Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:21, 24. 9. 2021.

Krizni štab

Autor

Košarkaški trener u penziji.

Celo leto ide zborenje po Srbiju, k'ko će se zbira Krizni štab. Te će se zbira, te se neće zbira, i takoj dok se oni nakanjuju, Srbija iskoči " inkubator" za koronu.

Vikaju me iz Grčko ovija moji kardaši, što su kroz koronu i pet-šes sati čekanje na granicu, odveli domaćicu da gu malko ufati sunce i da sevteliše onaj kostim za banjanje što ga je pazarila još preklanjsko leto u" Kosmos." A i od što će zimus, na slave i rođendanci, da tera muabet s's komšike i drugarice i da se fali, k'ko je i ovoj leto, ručala suflaki, igrala sirtaki i svirila u buzuki.

Č's po č's pa niki vika preko onuj đavojsku nogu, vikanu VIBER:

Alo Nišavac, kude si bre, k'ko si bre, arno li si, ubavo li si? Što se raboti po Niš, napraiste li ćupriju na Nišavu, još li se tepaju beligradski glumci po niške kafane, ima li niko muško u nišku vladu, pa li je Radnički menjaja trenera , istin li su Korejanci izarčili pare što gi davamo za fabriku pa si s'g begaju dom, još li se maje korona po niški sokaci, što vika naš doktur Bata, k'd će se zbira ovaj Krizni štab?

Na glavu mi se ukačiše s's taj pituvanja, dosadiše mi i na men i na VIBER, ne izdrža pa gi podviknu:

Alo bre, kude ste zapeli k'ko novinari na konferenciju za štampu. Nesam vi ja Prisednik pa da sve znajem i da se u sve razbiram. P'lk bre, p'lk, jed'n po jed'n. Najprvo ću vi odgovorim na ovoj poslednjo pituvanje. Nego ništo sam se zamisleja pa mi ode od pamet, koje beše poslednjo pituvanje?

( ovoj sam naučija od Prisednika )

Da l' će se zbira Krizni štab? - ubavo gi čujem k'ko privikaše svi u glas.

A, toj li beše. Će se zbira, mora da se zbira, neje naša vlada džabe birala najučovni i najpametni čoveci po celu Srbiju, nego da se zbiraju, dopituju i dogovaraju k'ko će varkaju i branu ovaj narod od čumu i koleru. Ono istin je, mlogo gi ima pa je teško da gi sobereš, al' k'd zasednu oko onaj okrugli astal, od merak da gi pogledaš, k'ko onija engleski vitezi kude kralja Artura. S'lte se čuje učovno zborenje, malko od doktura Kona i našog si doktura Batu, malko od primarijusa Vesića i dokturku Dariju. Ide zborenje, ide karanje al' nadokrajke sve se znaje. Dokturi zboru, političari odlučuju i zapoveđuju.

More, ruku na srce da ne grešimo dušu, mlogo smo od nji naučili. Malko preko televizju, mako preko ovija fejs bukovi i tviteri, po cel d'n su ni uteruvali znanje u glavu. A ubavo se znaje, fala na Gospoda, da smo mi pametan narod i da brgo učimo. Eve, ovija naši političari, za č's izučiše i gimnaziju i fakulteti i dok se mi obrnumo stanuše i dokturi.Takoj i mi, svi smo s'g dokturi.

S'g k'd otidneš kude doktura, on te još na vrata pituje:

Dobar dan kolega, kojim dobrom? Baš dobro što ste naišli, hteo sam da vas zamolim za jednu konsultaciju i učešće u konzilijumu povodom mutacije delta soja. Vaš članak na tviteru je baš uzdrmao tradicionalne i opštepriznate teorije o mutaciji.

Jes, jes, takoj si je kolega, ja sam od'mno videja toj kude ovija naši političari. I oni k'ko korona , č's po č's pa mutiraju u niku drugu partiju, s'lte što za tej mutacije vakcina još neje iskočila. I takoj udarimo u učovan muabet i slatko se ispričamo. Nadokrajke me isprati i reče:

Dragi kolega, vaše znanje je na takvom nivou da vam moja pomoć nije više potrebna.

Od t'g pa na ovam, sam prepisujem apčiki na seb, na ženu i na komšil'k, biram gi vakcine i rabotim svu doktursku rabotu.Ovija što su dipten bolni ne turam na respiratori, nego gi prskam s's svetenu vodicu i ispraćam gi kude Džudžulejku iz Palilulu da gi prebaje od stra'.

Ovoj sam čuja od komšiku Savetku, pa s'g ako ona l'že men', l'žem i ja vas.

Savetka je cel život rabotila u Socijalno i udarala pečati na zdravstvene knjižice pa se s'g bajgim razbira u medicinu. Po cel d'n s'lte drži onaj telefon u ruke i čati sve što pisuje od koronu po cel svet. Vika mi:

Komšijo, ovoj što ću ti reknem je golema tajna. Neje istin da se Krizni štab ne sobira. Neje, oni su u "stalno zasedanje" al' onakoj krišom i cvrsto su rešili da obrnu drugi lis' i da prevrnu kožuče naopako. Nova odbrana od koronu će se vika KOGA TEPAŠE I ONODIŠE TOME ĆE SI I OSTANE. Ono istin je, malko će se proredimo al'koronu će zatremo. Nema više maske, nema zatvaranje po kuće, nema karantini, svi na žurke, svi na utakmice, svi na koncerti. I takoj k'd zašuntavimo koronu s's pričanje k'ko iskamo da živujemo s's njuma k'ko s's najrođenijeg i k'd od merak i ubavinju batali da mutira, t'g će se razbaškari i će ni poveruje. E, t'g će mi jednu noć,u gluvo doba, k'd iskačaju veštice i vampiri, onakoj apans's i džumle da iskočimo pred njuma i da gu zaprskamo s's onuj vakcinu što gu praimo na Torlak.

Primače se do men pa mi poče š'pka na uvo k'ko za ovoj ne znaje ni CIA, ni KGB, ni Kinezi. Niki ne znaje iz čiju kujnu je iskočila, pa da varkamo da se ne zamerimo na ljudi. Da li je Melanija praila mađije na Trampa pa mu varila od buljinu dupe, da li je brat Si frljia na skaru krilca od slepog miša ili je Putin gotvija boršč od karabatačiki na crno pile. Ne se znaje, jedno je sigurno, niki od nji je zabraia da zatvori pendžer na kujnu.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Милош

    13:32 // 24. 9. 2021.

    Као и сваки пут, ГЕНИЈАЛНО!

    Свако добро!

    • Torpedo

      18:55 // 24. 9. 2021.

      ...i ,cesce ! Materijal, kolko volis !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: