Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Nikola Marković

Saradnik Južnih vesti.

 • Krematorijum razuma

  Dok svet razmišlja kako da reciklira i plastiku i ideje, upravitelji naše države od zemlje, u kojoj kad pljuneš rodi nešto, prave deponiju.

  (4) detaljnije
 • Pola veka škole Branko Miljković

  Isprva sam mislio da je Branko Miljković mnogo više škola nego što je pesnik. Iskren da budem, tek sam na prvoj proslavi dana škole, kada je neki tamo Uroš, ne znate ga vi, recitovao “Jedan maleni cvet“ saznao ko je taj Miljković.

  (7) detaljnije
 • Niš na respiratoru

  Zamislimo li Niš kao prosedog muškarca na kraju pedesetih koji još ume da namigne sa šanka, uz burbon sa jednom kockom leda ispred sebe, rekli bismo da je sasvim dobrodržeći mangup. Čini mi se, da se proteklih nekoliko godina, ipak malo zapustio. Zarastao u bradu. Otromboljio se. A kad dođe zima, smrdi brate. Džabe parfem. Iz duše mu zasmrdi.

  (5) detaljnije
 • Not great – not terrible

  Kroz Kuršumliju nalećemo na pogrebnu povorku, litiju, šta li? Malo nakon toga trubači. Kakva groteska. Ali takav je život. Malo trube, malo posmrtni govori. Malo više posmrtni govori, a sve manje stare trube. Taj put prema banji pamtim samo po reci sa desne strane. I dalje je tu. Homokinetički zglob na autu mi lupa. Ako me ovde ostavi auto, teško da će iko ikada da nas nađe.

  detaljnije
 • Brod na točkovima

  Nema ko ovih dana nije posvedočio tome da je Niš, na dan, postao sabirni centar za registarske tablice stradale u obračunu sa kubicima kišnice. Ko se u vreme olujnog nevremena nađe na ulicama oko Doma Zdravlja ili u Zetskoj, zaliči na zabrinutog Džona Smita što sa lulom u zubima i kormilom u ruci tone na dno okeana.

  (4) detaljnije
 • Zazidani

  Srbija se u vreme epidemije kuge u Nišu, u trećoj deceniji XIX veka branila tako što je između Niša i Aleksinca kopala šanac, sprečavajući da iz Niša kuga dođe u Srbiju.

  (2) detaljnije
 • Diuretik za poneti

  Jedan moj prijatelj već gotovo deceniju ganja komunalce. U letnje doba, kada Park narodnih heroja postane Trg od mokraće, on zove svaki dan. Žali se kako je nedovoljno javnih toaleta i insistira da ga uhapse, jer će morati da nuždu obavi tu negde, pored Nišave.

  (3) detaljnije
 • Dan zarubljenih

  (2) detaljnije
 • Niški nokturno

  Niš se, ponajviše vikendom, premetne u poligon za testosteron i estrogen, pa se u toj poplavi hormona po ulicama mogu sresti dečaci kojima je namesto slina, kako bi trebalo da im dolikuje, sve češće počela da se skoravljuje loša ruka kokaina, sečena xy puta.

  (5) detaljnije
 • Hirurški nož

  Zanimljivo je koliko je u svakom gradu u poslednje vreme aktuelizovalo prebrojavanje krvnih zrnaca i utvrđivanje koje si koleno Nišlije, Beograđana, Vranjanca… Teorije krvi i tla, ofarbane eufemizmima za dokazivanje urbanosti.

  (1) detaljnije

Naši autori