Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Predrag Blagojević

Novinar

Urednik "Južnih vesti"

@pblagojevic

 • Zašto je tužilaštvo bitno?

  Definicija osigurača je: "Namerno oslabljeno mesto u električnoj instalaciji". On je i osmišljen tako da u slučaju da naiđe jača struja, on "izgori", ali time sačuva ostatak električnog sistema. A mi smo samo na korak od toga da Tužilaštvo postane "osigurač vlasti".

  (4) detaljnije
 • Umetnici činjenica

  Ovo što danas kao profesionalci i društvo živimo, jeste - jako ružno vreme. Ali to nije ni kijamet ni nevreme, pa da možemo stati, negde se skloniti ili sakriti pod strehu i sačekati da prođe. Biti danas javno ravnodušan znači, pre svega, biti – sebičan, pa i nečovečan, ako hoćete.

  (6) detaljnije
 • Idealan zločin

  Poslovično troma Evropa kao da zaostaje za naprednom Srbijom. Njene lidere, nekada na crnoj listi za evropske vize, ekstremne desničare, ratne huškače i zločince – Evropa je proglasila za nove garante mira i stabilnosti na Balkanu. Koristeći oprane biografije, oproštene grehe i naučene lekcije iz devedesetih, učenici su višestruko nadmašili učitelje. Vatreno i hladno oružje su zamenili neuporedivo ubojitijim – administrativnim. Metak ubija, palica lomi, a državni aparat polako drobi – to ova ekipa odlično zna.

  (8) detaljnije
 • EUtanazija Evropa iza gvozdene zavese

  EUtanazija

  Tolerisanje diktature, samovolje, korupcije, pravnog nasilja, gušenje građanskih sloboda.. zarad navodnog "očuvanja stabilnosti u regionu", u sebi može da sadrži "EU", ali samo kao početna slova eutanazije svih onih ideja zbog kojih verujemo u Evropsku uniju.

  (5) detaljnije
 • Kontejneri

  "Haos u Niški vrt"

  Pre nekoliko dana sam naišao na blog Holanđanke Natasche Futselaar-Stevanović, koja od 2005. godine živi u Nišu. Danima mi se njeni utisci motaju po glavi i mislim da bi svi trebalo da stavimo prst na čelo.

  (8) detaljnije
 • Vladavina jezika i sile

  Nisam siguran u poreklo reči “Vlada”, kako se u Srbiji zove institucija koja predstavlja izvršnu vlast u zemlji, ali iz ove reči proističe da ministri i premijer “vladaju” zemljom, a ne da njome “upravljaju”, kako proističe iz engleske reči “Government”.

  (6) detaljnije
 • quote-albert-einstein.jpg

  Sve po spisku

  Nekažnjivost vlasti nisu smišljali građani, nego političari, ali je ona svakako rezultat gluposti građana. I na kraju, zašto bi vlast uopšte menjala takav sistem? Mnogo im je lakše da nastave kako su započeli, sastave još jedan spisak i samo krenu po njemu...

  (10) detaljnije
 • Gradonačelnik, lisice i veverice

  Problem smo mi, veverice, koje glasamo za njih, plaćamo da oni nas služe, da oni nama pomognu da živimo bolje, a u stvarnosti zapravo prihvatamo da smo mi njihov plen. I, prosto, ćutimo i slušamo dok nas gledaju u oči i obećavaju srećan kraj.

  (21) detaljnije
 • Festivali bez atmosfere

  "Zašto na Marsu nema festivala, utakmica, koncerata...? Zato što nemaju atmosferu". Da li je Niš Mars ili samo gradske vlasti svoje građane doživljavaju kao marsovce?

  (5) detaljnije
 • A što baš sada?

  "Namerno ste ovo sa Dačićem objavili baš sada jer..." Navikao sam da ovakve gluposti lupaju političarčići i njihovi pioni, ali me kada to makar i pomisle novinari.

  (4) detaljnije

Naši autori