Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:55, 25. 3. 2013.

Recept za „Londonske štangle” na nišlijski način

Autor

- Odbornik u Skupštini Grada i potpredsednik gradske Vlade Niša od 2000-2004.
- Savetnik saveznog Ministra za nacionalne i etničke zajednice SCG 2001-2003.
- Član Komisije SCG za saradnju sa UNESCO 2001-2006.
- Direktor YUROM centra

Pre tačno 36 godina, tačnije 1978. otac mi je velikodušno ponudio da boravim u Londonu nedelju dana. Naravno, pristao sam, ko ne bi... Veoma brzo, doživeo sam kulturološki šok.

Dogadjaj o kome pišem ima veze sa bezbednošču, sa kojom, naročito u poslednje vreme, Niš ozbiljno kuburi.

Elem, mesto dešavanja je potpuno pusta ulica na periferiji svetske metropole. Kraj u kome sam boravio bio je sa tipskim kućama u dugačkim, slabo osvetljenim ulicama. Vraćajući se iz centra, te večeri, oko 11 sati kupio sam sendvič koji sam pojeo usput. Na stotinak metara od kuće, bacio sam papir u koji je sendvič bio umotan.

Mastan papir je pao blizu kante za smeće, a mene je mrzelo da se saginjem i podignem ga. Na ulici nije bilo nikoga, osim mene i moje drugarice. Sutradan ujutro, kad sam krenuo da izadjen napolje, na otiraču me je dočekao onaj isti papir koji sam sinoć bacio. Bio sam zbunjen i posramljen. Neko me je iz te naizgled "puste" i "mračne" ulice video i moju nekulturu mi gurnuo direktno "pod nos".

Sutradan su mi domaćini objasnili da je svaki gradjanin Londona u službi javne bezbednosti. Svoju decu vaspitavaju da čuvaju javne površine, da ne prljaju svoj grad, a da na sve nepravilnosti odmah ukažu i reaguju. Oni su vaspitavani godinama da je London njihov grad i da će biti bezbedan, lep, čist i funkcionalan, onoliko koliko se sami gradjani potrude.

To mi se desilo pre skoro 40 godina. Sada, posle Olimpijade, mogu samo da pretpostavim kakvo je stanje.  U najstarijoj demokratiji na svetu je sve pod  najstrožom kontrolom. Kao i moja malenkost  tada. Zašto pišem o ovome i kakve to veze ima sa našim gradom?

Ima, zato što bih želeo da se povrati osećaj sigurnosti i zaista uspostavi sistem institucionalne i društvene odgovornosti za bezbednost u Nišu. Najava gradonačelnika i novog načelnika Policiske uprave u gradu da će se formirati  gradski Savet za bezbednost je za svaku pohvalu, ali da bi on funkcionisao mora da ima podršku. Podršku, od strane nas, običnih građana.

Kako predvidja i novi Zakon, policija pre svega saraduje sa organima lokalne samouprave ali i gradjanima na preduzimanju mera radi povećanja bezbednosti ljudi i imovine. U  Nišu je  najavljen proces približavanja i saradnje lokalne vlasti i policije u cilju sprovodjenja, pre nekoliko godina usvojene Gradske strategije bezbednosti i artikulacija bezbednosne procene lokalne zajednice, operacionalizovane u formiranju Saveta za bezbednost.

Osnovni cilj formiranja ovakvih tela je da se kroz partnerski odnos u Savetu rešavaju lokalni problemi koji utiču na bezbednost i osećaj sigurnosti u gradu.

Članovi Saveta za bezbednost  trebali bi da budu, naravno, gradonačelnik sa svim predsednicima opština, načelnik Policiske uprave, predstavnici opštinskih tela, predsednik Saveta za međunacionalne odnose (u Nišu, Saveta za ljudska i manjinska prava), predstavnici Mesnih kancelarija, predstavnik Opštinskog suda, socijalnih, zdravstvenih i inspekcijskih službi, obrazovnih institucija, nevladinog sektora, vlasnici lokalnih preduzeca, predstavnici medija i članovi lokalne zajednice koji odslikavaju etnički pa i verski sastav Niša).

Pored toga, za ovo telo je bitno da ga svojom odlukom obrazuje Skupština Grada i da što pre napravi svoj plan praćenja i procene stanja bezbednosti.

Slažem se da su potrebne čistke u niškoj Policiskoj upravi, kamere na najfrekventnijim mestima u gradu, ali pored tehničke opremljenosti i de-kriminalizacije, nužno je mobilisati što širi krug naših sugrađana i institucija.

Analizu stanja mogu započeti i sve gradske uprave za oblasti kojim se bave.  I to odmah. Pored ostalih, to svakako jesu i problemi u školi i oko škole, „sumnjivim“ mestima gde se okupljaju mladi, lokacijama gde postoji značajno ugrožavanje životne sredine, bezbednost u saobracaju, kradja poljoprivrednih useva i šahti, vandalizam i slicni ekscesi, fasade sa porukama mržnje i besomučno sečenje državne šume  za ogrev... 

Ono što može omesti najbolje namera gradske vlasti je svakako novac i „tanak” gradski budžet. Odbornici, sve gradske partije i nevladine organizacije, treba da imaju sluha i odgovornosti da bi se obezbedila finansijska podrška iz gradskog budžeta i donacija za aktivnosti i pomoć Savetu za bezbednost. Finansijska i moralna podrška je neophodna za ovakvu, zaista depolitizovanu inicijativu od javnog i zajedničkog interesa za sve Nišlije i Nišlijke.

A kako gradjani mogu da podrže, novu politiku bezbednosti u gradu?

Saradnja koja bi se uspostavila, da bi se rešili problemi bezbednosti u Nišu, podrazumeva činjenicu da je to zajednički interes svih nas, Nišlija. Čak i kada nije propisana posebnim pravnim aktima, dozvoljava se organizovanje i angažovanje gradjana koji se zasnivaju na dobrovoljnosti i solidarnosti.

A, da bi se bezbednost povratila, dostigla, sačuvala i unapredila, važno je zajednički delovati. Novi načelnik Policije neće moći sam da reši sve probleme. Po svemu sudeći, imaće on dosta posla i u „svojoj kući” i u tome  mu, nažalost, ne možemo pomoći. Međutim, uspeh ovog posla  zavisi od građana i njihovog aktivizma. U  sopstevenoj zgradi,  školi, naselju, udruženju potrošača, na stadionu, u mesnoj zajednici,... 

Puno smo osiromašili i nismo u mogućnosti da finansisijski pomognemo ovu priču, ali aktivizam svih nas pojedinačno i organizovano bio bi svojevrsni „građanski  samodoprinos za ličnu bezbednost”.

Dok svako od nas ne zatekne na pragu svoje đubre koje nije bacio gde treba, i dok ne shvatimo svi, jednom zauvek, da od toga koliko pazimo i čuvamo naš grad najviše zavisi kako će on izgledati i funkcionisati, neće mnogo imati uspeha nikakva saopštenja ni obećanja. 

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko

    21:07 // 26. 3. 2013.

    Retko dobar tekst sa predlozima!

  • Sufra

    11:29 // 26. 3. 2013.

    Dobra inicijativa.Gradjani treba da pomogu. Ko koliko moze. Ovako necemo daleko dogurati. Balicu, svaka ti je zlatna. Ali ipak , prijatelju, bio si mnogo bolji kosarkas nego politicar.

  • Vladimir Ilic

    20:24 // 25. 3. 2013.

    da, to je kao da je recimo na Vasem primeru sa pocetka price, London napravio neki savet sa najiskompromitovanijim ljudima i jos ako mozemo pare iz budzeta da im damo da se javljaju na telefon i beleze gde su propusti...glupava inicijativ sa jos glupljim resenjima...kad neko ne zna kako da resi problem on obrazuje komisiju...neka hvala, napravice grad komisiju ali gradjana u njoj, barem onih pravih i postenih nece biti...jer ko moze da sedi sa politicarima u istoj sobi taj ili je uvlakac ili i sam politicar...ah da mozda i mafijas ili onaj kome treba neka zastita od organa gonjenja...tako da - pisi propalo!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: