Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:50, 8. 3. 2020.

Zazidani

Autor

Saradnik Južnih vesti.

Srbija se u vreme epidemije kuge u Nišu, u trećoj deceniji XIX veka branila tako što je između Niša i Aleksinca kopala šanac, sprečavajući da iz Niša kuga dođe u Srbiju.

Skoro dvesta godina kasnije, sličnom metodom brani se niški Filozofski fakultet. Umesto kopanja šančeva, sada se betoniraju ulazi.

Da li se to niški dekanat Filozofskog fakulteta ovih dana zazidao da bi se zaštitio od korona virusa, ili da nestašni studenti ne bi mogli da pobegnu na stražnji izlaz, kada u ovu zgradu dođu na ribanje?

Ne znam kako stoje stvari sada, ali je nekada, ako te iz studentske službe pozovu dekanu na noge, značilo da si nešto gadno uradio.

Ako se tamo pojaviš nespreman, mogao si da fasuješ i pokoju pretnju isključenjem sa fakulteta ili čak dijagnozu da uprava nije glineni golub na koju svaka šuša može da ga šilji (da, tim rečima).

U tim bi situacijama, ako si bio dovoljno lud da odeš na ribanje, razmatrao mogućnost da pobegneš kroz prozor pre nego što te stigne sudba kleta.

Opcija je bila da istrčiš kroz izlaz prema Prvomajskoj i pobegneš direktno u Nišlijsku mehanu, da se sakriješ iza Novice i popiješ kantarionku da se smiriš.

A sad, mrk. Studentarijo, ako hoćeš da se k…š, moraćeš glavom kroz zid. Pa kom opanci kom obojci.

Tu metodu građenja zida čak je i Martin uveo u svoju “Igru prestola“, ali je promaja bila personifikovana u liku divljana i belih hodača.

Naša je narodna tradicija ipak odlučila da htonski karakter pripiše promaji, pa se sada uprava fakulteta zidom brani od najvećeg neprijatelja u Srbalja.

Dok se na zidinama jedne druge Tvrđave stranački kadrovi ulizuju predsedniku, lečeći kompleks što su i na stadionskim tribinama bivali mediokriteti i paleći baklje, cenjeni fakultet odlučio je da se ozida.

Kakva se simbolička poruka šalje zidanjem ulaza u dekanat fakulteta, veliko je pitanje. Poruka nedodirljivosti ili pak danteovska suština – “ostavite svaku nadu, vi koji ulazite“

S obzirom na epsku tradiciju, ako procuri mleko niz zidine ulaza u dekanat, predlažem da se odgnoetne koja je mlada Gojkovica zazidana tu, sa ciljem da udari nove temelje srpskom obrazovanju.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: