Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Nikola Marković

Saradnik Južnih vesti.

 • Boj u Kosovu

  Kada se za nekoga kaže da živi u Ulici generala tog-i-tog, podrazumeva se da u njoj ima kuću, stan ili makar sklonište od kiše i vetra, gde ponekad stigne i koja opomena za neplaćenu struju. Kada se iz Ulice preseli na ulicu, stvari su jasne. Zašto onda taj vekovni kosovski mit ne spava u Kosovu, već tako nesvrstano jezdi na ulicama, proplancima, livadama, na internetu i na duši?

  detaljnije
 • U lakoj magli peni

  I tako godinu, dve, tri. A septembar uvek isti. Gnezdo nade i zablude. Pa crvenu boju đačkih knjižica i indeksa menjamo crvenilom pasoša i kartom u jednom pravcu. Ili prste crvene od motanja prskanih kablova, umačemo u soc od kafe. I zamišljamo želju da dogodine bude bolje. Da makar ova deca što graju po ulicama, budu za pedalj dalje od nas.

  (2) detaljnije
 • Napredna didaktika

  Kada je nedavno, u Gadžinom Hanu, Perica Krstić dozvolio da mu se fudbalski podmladak kluba “Mašinac”, ufotografiše sa dve zastave vladajuće stranke, sva liderska etika pala je u vodu.

  (1) detaljnije
 • Improvizacije “iz unutrašnjosti“

  Beograd nam, istina, pokatkad posluži kao izgovor za kolektivni gradski neuspeh, ali smo sve svesniji da je i ta kovanica postala metafora za silnike koji odlučuju o našim budućnostima. A onaj drugi – unutrašnji Beograd, oberučke dočekujemo, dok prinosimo kafu sa ratlukom i slatko od šljiva.

  (1) detaljnije
 • Zastava na kilo

  U Beogradu se gradi nekakav nebeski jarbol od 120 metara, sa zastavom površine dovoljne da pokrije sanduk sa posmrtnim ostacima ostatka Srbije. Onog ostatka u kom se zatvaraju galerije, gase izdavačke kuće, radio i TV stanice, a na ulicama sevaju noževi i meci.

  (5) detaljnije
 • Ubistvo iz nebrige

  U Nišu je opet dete ubilo dete. Nožem. Još se suze na obrazima generacije nisu osušile od žalosti za Vukom Stoiljlkovićem, a Niš opet plače. Isti onaj grad u kom je pre samo nekoliko dana više od hiljadu policajaca na zatvorenim glavnim ulicama pokazivalo kako smo bezbedni. Terorizam je, gospodo, u nama.

  (11) detaljnije
 • Misterija ispod Štrumfove kape

  Evo baš se u jednom zaseoku ovih dana organizuje centralna ceremonija naoružanih štrumfova koji više nemaju razloga da se kriju po poligonima, trenažnim centrima i stadionima, već paradu izvode direktno na trgu.

  (3) detaljnije
 • Adio "Bucino ćoše"

  “Bucino ćoše” pošlo je za Bucom sa ovog sveta gde se sve pretvorilo u novac i interes. Neka. Nek se ponovo sastanu. Bolje tako. Nisu mitovi za ovaj svet. Za ovaj svet su aneksi ugovora, Beograd na vodi, faktori stabilnosti, pregovori, kriza na istoku, porezi i doprinosi, finansijski izveštaji… A ljubav? Pa, pokušajte makar da je sačuvate u nekom svom ćošetu, tamo u uglu leve pretkomore. Ne dajte da vam i nju sruše.

  (4) detaljnije
 • Uzalud te budimo, grade naš

  “Branko Miljković” je nagrada koja je 29 puta pripala piscima koji su štampali u Beogradu, 9 puta je to bilo za izdanja kraljevačke biblioteke, i svega 8 puta su u igri bili neki drugi gradovi, koji, podrazumeva se, nisu rodni grad “princa poezije”.

  (4) detaljnije
 • Autobiografija bunta

  Dok je škripi kreveta i gužvanju posteljine tercirao zvuk pištaljki, a ritam udarali bubnjevi i bombe, niko nije verovao da će, i ako se rode, ta deca jednom postati punoletna i buntovna. Bez razloga. Ili sa njim.

  (2) detaljnije

Naši autori