaleko da jedan prosečni Nišlija pomisli da je za slobodu, tamo zauvek prilegao njegov sugrađanin. A jeste.

Kada su i pre sto i pre dvesta godina, preci iscrtavali vaskrle putanje slobode, ali i državnosti, niko se nije vodio mišlju da će generacije prokockati amanet.

Da su znali, pitanje je da li bi pravili one

kojima danas prisluškuju misli,
koje ubijaju zbog reči,
koje hapse zbog pesme
ucenjuju
kradu
kupuju
kojima prete
koje prate…
i koji ne znaju da kažu «dosta!»

Našoj generaciji što je podvila rep, ostala je još jedina dužnost. Zbog onih u Menzel Burgibi. I onih koji su verovali u istinu. Ta dužnost je da ne ćutimo. I ne dozvolimo da nam lopovi ukradu ideju o slobodi. Pošto su hleb odavno okrunili.

A svako ko danas živi u okupiranoj Srbiji, trebalo bi još jednom da pročita "Gorski vijenac". Ovaj put u prenesenom značenju.

Možda među poturicama prepozna neke današnje preletače. A u puškama Mandušića Vuka vidi knjigu, pero i slobodnu reč britku kao sablja. Pa tirjanstvu stane nogom zavrat.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Bata Petrović

    11:27 // 31. 1. 2018.

    Samo tipkajte i kukajte.Društvene mreže su ZAMAJAVANJE.Drag avangardo, vaš adrenalin nekorisno kapilarno curi i gubi se u etar bez MOGUĆNOSTI da se sabere i ujedini. U snagu Promena koja je neophodna.Za koju , vidim čeznete i zapomažete.Moja generacija iz 53. je bar pokušala 9. marta 1991. Nismo uspeli. Razlog:tipično srpski, Vuk nas je prodao. Sada probajte vi, JER OVDE SE SVAKA GEN. BORI ZA SEBE

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: