Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:15, 11. 1. 2021.

Amazonke iz Niš

Autor

Košarkaški trener u penziji.

Lele, lele, kude ste bre niški političari, skutali ste se k'ko poganci u duvar, ućutali ste se k'ko ribe Morune, usta imate jezik nemate. Ajd što vi niki neće po srpsku skupštinu, ajd što ni direkturi na javna preduzeća neste mogli da bidnete, toj razbiram. Al ne razbiram zašto ve ovej naše si Nišlike neće da uzmu ni za načalnici na nišku upravu.

Za ništo ve bre Gospod neje daja. Dosadilo na žene da ve gledaju, k'ko se majete od partiju do partiju, k'ko l'žete kude stignete, k'ko se klanjate i umiljavate k'ko mačiki na ovija Beligrađani. Iskaju žene da osetu cvrstu mušku ruku, iskaju da vidu baju k'd udari s's šaku u astal i podvikne na ovej belosvetske i beligradske ale i kile što ne l'žu i sotonju. A vi jok, aminujete i blagosiljate sve što vi reknu ovija iz Beligrad, pesne gi pojete, tapšate gi i s's ruke i s's noge, k'ko da ste kude Marka Đurića u akademiju za lideri zanat izučili.

Dojadilo i dogrdilo na Nišlike pa rešile, da od s'g pa na tam, same teraju politiku. Će ostavu dva-tri većnika, kol'ko da gi ne kritikuje Tanja Fajon a i da se nađu tuj k'd se prem'caju šifonjeri i unosu ogledala u taze kancelarije za taze načelnice. Svi muški što su do s'g arčili opštinske pare i ručali opštinski leb ima da idu u" prekvalifikaciju". K'd je Vulin za četrnajes d'na otslužija vojsku i izučija za ministra vojnoga, t'g će i tupavi Nišlije da izuču za babice, negovateljice, vaspitačice, servirke i šnajderke.

More, mislim si ništo na moj pamet, dobro i iskoči a malko je falilo da bidne golem k'l'b'l'k.

Razvikala se jedna:

Sestre Nišlike, vidoste li k'ko na pčele pođe napredica od k'ko ispudiše svi trutovi. Predlagam da se i mi k'ko pčele kurtališemo od ovija naši trutovi. Toj što su do s'g napraili, napraili su i za toj gi fala. Al s'g sestre Nišlike, od kude Brisel i Vašington duvaju niki novi vetrovi i mi prve mora utuvimo u glavu da ovoj s's trutovi neje više moderno.

More, će bidnemo k'ko Amazonke u staru Grčku što beoše. K'd su one u onoj starinsko vreme preživele bez muški, će preživimo i mi u ovoj moderno, k'd se sve može naruči kude majstori i k'd se sve može naprai, nadvikuje gu druga.

Nastade jedno vikanje, grlenje, celivanje. Bravos, alal na majku što ne je rodila, takoj će napraimo pa će i od nas da se pesne pevaju i knjige pisuju.

Neje takoj! Vika gi ovaj što gi je prisednica.

Politika ti je pogana rabota. Što će ni rekne Jevropa i Amerika ako k'ko Amazonke potamanimo svi niški muški političari. Ima ne optužu za genocid i oteraju u Hag. Neka si gi, vidite li k'kvi su , nit smrdu, nit mirišu, nesu ni za vlas ni za opoziciju. Nego, ja ću vi reknem što će rabotite, ja se razbiram u politiku, tolke godine sam bila načalnica na niški region i učila sam od najgolemi političari iz Merošinu, Doljevac i Gadžin Han. Kude ste zapele bre, p'l'k, p'l'k. S'g k'd smo došle na vlas' i k'd smo zasele pod državnu krušku, što će rabotimo? Onoj zašto ne je narod biraja, će beremo kruške i toj s's obe ruke. More, lišče neće ostavimo na granjku. Narod je toj iskaja, toj je za njegovo dobro i za dobro na našu si decu.

Mislim si ništo na ovaj moj pamet, ni ovija tam po Beligrad nesu pobolji. Vidoste li što iskoči za ovej vakcine. Vidoste li k'ko ovija naši junaci iz vladu izbegaše od pelcovanje. Celu nedelju ide zbornje po celu Srbiju k'ko će se vlada pelcuje na televiziju, onakoj k'ko u Ameriku i pokaže na narod k'ko toj ništo neje i k'ko je toj sve za njegovo zdravlje.

Misleja sam, s'g k'd dođu ovija naši rmpalije iz vladu pa k'd dovatu onuj vakcinu, pa k'd počnu sami da se bodu i nadokrajke izedu špric s's sve iglu. K'd oćeš, ništo. ispratili žene da se pelcuju, pa ako na žene ne bidne ništo, i oni će se pelcuju tam od nedelju.

Najprvo izleže prisednica na vladu s's sve novu andulaciju što gu je od jutros turila s'lte za televiziju. Hrabro k'ko Jovanka Orlenka sede na stolicu i vika na doktura što će gu pelcuje:

Dokture, ič ne beri gajle, s'lte raboti onakoj k'ko su te učili.

Toj reče pa se primače i poče da mu š'pka:

Dokture, da te pitujem ništo al pravo da mi rekneš, iz koju kutiju si uzeja tuj vakcinu?

Iz ovuj modru.

A što pisuje na njuma?

VIP vakcina, s'lte za Vučića i vladu.

Ubavo, ubavo, nego molim ti se k'ko na Gospoda, varkaj se da gu ne pomešaš s's onej vakcine za starački domovi. I iskam da te pitujem, vidi li se ovaj moja andulacija od masku. Turala sam gu zbog televiziju pa imam merak da se vidi.

Ič ne beri gajle prisednice. Vidi se, baš se ubavo vidi.

Epa ako je takoj, bodi dokture, snimaj televizijo!

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Malena

    11:44 // 26. 2. 2021.

    Petko, bravo!
    Baš volim da čitam vaše južnjačke kolumne.

  • Sunce

    12:40 // 28. 1. 2021.

    Kao i uvek, zabavno i inteligentno.

  • Zebi Bate

    05:17 // 27. 1. 2021.

    Brate, batali da pišeš na južnjački, ako ne umeš... Nisi zanimljiv.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: