Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

01:57, 6. 4. 2013.

Hoće li novinar dočekati jutro?

Autor

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Nedavni „sudar“ niških „Južnih vesti“, jednog od najagilnijih elektronskih listova iz unutrašnjosti i direktora jednog niškog javnog preduzeća je još jedna „dobra“ potvrda da se sloboda medija, iako često i mnogo proklamovana u krugovima naše „elite“, doživljava na vrlo „specifičan“ način.

„Južne vesti“ su na svojim stranama, potaknute delovima rasprave u niškoj gradskoj skupštini, o tome da je nakon promene vlasti ubrzano zapošljavanje partijskih kadrova u javnim preduzećima, počele da pišu o toj temi.
Jedan od direktora javnih preduzeća, direktor Niške toplane, je odgovarajući na direktno pitanje „Južnih vesti“ izričito, pismeno s potpisom i pečatom odgovorio da su u tih nekoliko „kritičnih meseci“ primljena samo četiri radnika za rad u kotlarnici.

Budući da su raspolagali drugačijim informacijama, „Južne vesti“ su Toplani podnele zvaničan zahtev za slobodan pristup informacijama tražeći pored ostalog kopije ugovora o angažovanju fizičkih lica po bilo kom osnovu (radni odnos, ugovor o delu itd.) u „kritičnom periodu“.

Pošto je Toplana odbila da postupi po zahtevu „Južne vesti“ su se žalile Povereniku za informacije. Poverenik je našao da je žalba osnovana i naložio toplanama da daju tražene kopije ugovora s tim što će pre dostavljanja zaštititi lične podatke kojima bi se povredilo pravo na privatnost lica na koje se informacije odnose kao što su: adresa stanovanja, lični matični broj građana, broj bankovnog računa fizičkih lica i sl. informacije sadržane u tim ugovorima i iste učiniti nedostupnim.

Toplane su postuple po nalogu Poverenika. Broj kopija ugovora koje su dostavili potvrdio je sumnju „Južnih vesti“ i one su pod naslovom „Direktor lagao o broju zapolsenih“ objavile tekst o tome.

I priča je mogla i trebala tu da se završi. Međutim, učestali problemi sa grejanjem u Nišu, kao za svake novine zanimljiva tema, bili su povod i da se novinar „Južnih vesti“ obrati direktoru Toplane, što je dovelo do zbilja „zanimljivog“ telefonskog razgovora.

Nakon odgovora na nekoliko pitanja direktor je prekinuo novinara, vratio se na gore pomenuti tekst i zapitao ga: „Vi ste živeli u Americi? Da li biste dočekali jutro da ste u Americi rekli za nekoga da laže?“

Na pitanje novinara da li to da shvati kao pretnju, usledio je odgovor: „Shvatite kako god hoćete, ali da vi kažete da ja lažem a da vas ja ljubim, to nemojte da očekujete. Doviđenja.“

E ovakav „ton“ zaista zaslužuje pažnju. Na stranu to što bi direktor mogao da zna da u pomenutoj Americi, a i u mnogo, mnogo drugih zemalja, onaj ko javno iznosi  netačne podatke a pogotovo ako takve podatke stavlja u dokument, potpisuje i overava službenim pečatom, lako može da se suoči i sa mnogo neprijatnijim konsekvencama nego što je novinarska kvalifikacija da govori neistinu ili prosto narodski da „laže“.

Pitanje koje je ovde zanimljivo je - šta novinar (koji „ljubljenje“ izvesno nije ni očekivao) sme, treba i može da očekuje? Da li to što nismo „u Americi“ treba da ga čini mirnim da će „dočekati jutro“? I da li osim „nedočekivanja jutra“ treba da kalkuliše sa nekim drugim, nešto „manje neprijatnim“ konsekvencama?

Najkraće rečeno, ovakav razgovor je skandalozan. Jer, pretnje javnih funkcionera novinarima,  bile one direktne, „duhovite“ ili „suptilne“ – nedopustive su.

* Tekst je preuzet sa Bloga B92

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • kiMa

    19:25 // 22. 5. 2013.

    Bezrezervna podrska Juznim Vestima!
    Radice kuka i motika ako treba!
    Dosta je zatupljivanja i prikrivanja!

  • Shone

    21:29 // 7. 4. 2013.

    Svaka cast Predragu na hrabrost ipak su ovo iskusna stoka a lepo bi bilo da se pise malo i za vodovod.Pozdrav

  • miki stevanovic

    11:05 // 7. 4. 2013.

    nastavite sa toplanom. to ove dzukele izludjuje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: