Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Rodoljub Šabić

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

 • "Građani reporteri" & (komunalna) policija

  Dakle, načelno, fotografisanje policajaca nije nezakonito. Policajci nemaju pravo da zabrane da ih slikaju, narede da se obrišu fotografije ili da oduzmu aparat, osim u posebnim okolnostima predviđenim zakonom.

  (1) detaljnije
 • Hoće li novinar dočekati jutro?

  Nedavni „sudar“ niških „Južnih vesti“, jednog od najagilnijih elektronskih listova iz unutrašnjosti i direktora jednog niškog javnog preduzeća je još jedna „dobra“ potvrda da se sloboda medija, iako često i mnogo proklamovana u krugovima naše „elite“, doživljava na vrlo „specifičan“ način.

  (13) detaljnije
 • Priča o Aganliji - epilog

  Prošle sedmice napisao sam post Aganlija na učiteljskom fakultetu. Post je privukao popriličnu pažnju pa budući da je u međuvremenu dobio epilog ima smisla napisati još jedan, kraći.

  detaljnije
 • Aganlija na Učiteljskom fakultetu!?

  Nedavno su „Vranjske", jedan od uglednijih štampanih medija iz unutrašnjosti, krenule u jednu novinarsku istraživačku akciju. Predmet akcije bile su visokoškolske ustanove u njihovoj sredini, a „alat" Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

  detaljnije
 • Aktivan doprinos opstrukciji zakona

  Zar primeni zakona doprinos ne duguju svi, posebno javni subjekti? Aktivan doprinos, ne pasivnu rezistenciju a pogotovo ne aktivnu opstrukciju. Posebno u sredinama koje su veće, važnije. Kao što je Niš, na primer.

  (1) detaljnije
 • Opasno po zdravlje!

  Zar ne bi bilo logičnije i bolje, ako su postojeći kapaciteti već nedovoljni, da je novac poreskih obveznika (umesto na dopunska primanja nekolicine stručnjaka), bio trošen za zapošljavanje novih lekara i tehničara, za kupovinu novih medicinskih aparata, i za stvaranje uslova da se redovan posao obavlja u redovnom radnom vremenu?

  (1) detaljnije
 • Zar ne bi bilo bolje?

  Ovih dana je „riznici“ tužbi koje različiti organi vlasti podnose protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja stigao „doprinos“ i iz Pirota. Opština Pirot podnela je Upravnom sudu Srbije tužbu sa zahtevom da se poništi jedno Poverenikovo rešenje.

  (4) detaljnije
 • Šokantno pismo iz Niša

  Čime se može objasniti to da serija oružanih pljački u toku samo jedne noći u centru bilo kog grada u Srbiji danima ostane bez ikakvog publiciteta?

  (8) detaljnije
 • Dobre vesti s juga

  Dobre, lepe vesti su stigle s juga, iz Niša i s razlogom našle mesta i u svim „prestoničkim“ medijima. A za to je zaslužan Viši sud u Nišu koji je doneo presudu kojom je odbio tužbu bivšeg načelnika Vojne direkcije za imovinsko pravne poslove i njegove supruge protiv novinarke Dragane Kocić i Niških narodnih novina.

  (3) detaljnije
 • Može i više i bolje

  Važno da jug Srbije da naporu za afirmaciju prava na slobodan pristup informacijama veći doprinos. Šta god uzeli za parametar – broj stanovnika, ekonomski, politički, kulturni značaj, i svaki drugi potencijal koji Niš, Leskovac i Pirot imaju njihov procenat participacije u ukupnom potencijalu Srbije mnogo je veći od participacije u demokratskom naporu o kome govorim. Bilo bi dobro da se to uskladi. Ne samo u interesu juga, već cele Srbije.

  (3) detaljnije

Naši autori

Pronađite nas na: