Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:09, 28. 12. 2021.

Pisma iz provincije

Autor

"Društvo je patološki podeljeno. Te podele su neverovatne. Jedna od mojih misija po povratku (...) i jeste da radim na tome, da makar u oblasti kojom se bavim, te podele ublažim.“

Reč je, dakako, o našem društvu, o Srbiji.

I nije ove reči, naravno, izgovorio nijedan političar, a ni neki tajkun, a ima ih već mnogo, nego jedan Sportista – Željko Obradović (u jednom intervjuu).

Tako i ja – vraćam se posle više od 20 godina kratkoj formi – kolumni.

One ranije, nekadašnje kolumne (objavljene i u knjizi Srpsko srce, sa pogovorom Nikole Miloševića) bile su objavljivane u Narodnim novinama pod naslovom Slovo o nama, od 25. avgusta do 29. oktobra 2000. godine, sa stihovima rumunskog pesnika Nikite Staneskua kao motom:

Nek đavo nosi

onoga ko legne

na srpsko srce.

Neće spavati ni tren.

A sada? Neće valjda ponovo – podele, zavade, raskol?!

Reči Željka Obradovića iskazuju i moje motive što pišem. Zato,

Stanite, pitanje nije bič

a odgovor nije škrgut,

samo vam kažem da

krv nije rešenje.

A još jedan vrhunski sportista, ko ako ne izuzetni Novak Đoković - poručuje na Instagramu:

Čist vazduh, voda i hrana su ključevi zdravlja.

Doduše, bi i napadnut zbog prateće fotografije protesta građana širom Srbije upravo zbog zagađenja zemlje, vode i vazduha – tih osnovnih elemenata života i opstanka. Zašto?! Šta tu nije istina – pa se napada? Uzgred, jedan je partizanovac, a drugi zvezdaš. Ima li to neke veze?!

Isto tako, Željko je govorio i o patriotizmu:

Patriotizam je u stvari kada čovek nauči da voli ljude oko sebe, porodicu, prijatelje i komšije. I kada nauči da ne dotiče tuđe. Da prihvati svakog drugačijeg i različitog. Bilo je mnogo onih koji su samo voleli svoje, a jedno bez drugog ne ide...

A Novak:

Priroda je naša majka. Provodimo više vremena u prirodi. Sa njom i uz nju nam je život bogatiji.

Na kraju ovog početka, evo, ukratko, osnova mog pogleda na svet: pluralizam (postoji mnoštvo svetova), istina je mnogostruka (nije samo jedna) i nad njom niko nema monopol. Sledi da je tolerancija – neophodna.

Pišući ova pisma, mislim da se – uz dobru volju – možemo razumeti. Mogu se zvati i Pisma iz provincije. Ne bi mi smetalo. Jer, Radomir Konstantinović je u svom delu „Filosofija palanke“ (za koje su mnogi čuli, ali ne i čitali) objasnio da, pojednostavljeno rečeno, palanka nije mesto, nego je u – glavi ljudi, u njihovim stavovima i odnosu prema svetu i životu.

Ne zaboravite – u društvu ne postoji samo „JA“, već i „Mi“.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Nenad Vidojkovic

    01:15 // 5. 2. 2022.

    Profesore Buco. Vidite u komentarima da vas `` bukvalno`` ne razumeju, moracete da ``prizemljite`` i ucinite razumljivijim duboke misli malo prostijom, a tako i dostupnijom retorikom, sirokim narodnim masama, u manjini smo mi koji mozemo da shvatimo i analiziramo napisano i procitano.

  • Zare

    10:24 // 29. 12. 2021.

    Palanka i provincija nisu isto. Palanka je varošica na periferiji države ili kulturnog prostora. Kod Konstantinovića - pogled na svet koji se odlikuje primitivizmom, konzervativizmom, sitnim interesima, mediokritetom. Provincija je nešto drugo. Ona ne mora biti varošica, ni primitivna, ni konzervativna, sitnošićardžijska, niti se odlikovati mediokritetom. Najbolje stvari dolaze iz provincije.

  • Boban

    09:49 // 29. 12. 2021.

    Kakav je ovo tekst? Više pristaje spomenaru trinaestogodišnjaka koji počinje da spoznaje društvene odnose nego informativnom mediju. Malo popularnih sportista, malo jeftine poezije, malo banalnih ideja, malo hvalisanja. I šta smo prolitali? Ništa.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: