Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:29, 3. 5. 2018.

Svetska noć slobode medija

Autor

Saradnik Južnih vesti.

Kojekakvi su aveti u noći. Karakondžule, bjesovi i drekavci. A kad noć potraje nekoliko decenija, mutantni naslednici mraka više i ne beže kad se nasluti Sunce. Uglavnom, poučeni prethodnim iskustvom znaju da je zora samo fatamorgana sa vazda nezaceljenom ranom od metka koji luta kroz vekove.

Svi pamte repliku novinarskog piskarala iz Zone Zamfirove koju, pre nego što ga puškom najuri Mane Kujundžija, izgovara Nišlija Mlađa Nedeljković.

“Opasnost je moje zanimanje, gospodo!“ kaže glumac, igrajući neimenovanog predstavnika sedme sile, koja se odvajkada u Srbiji mogla još i zvati sedma slina. Nišavom je, još onomad protekla sva voda koju glumac pominje, ali ni Nišlije, ni narod u Srbiji nisu shvatili značaj štampe.

Oni, pak, koji su shvatili značaj, poput vlasnika zarđale verzije svetog grala, davno su već postali nosioci nečasnog korbača kojim po kičmi šibaju i medije i narod, sve ostavljajući krvave tragove kao onaj Drobac iz Simovićevog “Putujućeg pozorišta Šopalović“.

A narod se savio toliko da još jedino ume da pročita tragove krvlju ispisane po betonu. Ko god podigne glavu da pogledom proškilji van pećine, dobije 25 po turu, pa se vrati u onaj odavno svezan snop, što još iz prethodnog veka nikako da se razveže.

Za razliku od pisaca koji još uvek uzaludno pokušavaju da zavaraju smrt i visoko podignu tezu o večnom životu i besmrtnosti, novinari su u neprolaznost odavno prestali da veruju.

Perom se služe kao kakvi strelci pešadinci, verujući da će odbraniti slobodu, žmureći pred činjenicom da u svojim redovima imaju i one koji šuruju sa okupatorom.

Ceo taj performans neodoljivo podseća na situaciju kada Pevac Sofronije i mačka žele da podele crva, pa se iz dvaput ništa izrodi jedno veliko, ali novo ništa.

U poslednje vreme se za medijskim slobodama poseže onda kada kamufliranu deponiju slobode nekadašnji krojači surovih medijskih zakona žele da podmetnu svojim mentorima.

Maskirajući tako i demokratiju i vladavinu prava u oblandu praćenu pesmom i veseljem u balkanskim ritmovima, plivaju i vlasnici grala i oni kojima usmrdela žabokrečina dođe kao predsezonsko bistro more.

Na drugoj strani, sužnji istine, koprcaju se želeći da, makar na tren, zaustave pošandrcalu mašinu koja svet vodi ka ivici.

I u tom nokturnu, izgleda, više niko i ne traži iskru. Prosto se čovek navikne na mrak. Katkad još zasija mesečina, pa prigušeno svetlo zaliči na dugo traženu slobodu. Ali nas vrlo brzo podsete da pod mesečinom plešu još samo vukodlaci i omaje. I da je podijum ipak njihov.

E baš je danas ta mesečina. Srećan vam dan slobode medija!

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Boksi

    11:19 // 6. 5. 2018.

    sloboda medija,slobodni mediji,slobodan novinar,to ne postoji ni u Srbiji ni u Kini ni u zemljama gde vlada navodno najveca demokratija,Amerika npr.novinari su sami sebi ukinuli slobodu onog trenutka kad su poceli da pricaju narucene vesti,na "zapadu" su mediji uglavnom slobodni da pisu gluposti i lazne informacije naravno sve za pare. novinarstvo je mrtvo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: