Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Nikola Marković

Saradnik Južnih vesti.

 • Intelektualna pornografija

  Kako se čini, ovde smo, na Balkanu, svi akteri u distopičnom snafu iz kog izlaza nema, čak i ukoliko odavde odemo na Pluton sa ogromnim ambicijama. Ta neophodnost da se vratimo u cirkus, odakle smo i rodom, svima nam je usađena.

  (5) detaljnije
 • Prijemni

  Ne možeš da očekuješ dobro rešenje ako si pogrešno postavio zadatak.

  (2) detaljnije
 • Autošovinizam i samokritika

  Razlajem li o tome da mi, ma na kojoj tački planete, takav čovek ne može biti mio i ne može biti brat, makar se pisao zemljakom, Srbinom, Nišlijom, Dobričaninom, Bokeljom, rizikujem da ispadnem autošovinista pred svima onima koji bi da srpstvo brane bez trunke kritike.

  detaljnije
 • Crna rupa

  Naučnicima što su usnimili galaksiju M87 i njenu G tačku zaista svaki naklon. Ali, dok ne nađemo novu planetu, gde ćemo svi kolektivno da se iselimo, puštajući ovu da potone, porazmislimo makar o tome da će ovde bitisati još bar onoliko generacija koliko u našim porodičnim lozama pamtimo.

  (2) detaljnije
 • Suze sina razmetnoga

  Čini se da niko nije dojavio namučenim prekovremenim radnicima gradske čistoće da, ni pod najjačim pritiskom šmrka, ne mogu da se operu mračne biografije i krvave ruke onih što su nam kreirali prošlost. Uprkos tome, oni su do u zoru pokušavali.

  (5) detaljnije
 • Strela vremena

  detaljnije
 • Gde je to otišao rokenrol?

  U plagiranoj državi, koju vodi plagirani establišment, logična posledica je upravo takva, neoriginalna i ukradena muzika. A rokenrol, kao što smo već zaključili, ne trpi foliranje. Namiriše ga i nokautira.

  (1) detaljnije
 • Orator govori, žrtva se ispoveda

  Dok viđene Nišlije namerno ili ne, seku sami sebi jezike, šiju usne i kriju se po mišjim rupama, gradom nam odjekuju vešto sročena tezgaroška opšta mesta koja mom dedi u okolnom selu i komšijama zaslepelim od ušminkanog napretka ne znače ama baš ništa.

  (8) detaljnije
 • Beskonačni narativni krug SNS-a

  Svaka bajka, na koncu, ima povratak u realnost sa eliksirom ili spoznajom. Spoznaja će za vladajuću felu, sudeći po sredstvima kojim se služe da određene korake u naraciji produže, za one koji bajku slušaju, biti kratka i efektna.

  detaljnije
 • Čije su moje gusle?

  Takva je mantra svih ovih besnih lažova što bi da nas po svaku cenu zavade. Niti ko mari za gusle, niti ko za pesmu. Samo za svoje dupe usijano od trona, što ga brane bajonetima u tuđim rukama

  (2) detaljnije

Naši autori