Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:58, 15. 6. 2011.

Opasno po zdravlje!

Autor

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Ombudsman je ugrozio zdravlje građana!! Ovu, čak i za naše prilike, neverovatnu „vest" je u poslednjih par dana prenelo nekoliko medija. „Vest" se odnosi na „akciju" ombudsmana koji je (pošto je utvrdio da se u Kliničkom centru Niš građanima Srbije, nezakonito i nepravilno, obavezna zdravstvena usluga većim delom pruža kroz tzv.„dopunski rad") preporučio Kliničkom centru da takvu praksu prekine.

Teza o „ugrožavanju zdravlja građana" je i „potkrepljena", i to vrlo „sugestivno" izjavom predstavnika Kliničkog centra da „otkako oni ne rade dopunski, građani na pregled čekaju četiri puta duže!"

Mislim ..... šta reći!? Osim da mi se povodom „raskrinkavanja" po zdravlje građana opasne aktivnosti zaštitnika građana nameće nekoliko pitanja.
Za početak - je li moguće, kako proizlazi iz izjave predstavnika centra, da je dopunski rad čak četiri puta efikasniji od redovnog? Ili je verovatnije da su pojedinci radeći sa državnom opremom u državnoj ustanovi mimo propisa svoj osnovni radni zadatak pretvorili u dopunski i naplaćivali iz javne kase uz platu koju inače primaju?

Zar ne bi bilo logičnije i bolje, ako su postojeći kapaciteti već nedovoljni, da je novac poreskih obveznika (umesto na dopunska primanja nekolicine stručnjaka), bio trošen za zapošljavanje novih lekara i tehničara, za kupovinu novih medicinskih aparata, i za stvaranje uslova da se redovan posao obavlja u redovnom radnom vremenu?

Zar nije očigledno bilo daleko racionalnije da se posao organizuje tako da ako je to privremeno potrebno radi i prekovremeno, a ne „dopunski"? Jer „dopunski" rad, mnogo više „košta" - i do 60 odsto tržišne cene zdravstvene usluge uplaćuje se zdravstvenom radniku koji ga je obavio.

Zar se može objasniti da su neki od lekara svoje osnovno radno vreme, za koje dobijaju punu platu, radili skraćeno, uz obrazloženje da im je radno mesto opasno po zdravlje, a za to isto radno mesto zaključivali ugovore o dopunskom radu, čak i po dva istovremeno. Zar isti rad može biti opasan u redovno ali ne i u dopunsko radno vreme?

Normalno je da Ministarstvo zdravlja nije dalo neophodnu saglasnost, koja je po zakonu uslov za organizovanje dopunskog rada. Normalno, jer propisi predviđaju da se saglasnost može dati samo ako zdravstvena ustanova svoj redovni posao obavlja u roku, odnosno nema listi čekanja. Ali je li normalno da kad je ipak organizovan, nije preduzelo ništa da spreči nezakoniti „dopunski" rad?

Dodatnu dozu perfidije u ceo slučaj unosi to da se niški pacijenti nisu osećali direktno oštećenim jer „dopunski rad" nije naplaćivan od njih. Za plaćanje dopunskog rada KC Niš potpisao ugovor sa Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje. Kako je takav ugovor mogao biti zaključen bez neophodne saglasnosti Ministarstva, posebno je pitanje. Ali jeste potpisan i javni zdravstveni fond, koji pune svi poreski obveznici, je tako pražnjen, zbog čega je Zaštitnik građana, između ostalog, tražio i da se novac vrati u Fond.

Smatram očiglednim da je svojom preporukom Zaštitnik građana tražio da se pacijenti (ne samo u Nišu, već u celoj republici) za novac koji plaćaju u fond obaveznog zdravstvenog osiguranja leče brže, pravovremeno i kvalitetno.

Ovaj post nisam ni pisao da bih kolegu branio od apsurdnih optužbi, već da bih odsustvom odgovora na gore postavljena pitanja ilustrovao u koliko apsurdnoj, opasnoj meri našoj javnosti, u vezi sa stanjem u našem zdravstvu, nedostaju informacije od prvorazrednog javnog značaja.

Tekst preuzet sa bloga Freedom of information B92, uz saglasnost autora.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Smart

    13:44 // 28. 2. 2013.

    Naravno da lekari nisu obavezni upoznati pacijente sa ulogom CB1 i CB2 receptora u imunoloskom sistemu coveka. Nisu obavezni dati svoje misljenje o U.S.Patent 6630507. Kada pogledamo psiholoske profile lekara i koliko vole pare, jel nekom cudno sto medicinska javnost cuti o leku protiv raka i autoimunih bolesti??? Mora da se zivi od neceg.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: