Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

02:30, 11. 10. 2011.

Aktivan doprinos opstrukciji zakona

Autor

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Pre par dana mi je iz Niša stigao e-mail sledeće sadržine:

„Poštovani gospodine Šabiću, Uprkos Vašem saopštenju za javnost od 23.09. tekuće godine, JKP "Objedinjena naplata" Niš je intenzivirala distribuciju promotivnog i reklamnog materijala prilikom dostavljanja računa za mesec septembar. Naime, ovog puta su u zatvorenoj koverti, uz račun, dostavljene i reklame firme "Prizma" Kragujevac i Picerije "Geppetto" iz Niša, što je korak dalje u odnosu na raniju sporadičnu praksu da uz račun dostavljaju uplatnice za dobrovoljne uplate projektima ili humanitarnim fondovima. Molim Vas da formalno upozorite JKP "Objedinjena naplata" Niš i zahtevate prekid ove zloupotrebe ličnih podataka građana, kao što ste to učinili i u slučaju "Infostan" Beograd, jer je očigledno da neko iz uprave JKP "Objedinjena naplata" u Nišu smatra da nekakva Saopštenja za javnost ne treba da ih spreče u nameri da se ponašaju kao marketing agencija i profitiraju na činjenici da imaju lične podatke građana i organizovanu distribuciju. Unapred zahvalan na, siguran sam, brzoj reakciji povodom ovog pitanja. S poštovanjem, D.S."

D.S. misli na javno saopštenje kojim je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti upozorio sva javna komunalna preduzeća i na republičkom, i na pokrajinskom, i na lokalnom nivou na obavezu da se prema podacima o ličnosti građana odnose na zakonit način i koriste ih samo u svrhe predviđene zakonom a u druge svrhe isključivo uz prethodno pribavljenu saglasnost građana o čijim podacima se radi.

Jer mnogi građani izražavaju nezadovoljstvo zbog toga što se lični podaci, osim za zakonom predviđene namene, koriste i obrađuju i u druge svrhe, bez njihove saglasnosti. S punim pravom, jer je upotreba tih podataka radi pružanja usluga trećim licima, dostavljanje raznoraznih ponuda, ugovora po pristupu, propagandnih i sličnih materijala, a pogotovo eventualno davanje tih podataka trećim licima, bez sumnje, nezakonita.

Upozorenje je upućeno nakon nadzora koji je sproveden u najvećem javnom komunalnom preduzeću u zemlji „Infostan" iz Beograda. „Infostan" je nakon toga pismeno obavestio poverenika da će u potpunosti postupiti u skladu sa Upozorenjem, da će prestati sa dosadašnjom praksom, a reklamne i slične materijale ubuduće dostavljati samo korisnicima čiju saglasnost prethodno pribave.

Dobro je što je „Infostan" ovako odgovorio na Upozorenje i što će višegodišnja loša praksa biti prekinuta. Naravno, ostaje da se uverimo da će obećano biti i ispunjeno. I da ukoliko ne bude, preduzmemo mere formalne zabrane obrade podataka i pokretanje prekršajnih postupaka.

Malo nakon toga, ovlašćena lica Poverenika izvršila su nadzor i u najvećem komunalnom preduzeću u Vojvodini, „Informatici" iz Novog Sada, što je rezultiralo upozorenjem manje više istim kakvo je bilo ono upućeno „Infostan"-u. Po informacijama koje sam dobio i „Informatika" će postupiti na isti način.

Danas će inspektori poverenika izvršiti nadzor i u niškoj "Objedinjenoj naplati" i ubrzo ćemo videti kakav će biti rezultat.

Ali, kakav god bio, već sada treba konstatovati da je i samo to što je i ova "niška" intervencija Poverenika uopšte potrebna, zabrinjavajuće. I postaviti pitanje čiji značaj prelazi granice jednog grada - Kako naši "odgovorni" ljudi zamišljaju primenu zakona?

Zar (čak i sasvim nezavisno od veoma skromnih kadrovskih resursa Poverenika) ne bi bilo potpuno iracionalno očekivati da primenu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti obezbedimo isključivo Poverenikovim nadzorom u baš svakom od "armije" komunalnih preduzeća? Zar primeni zakona doprinos ne duguju svi, posebno javni subjekti? Aktivan doprinos, ne pasivnu rezistenciju a pogotovo ne aktivnu opstrukciju. Posebno u sredinama koje su veće, važnije. Kao što je Niš, na primer.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Vule

    12:22 // 11. 10. 2011.

    Ovom kolumnom g.Šabić ukazuje na ono što je glavna karakteristika ovih iz Objedinjene naplate. Ne haju oni ni za zakone ni za građane. Samo jedno njih zanima,pare!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: