Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:01, 6. 8. 2015.

Doktor&Banana

Autor

Novinar

Jedan od osnivača "Južnih vesti"

@pblagojevic

Prvi put u istorji Južne vesti će uživo prenositi modnu reviju dvojice najpopularnijih niških modnih kreatora koji su donedavno zajedno radili u okviru brenda "Doktor&Banana".

Iako je njihova dugogodišnja saradnja nedavno jednostrano prekinuta odlukom menadžmenta tog konzorcijuma, ovaj dvojac i dalje presudno utiče na modna dešavanja u Nišu.

Razgovaramo za početak sa umetnikom koji je slavu u modnoj instustriji stekao vrlo brzo. U javnosti se u toj ulozi pojavio početkom 2012. godine pod pseudonimom "Doktor".

Iskoristićemo vreme do početka zvaničnog programa revije "Jesen/zima 2015" i nakratko porazgovarati sa autorima.

Doktore, mnogi ljudi iz vaše branše Vas smatraju trenutno najuticajnijim modnim kreatorom. Sve ste to postigli za samo 3 godine. Da li je to bilo lako?

Lepo ste to rekli. Ja dolazim iz sasvim drugog posla, gde sam se potpuno ostvario i dostigao vrh. Ja sam u ovom poslu veoma kratko, ali veoma brzo učim. Ja verujem čovek uči dok je živ i u mom kabinetu ja stalno svojim podređenima to objašnjavam...

Vratimo se na današnji događaj. Kako će se Nišlije nositi ove jeseni i zime?

Nosiće se sigurno više i bolje nego do sada. Ja sam na mom sastanku sa svojim saradnicima najavio da će Niš uskoro postati centar modne industrije i u tome imam punu podršku i svojih modnih uzora. Divio sam im se i u vreme kada su njihove kreacije, kao što su bele majice sa preslikačima preko kojih se nosi sako, mnogi smatrali radikalnim, ali ja verujem da danas više niko ne sumnja u njihov napredak.

Dok smo mi pričali na pisti se pojavio i prvi model. Hmm... u pitanju su dvojica Nišlija u jednom, plavom, čini se radničkom odelu. Neobična ideja.

Naravno. Ja sam dosta razmišljao o uštedama. Moda koju smo nasledili je bila skupa, nefunkcionalna i često je potpuno nepotrebno dominirala ta beskarakterna žuta boja. Zato sam ja došao na ideju da bismo ovako mogli da uštedimo i učimo se štednji. Plate u Nišu su male i smatram da je to šansa koju moramo da iskoristimo.

Publika je očito oduševljena ovom Vašom dejom. Na pistu je u međuvremenu izašao muškarac obučen u garderobu različitih boja. Gospodine "Banana" ovo je, ako ne grešim, Vaša kreacija. Neko bi možda rekao da je u pitanju previše smeo dizajn.

Mešavina boja je posledica mog dosadašnjeg iskustva u modnoj industriji. Znate da sam u svojoj karijeri radio za mnoge poznate modne kuće i to u vreme kada su one u najvećoj meri uticale na trendove. Mislim da se u ovoj mojoj kreaciji vidi taj možda na prvi pogled neobičan miks najrazličitijih boja i stilova, ali ja tu šaljem poruku budućim kreatorima da se ne ustručavaju da menjaju modne kuće i eksperimentišu sa pravcima.

Sada imamo prilike da vidimo i Vaš drugi model. O čemu se radi?

Dozvolite mi samo da najpre prokomentarišem pistu, na koju sam vrlo ponosan. Kreatori previše pažnje posvećuju kreacijama koje nose modeli, a veoma malo se razmišlja o njihovoj bezbednosti. U klasičnoj, pravoj pisti, postoji mogućnost da se pri izvođenju piruete na njenom kraju manekeni sudare. Zbog toga smo, kao što vidite, primenili rešenje za koje sada interesovanje pokazuju i iz EU, da se na kraju piste nalazi kružni deo... neka vrsta kružnog toka...

Izvinite što Vas prekidam, ali samo da kažemo i nešto o onome što su organizatori najavili kao veliko iznenađenje, zajedničku kreaciju oba naša sagovornika.

U pitanju je nešto o čemu se priča još od leta 2012. godine. Njegovo predstavljanje je pomerano nekoliko puta i po reakciji publike vidim da svi sa nestrpljenjem očekuju da ga vide. Vrlo ambiciozno je nazvana "Nišlija budućnosti".

Gospodine Doktor, dok čekamo da se model pojavi možete li da nam date neki nagoveštaj onoga što nas očekuje.

Ne razumem. Kako "nagoveštaj", pa on je već na pisti!

Kako to mislite "već je na pisti". Pa, ja ništa ne vidim...

Kako ne vidite. Pa upravo je na polovini piste.

Ali... ovaj model nema ruke!

Ha, pa šta će Nišlijama ruke? Da imaju ruke oni bi uzeli motku, pa bi možda počeli da biju.

Čekajte... ali ovaj Nišlija nema ni noge!

Molim Vas, šta će Nišlijama noge? Da imaju noge oni bi odavno otišli odavde.

Samo malo... ali on nema ni glavu!?

Ja zaista ne vidim potrebu da Novi Nišlija ima glavu. Mi smo tu da razmišljamo umesto njega.

Ali... čekajte... ovaj Nišlija nema ni.... baš mi je neprijatno da kažem, on nema ni....

Mislite muda?

Uh, da.. nema ni... to.

Pa, da Nišlije imaju muda Banana i ja ne bismo bili omiljeni modni kreatori!

*Autor se na inspiraciji zahvaljuje nekadašnjem "Indeksovom radio pozorištu"

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Lola

    20:04 // 10. 8. 2015.

    Blagojevicu iznenadjena sam...Sve je na mestu osim sto je doktor ne drzi konce svoje kolekcije, pa svi Babanini asistenti rade sta hoce i kako hoce... Ovaj drugi mnogo godina ima istu kolekciju, samo prilagodjava boje. Bolje ga nista ne pitajte jer govor mu je uzasan. Daj boze da ga angazuje italijanska modna kuca da ga vise ne gledamo i ne slusamo.

  • Sonic_Youth

    19:49 // 9. 8. 2015.

    Pedja, razbio si!

  • Igor Razvigor

    00:00 // 8. 8. 2015.

    Odličan tekst, u sred srede, a komentari to i pokazuju. Kružni tok je najači :) Komentatori, prelistajte tekst još koji put, nešto vam je promaklo. Tekst nije ni malo prost, konačno da neki novinar nazove stvari pravim imenom.

    • nikola

      12:51 // 8. 8. 2015.

      Suspektno je samo to što kreator ovog dela pokazuje izrazitu selektivnost u svom "objektivnom" izveštavanju. Urednik jeste toliko mlad, ali ne može da se ne seća Živkovića, Ćirića i ostale bulumente.
      Vređanje profesora od strane nekog bez škole je samo odraz naše kulture. Izgleda da je problem da doktor vodi grad, ali zato svako može da piše mislim kuca na tastaturi.

    • lepa

      18:58 // 8. 8. 2015.

      @nikola, Ne podržavam nijednu političku opciju, niti ću da idem više na izbore ikada, ali se u vreme Živkovića i Ćirića gradilo, čak i u vreme Mileta Ilića koga su građani motkama oterali, za razliku od Doktora, ne znam kad stigne da radi kao doktor .Ovo je slobodna zemlja i može da piše i govori svako, jer je to Ustavom zagarantovano pravo, a vama SNS-ovcima očigledno to smeta i bode u oči.

    • Marko

      16:09 // 9. 8. 2015.

      @lepa

      Naravno da im smeta. Kada su bili u opoziciji, uključujući i onu "radikalsku", pljuvali su po svima. Sada kada su na vlasti svaka kritika im smeta i najradije bi zaveli diktaturu, da smeju. Za svaku svinjariju nađu izgovor kako su oni pre njih loše radili, a da oni, eto prvi put u istoriji nešto dobro rade. A činjenica je da gora fukara nije bila na vlasti od '45.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: