Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:07, 31. 12. 2021.

Molitva za žrtvu

Autor

Svakodnevica mi diktira teme, a ja, kao nekadašnji novinar – ne mogu da odolim.

Reč je o inicijativi Nisam prijavila, koju je pokrenula (da se i mi – s Juga malo pohvalimo) jedna Vranjanka, aktivistkinja i vršnjačka edukatorka za pomoć žrtvama nasilja Dejana Stošić, reagujući na objavu politikološkinje Nine Stojakovič o zlostavljanju njene sestre od strane partnera i izostanku reakcije nadležnih kada je to prijavila.

Nema potrebe da pišem o povodima i uzrocima, o svim događajima i doživljajima, do sada već, sigurno, znate o čemu je, a ako ne znate, onda ništa, što reče Peščanik...

Nema potrebe – napisao je Marko V. kolumnu Mama i tata se vole.

Mislim i na onu njegovu prethodnu kolumnu. (I ja sam, po ocu, poreklom iz Timočke krajine).

Valjda neće biti cvrkutave relativizacije: „Događa se to svuda u svetu...“ - to smo već čuli, povodom, na primer, ropskog rada Vijetnamaca kod nas ili – reakcije policije (a potom i izostanku reakcije na protestima i blokadama po Srbiji...).

Mnogo je, suviše je nasilja u svetu.

O nasilju nad ženama u Indiji piše medij iz San Franciska(!?).

Ukratko, dok su zbog silovanja žena izbile masovne demonstracije širom Indije, članovi parlamenta su se bunili protiv vladinih neuspeha u zaustavljanju nasilja nad ženama. Ali ti isti parlamentarci su zaboravili (?) – da su „sve veće političke stranke na svojim listama imale osobe koje su optužene za silovanje, seksualno uznemiravanje i druge zločine nad ženam,“ kaže pomenuti medij, a poslednja rečenica je:

A zatim su se demonstranti okrenuli protiv političkog establišmenta.

Ili, još jedan slučaj sa „divljeg“ Istoka.

Vlasti u Teheranu (Iran) su objavile da neće izvršiti smrtnu kaznu nad ženom koja je na ovu kaznu osuđena još 2006. godine – zbog preljube. Ipak nije sasvim jasno da li će biti potpuno oslobođena. Naime, njeni advokati su izjavili da je „odbijena njena molba za milost.“

Mnogo je ovakvih priča i nemaju srećan kraj.

Setih se jedne knjige:

Nije kriv ubica, kriv je ubijeni.

Neću vam reći ni ko je autor, ni kada je napisana. A ima još takvih i(li) sličnih.

Pred dolazak 2022. godine pozivam vas na veselje sa čašom vina visoko, za zrelost uzdizanja i uviđanja našeg, za sve naše Karijatide, koje nas na videlo ovog sveta donose i dalje nose.

Želim vam zdravlja i mnogo želja, planova i nada – nešto će se sigurno ostvariti.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: