Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:00, 5. 5. 2011.

Ode i "Oficirski dom"

Oficirski dom, nekada
Autor

Novinar

Jedan od osnivača "Južnih vesti"

@pblagojevic

"Tuđe nećemo, svoje rušimo", ovako sam pre godinu i nešto dana naslovio i tekst koji je govorio o nemarnosti Grada i gradskih javnih preduzeća, koji su radi izgradnje ulice, koja je by the way građena divlje, bez građevinske dozvole, uništili ranohrišćansku grobnicu staru više od 1.500 godina!

Njih nije zanimalo da li ta grobnica ima neku vrednost, `ladno su genijalci kroz sred grobnice provukli cevi za vodu i kanalizaciju. To što se cela politička "elita" grada već godinama kune u veliku proslavu 1.700 godina od Milanskog edikta, kao da nema veze kad se uništavaju spomenici upravo u rodnom gradu potpisnika pomenutog dokumenta i baš iz vremena kada se to hrišćanstvo širilo našim prostorima.

Kao da iz grešaka ne izvlačimo nikakav nauk!

Pre desetak dana Grad je raspisao konkurs za davanje u zakup zgrade koja je odlukom Skupštine Srbije pre više od 30 godina proglašena za "kulturno dobro od velikog značaja", što je svrstava rame uz rame sa simbolima grada kao što su Tvrđava ili Banovina.

Drugim rečima, realna je šansa da će Oficirski dom, u kome je tokom Prvog svetskog rata zasedala Skupština Srbije a Niš zahvaljujući tome bio ratna prestonica Srbije, postati obična kafana!

Ima li nekoga da nije čuo za "Nišku deklaraciju"? Još jedan istorijski dokument donet u budućoj kafani.

Priča da tu bude otvoren Ruski kulturni centar, o kome smo pre samo dve godine slušali kao o nečemu što samo što se nije desilo, postala je samo još jedna ruska bajka. Šanse da ga preuzme Niški kulturni centar, koji je ovih dana pominjan kao mogući korisnik ovog nekada reprezentativnog objekta, pod uslovima koje je propisao Grad u stvari i ne postoje. A, ko još može da plaća 10.000 evra mesečno, koliko je početna cena na licitaciji, a da se pri tom bavi bilo čime što je vezano za kulturu?

U stvari, ne znam šta je u tužnije, da li to što se istorijsko blago Niša licitacijom daje u zakup ili što je u oglasu ova znamenita zgrada navedena bez naziva, označena samo kao "stavka 22 - Orlovića Pavla br. 28" uz još 50 ostalih objekata, među kojima su i mesne kancelarije u Radikinoj Bari, Gornjoj Trnavi i Paljini. Još bi neko pomislio da se Oficirski dom daje "ispod žita"!?

Ali, nema veze, daje se u zakup samo na 5 godina, a posle, što bi reko Božidar Vučurević, nekadašnji gradonačelnik Trebinja, inače po struci profesionalni vozač kamiona, "Ako bude trebalo, napravićemo još ljepši i stariji Dubrovnik".

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • gordana

    15:52 // 3. 6. 2011.

    Predlažem da Opština preseli Matični ured u ovu prelepu zgradu i da se ovde vrše venčavanja.
    A zgradu RK Beograd preuredi u Operu obzirom da Niš ne raspolaže Operskom kućom.Imajući u vidu veličinu grada, Region, zaista je poražavajuće da Grad Niš nema Opersku kuću.

  • Vladimir

    00:24 // 9. 5. 2011.

    Sada nam treba prava gradjanska akcija da sprecimo ovu sramotu!

  • Nebojsa Ozimic

    23:55 // 8. 5. 2011.

    Pedja,više puta sam pročitao tvoj članak i moram još ponešto da primetim. Slučaj Oficirskog doma pokazuje kako smo mi zapravo nezreo narod - Smiljko ga je uvalio Rusima kao da je želeo da ga se otarasi, Rusi ga vraćaju jer im ne treba (a i šta bi sa njim kada stalno kukamo kako bismo mi od toga nešto napravili da oni nisu uzeli!) a kada dobijemo natrag onda rešimo da PONOVO, kao ono Smiljko, ne poštujemo Zakon o kulturnim dobrima. Onda PONOVO ignorišemo Zavod za zaštitu spomenika koji se nijednom nije javio makar ''A'' da kaže i tako sve u krug...
    Sami smo sebi krivi i to nepovratno...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: