Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:58, 14. 10. 2016.

Kasarna Potemkin

Kada je Grigorije Aleksandrovič Potemkin krajem XVIII veka osvojio inače puste oblasti oko Krima, naredio je da se u stepama naprave lažne kulise sela, doveo lažne seljane i stada da bi carica Katarina Druga, koja je tuda trebalo da prođe, pomislila kako pod vođstvom Potemkina taj deo zaostale Rusije neverovatno napreduje.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • lola

    12:07 // 17. 10. 2016.

    Tekst je dobar sa tim da su niski hoteli puni svih onih zaposlenih u Vladi Srbije i Ministarstvima a neophodni za funkcionisanje istih. Od sekretarica, sofera, teh. podrske, obezbedjenja... Verovatno par stotina ljudi!

  • Dexter

    13:21 // 17. 10. 2016.

    Drago mi je, g. Živiću, što ste nakon silnih lutanja po političkom spektru ponovo otkrili ko je Vučić. Onaj o kome su mnogi od nas sve to odavno znali i koji poznaju drevnu maksimu da Vučić dlaku menja, ali ćud nikako. Onaj koga ste na izborima podržali, možda zato što je Šutanovac uveo profesionalnu vojsku - što bi svako normalan uradio. I TO je po vama, a ne propast države, ruiniralo kasarne?!

    • Marko

      14:51 // 17. 10. 2016.

      Pa dobro sada, nekome treba više, a nekome manje da shvati. Bolje ikad, nego nikad.

      http://www.danas.rs/danasrs/dijalog/na_djindjicevom_putu_je_vucic_a_ne_djilas.46.html?news_id=255053

    • prof Stojkovic

      15:50 // 17. 10. 2016.

      @Marko Ne slazem se, bolje NIKAD! Vise mi je muka od ove moje generacije iz gimnazije, stalno nesto pametuju i sole pamet. Zanimljivo je da svi pricaju jedno te isto EU pa EU, Djindjic pa Djindjic! Ja sam protiv EU, zasto se Blagojevic ne osmeli da objavi i stavove druge strane. Godinama po medijima Zivic, Zivkovic, Ristic, Ciric... setaj bre malo.

    • Dexter

      16:16 // 17. 10. 2016.

      Ne bih rekao da će ikada nešto shvatiti čovek koji se kune u Đinđića, a u istoj rečenici Vučića upoređuje sa Aleksandrom Velikim i koji u naprednjacima vidi "sledbenike Bejkona", koji nas vode ka "velikoj obnovi". Kako Vam se, doktore, danas dopada život u Srbiji u kojoj više nema "dnevnih obraćanja predsednika", ali nam se svakog sata obraća premijer? Da li se još takvoj srbiji TOLIKO radujete?!

    • Marko

      17:03 // 17. 10. 2016.

      @prof Stojkovic

      Profesore, u svemu ste u pravu. Delim čak i vaše mišljenje oko EU! Nadam se da shvatate da EU sada, i EU u vreme Đinđića nije ni približno ista stvar. Naša tragedija je što nama vladaju oni koji su bili protiv EU kada je ona bila smislen cilj, a sada su najveći evrofanatici. Ali sve to nema nikakve veze sa onim što sam hteo da kažem - da sada vetar duva na drugu stranu.

    • Marko

      18:03 // 17. 10. 2016.

      Poštovani Dextere, niste shvatili sarkazam u mojim rečima. Mislim da itekako shvata, ali kao što rekoh, vetar sada duva na drugu stranu.

    • Sasa Zivic

      21:57 // 17. 10. 2016.

      Vidim, verovatno ste desnicar, ali ne onaj dovoljno hrabar i intelektualno posten da se predstavi punim imenom i prezimenom. To je minimum gradjanske pristojnosti da bi usao u bilo koju polemiku sa Vama. NIKADA nisam lutao - uvek sam bio protiv vlasti, pa i ove. Nikada naravno nisam glasao za Vucica, ali ni za Sutanovca, koji je Vucicev lik u ogledalu. Oprostite sto ne razumem Vasu lucidnost.

    • sasa zivic

      22:03 // 17. 10. 2016.

      Molim sve koji se bave mojom malenkoscu a ne Vucicem DA SE POTPISU! Da i meni ne bi bilo muka od anonimne pameti i morala koji se ovde prosipaju. Ne mora niko da mi pokazuje moje clanke, znam ih sve i ne stidim se nijednog. Pokazite mi bilo koji Vas da i ja imam mogucnost da dam komentar. Kada se potpisete nastavljamo dalji dijalog. Ovako je bespredmetan. Muka mi je od anonimnih moralista.

    • sasa zivic

      22:07 // 17. 10. 2016.

      Ako se ni iz ovog teksta ne vidi da sam euroskeptik (a i iz mnogih drugih - pitajte "Marka", on ih sve kao moj fan skuplja), onda sam zaista u problemu - jadan sam ja komentator. Zato nastavite da se bavite mojim pisanjem, posto vidim da Vucicu ne nalazite mane - Vi hrabri i ideoloski cisti koji nikada niste ni lutali ali ni pisnuli. Cak ni toliko da se potpisete! NOMEN EST OMEN!

    • Marko

      23:43 // 17. 10. 2016.

      Dakle, da budem jasniji u onome što sam želeo da kažem: iskliznulo je mesto direktora Kliničkog centra, jer mora da se obezbedi zaslužan član, pa su politička "lutanja" autora promenila pravac za 180 stepeni. I meni je muka,
      Živiću, od moralista i moralizatora svih vrsta, a posebno onih vašeg kova. A to što se ne stidite onoga što ste pisali, u tome ću se složiti, dosta govori o vama.

  • žika

    19:29 // 17. 10. 2016.

    Prof. Stojkoviću, kako znate da JV ne bi dozvolile suprotne stavove o EU. Jel znate nekog da mu to nije uspelo? Radi se o tome da ga oni sa takvim stavovima ne vide kao pravi medij za to. Ovde je i rad. Savić kolumnista.Mislite da mu ne bi bilo dozvoljen drug. stav o EU. U JV nema kol. ni iz SNS, SPS zbog negativne reakvije i komentara čitalaca. Vidite komentare Igoru Novak.u 15.m. i biće vam jasn

  • Dexter

    01:10 // 18. 10. 2016.

    Malo je onih koji su kao vi uvek bili "protiv vlasti", a od svake vlasti puno dobili. Malo je i onih koji su u 1 životu bili sve: socijaldemokrata, liberal, evrofanatik, evroskeptik, radosni Vučićevac... uvek (kao) disident, pun mudrih komentara i latinskih citata, ali NIKADA spreman da prizna bar neku od brojnih zabluda.
    Vi ste komentator, ja - vox populi. Vi odgovarate, nema među nama polemike.

    • sasa zivic

      13:14 // 18. 10. 2016.

      Nema mi pomoći - ubedili ste me. Ceo moj život je zabluda - pa ko jos tako dobro procenjuje tuđi život kao populista, pardon kao vox populi!? Žao mi je što niste ličnost i što Vam populistička fotelja daje za pravo da kritikujete ne tuđi tekst - nego tuđi život! Velika sloboda! Priznanjem da ste moralniji i pametniji od mene, pa prekidam odgovore. Nadam se da ćete mi oprostiti kao što je i Đura.

    • Dexter

      15:23 // 18. 10. 2016.

      Ja ni u jednom trenutku nisam pomenuo reč moral, vašu omiljenu reč, već govorim isključivo o stavovima koje iznosite (godinama i vrlo napadno) kao javna ličnost. Nakon svih privilegija koje ste kao javna ličnost uživali, morate razumeti da ste izloženi lupi javnosti koju nemate prava da vređate. Prekidate odgovore? Pa ni jedan niste ni ponudili, iako ste za to imali prilike!
      Očekivao sam više...

  • boba

    10:28 // 18. 10. 2016.

    Samo misleci covek se ne menja. Dr Zivic intelektualna elita Srbije KOLUMNE se citaju a ko ih ne razume neka se upise u drzavnu skolu. SNS citaoci ociti ne razumeju sta je pisac hteo ds kaze

    • Šomi

      09:54 // 19. 10. 2016.

      Draga boba,Nije vazno šta pise nego ko piše.Nevoli niko tzv nezavisne intelektualce koji su sve dobili od raznih sistema naravno nezasluženo.Kad ga liše svih funkcija postaje ogorčen zamisli i lati se pera.Nema krediblitet to je to

  • nenad 2008

    11:38 // 18. 10. 2016.

    Bleda kolumna. Čudno, od jednog univerzitetskog profesora. "Kolega, žalim, moramo se ponovo videti"

    • sasa zivic

      13:16 // 18. 10. 2016.

      Svakako, dragi profesore Nenade. Samo mi ostavite ime i broj da Vam se javim.

    • sass zivic

      13:23 // 18. 10. 2016.

      Dragi moralni Marko, žao mi je što Vam je tako nizak prag za mučninu. Ne verujem da sve znate o meni a ne znate da kao član Demokratske i Nove stranke nikada nisam ni bio kandidat za Direktora. Osim u Vašoj glavi. A to je očito veoma opasno mesto. Obzirom da ste i Vi nepotpisani "vox Dei" prestajem da Vam odgovaram. A uvek ste dobrodošli kod mene u Klinici da uživo proverite moj moral i rejting.

    • sasa zivic

      16:46 // 18. 10. 2016.

      Populistima...
      Moje privilegije od vlasti: dve leukemije i jedna transplantacija za koju kredit otplacujem i danas... Kredit za auto jos neotplacen. Stan od roditelja... Rado sa Dexterom menjam svu pokretnu i nepokretnu imovinu plus privilegije koje imam, na nevidjeno. Ponudu poslati na [email protected]! Mozda ste ocekivali vise, ali ovo je sve sto imam. Javite se. Cekam Vasu adresu.

    • Dexter

      19:11 // 18. 10. 2016.

      Apel na sažaljenje? Zaboga, Živiću, zbog Vas i Vašeg samopoštovanja Vas molim da se kontrolišete. Ako Vam nešto znači, IMATE moje sažaljenje. Što se tiče moje imovine, kolika god da je stečena je napornim radom i ne menjam je ni sa kim. Ne optužujem ja Vas za nemoral, crni g. Živiću, nego za to što ste politički kameleon koji je sve boje i opredeljenja izmenjao, ali ga to ne sprečava da pridikuje!

  • mm

    16:21 // 18. 10. 2016.

    Dr Zivic pedijatar,a vajne mu kolege koje kometarisu molim da procitaju jos nesto osim Bukvara i napisu bar Novogodisnju cestitku ako su u stanju.Stranke tu ne pomazu

    • sasa zivic

      21:43 // 18. 10. 2016.

      Jesu ćorava posla ali moram zbog svoje savesti i biografije. Ne želim da me iko sažaljeva, najmanje ne neko ko nema elemantarno vaspitanje i poštenje da se posle svega potpiše. I ko ne razume da je članak o Vučiću, a ne o meni. I ko ne razlikuje mišljenje od političke pripadnosti. Ako sam sa Demokratskom i Novom strankom kameleon, šta je onaj ko troši svoj život da se bavi tudjim?! Ptica kukavica?

  • Звонимир Васковић

    17:26 // 18. 10. 2016.

    Господине Живићу, причу о "Потемкиновим селима" је измислио један енглески новинар (заборавио сам име). Потемкин је уживао огромно поверење Катарине II, и није био наклоњен "западу". Ово је тадашњи спин да би га дескредитовали. То је историјска чињеница. Међутим, пошто је правилно "форсирана" неистина се претворила у анегдоту.

  • Jovan Momcilović

    19:48 // 18. 10. 2016.

    Mnogo znanja iskustva i poštovanja treba da bi se iole razumeo prof. dr. Saša Živić, nažalost u nepismenoj ili polupismenoj Srbiji subotnjih i kupljenih diploma malo je takvih, a vama profesore savet od nešto starijeg, lepo je menjati mišljenja sa ljudima ali vama ovde nije mesto.

    • prof Stojkovic

      12:59 // 19. 10. 2016.

      Oh, pa zasto odmah ne rekoste da je tekst pisan samo za elitu i to tako da bi se cak i od te elite samo iole razumeo? Cisto onako, da mi obicni smrtnici ne gubimo vreme citajuci nesto za sta nemamo "kapacitet" da shvatimo. Uzgred, pozdrav Marku i Dexteru. Ne poznajem ih ali cenim cak i kada se ne slazem sa njima zato sto imaju SVOJ stav (mada su uglavnom moji istomisljenici).

  • Звонимир Васковић

    21:42 // 18. 10. 2016.

    Извињавам се. Мала допуна. Он јесте војнички освио Крим, али је тадашњом Русијом владала Катарина II и она му поклонила Крим на управљање и произвела га у "кнеза од Тавриде". Тако се некада звао Крим. С обзиром на професију, проф. Живићу се могу опростити мале историјске непрецизност. Међутим, г-дин.Момчиловић очито има "комплекс величине" што би црногорци рекли "ђе си јуначино ка што сам и сам".

  • Звонимир Васковић

    21:59 // 18. 10. 2016.

    Господине Живићу, сада сам тек прочитао све коментаре на Ваш чланак.Укључујући и Ваше . Ако Вам није тешко посетите фејсбук страницу ГГ"Искрено за Ниш". Тамо су "нека моја писанија" волео бих да чујем и Ваше коментаре и сугестије. Препоручујем и другим грађанима јер тема о којој ја пишем се тиче свих и било би лепо да критички осврт и сугестије немају примесе страначке острашћености.

    • sasa zivic

      22:47 // 18. 10. 2016.

      Gospodine Vaskoviću, pre svega hvala na korisnoj pouci. Volim istoriju ali su mnoga moja istorijska znaja površna. Hvala i što ste se i potpisali i predstavili - neće biti pristojne Srbije dok se piše iz mraka! Ipak, ne uspevam da nađem Vaše tekstove na predloženom sajtu! Pomozite mi, ja nemam facebook profil, ali imam mejl koji sam ostavio u jednom odgovoru "noname" komentatoru...

  • Zvonimir Vasković

    09:54 // 19. 10. 2016.

    Preko Gugla izadjite na stranicu:Iskreno za Niš/Fejsbuk. Tekst o rebalansu,i tekstovi koji počinju sa: "Dragi gradjani" i "Dragi sugradjani".
    Pozdrav.

  • Boban Kostić

    08:20 // 21. 10. 2016.

    Ne razumem ljude koji mogu da upute bilo kakvu kritiku prof.Saši Ž.Kada bi ga lično znali videli bi svi ovi"kritičari"koja je to veličina od čoveka.U politici je uvek bio opozicija,jer je malo ljudi u ovakvoj sredini koji mogu da shvate čoveka sa ogromnim znanjem svih oblasti koje postoje.Meni i mojoj porodici je ogromna čast i privilegija što poznajemo prof.Živića.Razgovor sa njim je lek za dušu.

    • Milan Rakic

      16:46 // 26. 10. 2016.

      Ali ih ima više što se ne slažu sa tobom Bobane!? Biće da to više govori o njima (nama)?

  • Biljana Kostić

    08:39 // 21. 10. 2016.

    Doktore,
    Ja ću u "svom stilu".Kratko i jasno.Ne trošite
    svoju energiju na ljude kojima ništa nije jasno šta pišete.Mogu samo da kažem da čovek kao što ste Vi u normalnim zemljama je bogatsvo za sve građane.

  • Milan Rakic

    17:13 // 26. 10. 2016.

    Meni lično smetaju ova prepucavanja u komentarima. (Ako sebi mogu da dozvolim-savet autoru da ne odgovara na njih). Ta on je sve rekao o temi samim tekstom! Napisan članak mi se dopada-bolje je napisan nego što sam i u snu mogao da zamislim! Naravno, to je samo moje mišljenje, sasvim iskreno.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: