Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:33, 7. 9. 2010.

Niški Robin Hud

Autor

Novinar

Jedan od osnivača "Južnih vesti"

@pblagojevic

Niš je pre desetak godina dobio svog super junaka. Ne znam za ostale, ali ja imam problem da shvatim svrhu njegovog postojanja.

Onaj originalni, engleski, Robin Hud krao je od bogatih i davao siromašnima. Superhik, legendarni junak kultnog stripa Alan Ford, krao je od siromašnih da bi davao bogatima. A Niš jima svog junaka. Samo mi još nije jasno gde se on uklapa. Od koga krade i kome daje.

Pošto sam posle skoro tri godine uspeo da dođem do izveštaja gradske Budžetske inspekcije o kontroli rada Direkcija za izgradnju grada Niša, postao sam svestan njegovog postojanja.

To je čovek koji nelegalno gradi, troši novac građana ali ga, kako sam kaže, tužilaštvo oslobađa krivične (zakonske) odgovornosti jer radi u korist tih istih građana.

Nakon što sam objavio tekst o tom junaku, dočekao me.. ne znam kako bih to nazvao. Najprikladnije bi bilo "razmišljanje" osobe koja je u ime niškog super junaka poslala nekoliko brižljivo sročenih rečenica. 

Izvesna "Snežana" je pokušala da objasni redakciji Južnih vesti kako su "podaci koje smo izneli u imenovanom tekstu uglavnom korektni. Ono što je problematično je način na koji su ti podaci složeni i interpretirani". U nastavku teksta "Snežana", čiji je mail [email protected], pokušala je valjda da nas ubedi da je to što smo objavili tačno, ali da to što se krše zakoni nije preterano bitno. 

Nedavno sam od policije saznao šta znači "javna tajna". Ne, to nije ono što svi znaju a niko ne sme javno da kaže, to je ono što bi trebalo da je javno ali je u stvari tajna. E, sad sam od "Snežane" shvatio i šta znači dozvoljeno kršenje zakona.

Nisam pravnik i ne usuđujem se da tumačim zakone. Ali, ako je Budžetska inspekcija, državni organ koji je formiran sa zadatkom da kontroliše rad državnih preduzeća, konstatovala da je preduzeće kršilo zakon a tužilaštvo, koje u ime te iste države treba da sprovodi njene zakone, konstatuje da kršenje zakona "ni u jednom slučaju nije izazvalo štetu po grad ili državu, već da je izgradnjom tih ulica učinjena korist svim građanima", onda kod nas nešto debelo ne valja.

Opet, ne ulazeći u to da li je i kolika šteta prouzrokovana time što je neko "pomagao građanima", upravo kao građanin očekujem da se neko od odgovornih ljudi iz pravosuđa oglasi povodom ovog novog pravila i objasni nam kada krivično delo postaje zakonski prihvatljiva forma i počinioca oslobađa krivice.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • rocker

    10:50 // 24. 2. 2011.

    `Nisam pravnik i ne usuđujem se da tumačim zakone` . Ali smes da tumacis i to vrlo nakaradno rad u prosveti ... nisi ni profesor ili nastavnik koliko ja znam ... vazno je da si pomenuo svog sina od 3 godine u tekstu :))))))))) ponosni tata :)))))) ... pa objavi ovo ako imas petlju ...

  • rocker

    20:35 // 2. 2. 2011.

    tekst ti je je na nivou ucenika nizeg razreda osnovne skole .... i ti si urednik ??? blago nama ... aj da vidim da li ces da budes toliko korektan da objavis komentar koji ti ne ide u prilog ...

  • Vuk Rudan

    10:53 // 10. 9. 2010.

    Vodeći se ovakvom logikom, dašao sam do sledeće primene ovog kriminalno-legalnog postulata.

    Recimo ja sam zapošljen u Direkciji za izgradnju i živim u soliteru gde u prizemlju tog solitera recimo živi džangrizavi starac koji smrdi. E sad ja bi mogao da linčujem tog starca i pri tom bi učinio uslugu svim stanarima, svima bi bilo bolje da nema starca koji smrdi u prizemlju, ja bi počinio najteže krivično delo, ali ne bi bio kažnjen jer zapravo nisam nikom naškodio jer svi u komšiluku su srećni. Hmm, Ovo pričam hipotetički. A da, da ne zaboravim, pri tom bi došle sve televizije da me slikaju kao superheroja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: