Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:09, 9. 10. 2012.

NE regionalnim javnim servisima

Autor

Predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije - UNS.

Netačne tvrdnje da su mediji, država i građani napravili konsenzus oko formiranja regionalnih javnih servisa. U najmanju ruku su obmana, da ne kažem i laž!

Učesnici tribine, iz neprivatizovanih medija, su ogromna manjina među novinarima u Srbiji koji zbog očuvanja svog privilegovanog položaja, pod lažnim izgovorom borbe za slobodu izražavanja, žele da sačuvaju sadašnji model funkcionisanja lokalnih medija.

Ljudski, mogu da razumem da se neko bori da svakog 1. u mesecu PRIMI svoju platu, ali profesionalno, ne mogu da se ne borim za pravo kolega koji već 20 godina, čekajući ista pravila igre za sve, moraju da ZARADE svoju platu!

Protiv regionalnih javnih servisa postignut je konsenzus svih relevantnih novinarskih i medijskih udruženja, upravo iz razloga da bi se na ravnopravan način finansirao pluralizam mišljenja i sloboda izražavanja, a ne, kao do sada, ogoljena propaganda lokalnih vlastodržaca. 

Uostalom, i to što političari žarko žele da zadrže postojeći oblik svojine i vlasništva, najbolji je dokaz ne žele slobodu izražavanja na "svojoj" teritoriji. Na žalost, neke kolege koje ispred interesa profesije stavljaju svoj lični, ih u takvom poslu podržavaju. 

Ne možemo zbog četiri, pet stotina zaposlenih u televizijama koje pretenduju da postanu regionalni javni servisi ugroziti nekoliko hiljada novinara koji neće imati tu privilegiju.

Uostalom, ko Niškoj televiziji  garantuje da će postati regionalni javni servis?!

Ako je tačno da će to biti jedna druga televizija, koja je imala veće predizborne zasluge za sadašnju vlast, baš me zanima kako će svoj stav da su regionalni javni servisi potrebni braniti oni koji sada zagovaraju da to bude NTV.

Slažem se da su potrebni loklani mediji, već ih imamo, i upravo zbog toga Medijska koalicija je u Medijskoj strategiji zagovarala transparentan, javan, projektni način finansiranja medijskog sadržaja, na konkursima pod jednakim uslovima za sve.

Novac koji je odvojen u budžetima, dodeljivale bi nezavisne komisije. Tada se novac ne bi trošio za plate enormnog broja levih smetala, zaposlenih po partijskoj podobnosti u pet neprivatizovanih stanica, već bi išao za kvalitetan novinarski rad.

E, baš toga se plaše i političari, i zaposleni u neprivatizovanim televizijama!


* tekst je pisan kao reakcija na tribinu koju je organizovala Niška televizija u vezi sa formiranjem regionalnih javnih servisa

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • sonja

    22:22 // 23. 10. 2012.

    A kako bi to NTV da postane regionalni servis kada je javna tajna da javna preduzeća u gradu debelo plaćaju priče. To isto rade i sa ostalim niškim televizijama. Dakle, mesečno se sa računa JP na račun kuća uplaćuje pozamašna svota novca da bi se pravili hvalospevi. To Evropa ne poznaje. Evropa zna za javni servis, koji se u svim normalnim zemljama finasira iz pretplate i to je to. A to što mi želimo da izmislimo rupu na saksiji i da neke "novinare" koji su daleko od te profesije promovišemo, e to će teško ići!

    Sonja

  • milan

    17:02 // 20. 10. 2012.

    U čitavoj ovoj priči, zagovornici privatizacije lokalnih medija koje finansiraju lokalne samouprave ni reč ne rekoše o tome šta se dešava u onim medijima koje je kupio neko ko nije iz te branše. Kakav to informativni program gradjani mogu da očekuju ako su novopečene gazde rešile da profit ostvare komercijalizacijom medija, pa razne Cajke, Sojke i Milke sa ugradjenim silikonima pevaju li pevaju. Ništa o tome kako se gazde ponašaju prema zaposlenima. Koliko dnevno rade a koliko zaradjuju? Zašto u tim privatizovanim medijima novinarski posao sliči rudarskom.
    Ali, bitno je da se dokopate nekih funkcija pa bi hteli da vas i država redovno pomaže za tobož vašu borbu za kolege. Providno je...

  • Rikverc boy

    22:38 // 18. 10. 2012.

    Pa misli ako je na vlasti da moze da nardjuje sta ce da radi policija i da medije podredi sebi i svom lopovluku.Ma ja mu ne bi reko ko mi dostavio podatke pa moze da me deru.Novinari ne daj te se da vas neku lopov proziva i drsko uskracuje vasa prava!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: