Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:31, 22. 12. 2014.

Corax

Pescanik.jpg
Autor

Kultna emisija građanske Srbije.

www.pescanik.net

Ova tri istorijska dana bila sam van zemlje, i ne mogu da prežalim što sam propustila da uživo čujem mudre misli iz Kremanskog proročanstva predsednika Srbije Tomislava Nikolića Tarabića, upućene premijeru daleke, ali prijateljske Kine.

Taman kad pomisliš da predsednik ne može da ispadne gluplji i jadniji, desi se nešto – sada već bilo šta – i shvatiš da si ti bio glup kada si to pomislio.

Vidim da smo kineskom premijeru dali sve što smo imali: ključeve Beograda, teniski reket, istoriju Kine na ćirilici.

Ostaje da se vidi šta su oni tačno dali nama, i pod kojim uslovima. O tome ćemo u narednim emisijama, kad malo prođe ova zaljubljenost u žute ljude sa istoka koji će piti vodu sa Morave.

Uzgred, na Moravi je nastala prava gužva. Godinama smo čekali ruske Kozake koji će dojahati u Srbiju i pojiti konje na Moravi. Sada čekamo kineske investitore koji će do Morave dojahati na brzim prugama. Sokolove tamo već poje arapski šeici, čekaju se još indijske svete krave – svi stubovi spoljne politike Srbije biće makar vodom podmireni.

U međuvremenu, dok čekamo da saznamo stvarne rezultate beogradskog samita, pričaćemo, između ostalog, o novoj knjizi karikaturiste Predraga Koraksića-Coraxa, koga je etnolog Ivan Čolović nazvao jednim od najboljih hroničara postkomunističke Srbije.

Coraxova knjiga karikatura “Trajno prošlo vreme: hronologija 1990-2001″, u izdanju Alexandria Pressa iz Beograda, sadrži objašnjenja i napomene istoričara na srpskom i engleskom jeziku.

Knjigu je uredila istoričarka Branka Prpa, a uvodne tekstove su napisali Dušan Makavejev, Bora Ćosić i Vladimir Pištalo.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: