Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Petko Nišavac

Košarkaški trener u penziji.

 • Penka i Mandrda - Odlomak iz rukopisa "Paliluske priče" Petka Nišavca

  U onim posleratnim vremenima, kad su se svodili računi, prebrojavali mrtvi i kad je tuga za onima koji nisu preživeli bila još uvek sveža. U vremenima kada je još uvek tinjala nada da će se ožaljeni, kome smo već dali sve parastose i uklesali ime u nadgrobni spomenik ipak, jednog jutra pojaviti na kapiji. U vremenima kad su još uvek stizala pisma iz Crvenog krsta sa obaveštenjem da je "taj i taj" pronađen u nekoj bolnici u Nemačkoj, doduše ne u najboljem stanju ali živ.

  (1) detaljnije
 • Antivakseri

  U onoj starinsko vreme k'd Niš iskaše da zabatali turski adeti i stane jevropejski varoš, mloge gazdinske i čorbadžiske kuće dovedoše elektriku u kuću. Zasijaše sijalice, ubavinja i lepotinja. Gazda se fali u drustvo, časti kafanu i vika: "Braćo, priznavam, koštalo me je, neje da neje, al' pa si mislim na ovaj moj pamet, jed'n put se živi a merak cenu nema."

  (17) detaljnije
 • Krizni štab

  Celo leto ide zborenje po Srbiju, k'ko će se zbira Krizni štab. Te će se zbira, te se neće zbira, i takoj dok se oni nakanjuju, Srbija iskoči " inkubator" za koronu.

  (2) detaljnije
 • Pismo za velikog brata

  Ljubezni Golemi brate, pisujem ti ovoj pismo k'ko na staroga kardaša i iskam ništo da ti se molim. Ti ubavo znaješ da se mi od'mno poznavamo, još iz onoj vreme k'd mi se nezvan uvuče u kuću i poče da mi brojiš zalčiki, da mi talaškaš po šlajpik, da mi vospitavaš decu s's rijaliti silikonke.

  (4) detaljnije
 • Pismo za prisednika

  I ete,nakanjujem se k'ko da ću zbiram KRIZNI ŠTAB. Te daj malko da razmislim, te daj malko da počekam, te danas je praznik greota je od Gospoda, jutre je nedelja ne raboti se i jedva se reši, u tornik ću počnem s's pisuvanje pa ako da Gospod ću ga završim tam do drugu nedelju. A k'd odstoji desetinu d'na ću mu ga ispratim.

  (10) detaljnije
 • Amazonke iz Niš

  Lele, lele, kude ste bre niški političari, skutali ste se k'ko poganci u duvar, ućutali ste se k'ko ribe Morune, usta imate jezik nemate. Ajd što vi niki neće po srpsku skupštinu, ajd što ni direkturi na javna preduzeća neste mogli da bidnete, toj razbiram. Al ne razbiram zašto ve ovej naše si Nišlike neće da uzmu ni za načalnici na nišku upravu.

  (7) detaljnije
 • Autocenzura

  Braćo Srbi, od'mno vi nesam pisuvaja, a u ovoj vreme od k'ko udari ovaj čuma i kolera, tol'ko se je nabralo da ima i za pisuvanje, i za smejanje i za kukanje. Potikaja mi se merak i na plajvaz i na artiju, k'ko da su mi dušmani mađije naprajili ili da me je fatija ovaj drugi virus, vikan autozenzura. Ovej moje muze za pisuvanje, načičkale se na pendžer i s'lte š'pkaju: "Nišavac, manjuj se od toj pisuvanje. Neje s'g vreme za sojtrlci i komendije."

  (2) detaljnije
 • Braćo Amerikanci!

  Braćo Amerikanci, u ovoj teško vreme, k'd su vi obrnuli grbinu svi l'žovni pobratimi i kardaši, i k'd vi gledaju sair svi belosvetski dušmani i k'd ste se zapleli, k'ko pile u kučinu, s's ovaj vaš zakon za izbori, Srbija misli na vas.

  (8) detaljnije
 • Drim tim

  Prođoše dva meseca od k'ko glasamo i praimo onija bojkoti a ništo. Nit imamo skupštinu nit imamo vlas'. A bre političari, za toj li smo se junački s's gole grudi probijali kroz koronu s'lte da ve zaokružimo s's plajvaz, a vi se s'g pretoparate i premišljujete k'ko selske mladeneveste.

  (3) detaljnije
 • Seksualno uznemiruvanje

  Ako onaj Leonardo da Vinči iz PINK televiziju može da vi leči snagu od koronu s's sijaličke i truje dušu s's Zadrugu, mogu i ja, s's ovuj moju priču, od depresiju lek da vi bidnem.

  (3) detaljnije

Naši autori

Pronađite nas na: