Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:50, 30. 3. 2017.

O 650

Autor

Redovni profesor Medicinskog fakulteta u Nišu.

Generalni sekretar Udruženja pedijatara Srbije.

Član Gradskog odbora Nove stranke u Nišu.

Nije više vreme za šalu i satiru, vreme je za tugu. Živimo u zemlji gde se govori ono što se ne misli i gde se voli ono što srcu nije drago.

Njih 650 „javnih“ potpisuje podršku „zbog naše dece“, a bolje od mene znaju da desetine hiljada najpametnije dece naše („cvet nacije“ kako je rekao Nikita Mihalkov), nepovratno napušta Srbiju i odlazi put Nemačke!

Potpisuju „zbog sigurnosti i izvesnosti“ u Srbiji, a jedino sigurna je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru! Ova zabrana godinama intelektualno devastira Srbiju, amputirajući joj budućnost zbog udvaranja Međunardnom monetarnom fondu i želje „da se stabilizuju javne finansije“! Pa, mi smo jadna zemlja koja prodaje svoju budućnost zbog para! A oni koji bi trebalo da tu budućnost vaspitavaju, daju podršku onome koji tu budućnost proteruje!

Za takve “javne ličnosti” ne važi opravdanje genijalnog Sjerena Kjerkegora: “ljudima je sve predstavljeno pojednostavljeno: novine prezentuju već pripremljena mišljenja, popularna kultura nudi već spremljene vrednosti, a filozofske škole vlastite teze kao neprikosnovene istine”. Upravo su oni ti koji bi drugima morali da tumače veliku Kjerkegorovu filozofiju a ne da budu njen model!

Kako je moguće biti “suverena i nezavisna zemlja” a primati Tonija Blera za savetnika i pred Jensa Stoltenberga izvoditi devojčice u nacionalnim nošnjama sa pogačama i solju? Da li su kod nas i akademici i dekani počeli da glume pa zaboravljaju činjenice koje se zbog stepena svoje eksplicitnosti jednostavno ne mogu zaboraviti!? Lako je glumcima –oni mogu da glume i u spotovima G17 kao onomad, a da sada jednako vatreno, sa isukanim brkovima i pesnicama, glume i u spotovima novog i dugovečnijeg Dinkića!

Da li je poštenije onda reći da se On podržava zbog sebe i svoje dece, a ne zbog nas i naše dece? Naravno dâ, ako postoji intelektualna hrabrost i želja za istinom. Hronično nespremna da govori istinu srpska elita već predugo preferira inertnost i dekadenciju. Nemim prihvatanjem podrške 650 kao životne neminovnosti dobijamo malo, a možemo da izgubimo gotovo sve - slobodu koja nas definiše kao intelektualce. Karl Poper, otac liberalne misli kaže da bez intelektualnog poštenja nema istinske filozofije. Ovde zaista nema nikakve filozofije.

I imaju li osamdesetogodišnjaci pravo da promišljaju bilo čiju budućnost, osim svoju? Ja sa 57 imam za svoje studente samo jedan savet – budite slobodni, otvorite svoj duh i svoju dušu, ne verujte u autoritete, učite i budite spremni da svakodnevno donosite subjektivne odluke jer univerzalne istine ne postoje (posvećeno Kjerkegoru). Savetujem ih da se ne otimaju o oportunost i konzervativizam – neka ih ostave za ovih matorijih 650, kada su već skupili novac za oglas u Politici.

Potpisnici žele i “pristoju Srbiju”.

Da li onu u kojoj kandidat koga podržavaju kaže da “postoji razlika između pristojne i normalne Srbije, za koju se borimo i one koju oni hoće da nam nametnu”, te da će pobediti “normalna Srbija”? Potpisnici mi tako indirektno poručuju da nisam ni pristojan ni normalan. I to mi govori 650 njih, ako je verovati (ne)plaćenom oglasu u Politici... Politički oponenti kod nas više nisu konkurenti, već neprijatelji! Lav Trocki kaže: „osećaj osvete ima svoja prava. On daje radničkoj klasi najveću moralnu pohvalu što ne gleda sa tupom indiferentnošću na događanja u najboljem od mogućih svetova. Ne dopušta da se ugasi nezadovoljeni osećaj proletarijata za osvetom, već naprotiv inicira da ga razgori iznova, da ga produbi“... Tako, ako je bilo Apela 100, evo vam onda dragi moji “nenormalni” istomišljenici i apela 650. Tek da se zna ko je 6.5 puta pismeniji od nas!

Da li je “pristojna i uređena Srbija” ona koja se danima prevozi autobusima sa jedan na drugi kraj, da bi svojim i sveopštim ponižavanjem učinila “ponosnim” 650 potpisnika? Ako je svaki od potpisnika čak platio po jedan autobus, ipak je autobusa bilo više od toga pre neki dan pred Arenom. Znači autobuse smo plaćali i mi “nenormalni”! Ne znam da li je pristojno nazivati ovog doktora nenormalnim, ali znam da nije pošteno da on plaća autobuse, kada je već tu koleginica Nada Macura.

Da li je makar jednog od 650 zabolelo što je kandidat koga podržavaju prvo lamentirao nad sudbinom bombardovanih u Grdelici, a onda posle samo par sati Kancelara zemlje koja nas je bombardovala držao za ruke i hvalio se njime u Areni? Da li su takva hipokrizija i licemerje ona “vrednost u koju veruje” 650 njih?

Mnogo tužnih pitanja za ne manje tužne odgovore.

Skupljaju se “kapilarni glasovi”, telefonski se proverava spremnost kapilarnih da se uliju u glavnu i jedinu arteriju, ali suštinski odgovor, na žalost, neće dati ni 2.april. Posle apela 650 čini mi se nesretnom i tužnom da smo 650, ne dana nego godina, daleko od stvarnog odgovora.

“Šta ako je sve na svetu nesporazum, šta ako je smeh zapravo plač”, bojao se Kjerkegor...

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Leonidas

    17:34 // 31. 3. 2017.

    "300" Spartanaca u boju kod Termopilskog klanca /480.g.pre Hrista/ pokazaše junaštvo , rodoljublje i ostaviše u amanet svojim budućim pokoljenjima , kakvi trebaju biti !
    "650" naših podpisaše i ostaviše u amanet svojim budućim naraštajima i našoj omladini , kakvi NE trebaju biti !
    Do i za vreme Velikoga rata , tadašnja Evropa i svet , našu zemlju Srbiju su nazivali "SRPSKOM SPARTOM" !

    • Sasa Živić

      22:10 // 31. 3. 2017.

      Hvala Leonidas MNOGO. Na početku okupacije Nemci zahtevali od intelektualaca da potpišu proglas podrške Nemcima, "redu i radu"... Profesor Miloš Đurić odbio! Kada ga je jedan od kolega, kompozitor i dirigent, zaustavio, upozorio na moguće posledice i upitao zašto odbija da potpiše, profesor Đurić mu je odgovorio: „Lako je tebi. Ti u diple sviraš, a ja studentima etiku predajem!“.

  • ljuba slavković

    10:46 // 31. 3. 2017.

    Kada bi Vučićev mandat zavisio od iskrenostiu svih Preletačevića i ubeđenosti u njegovu ideju ovih 650 intelektualaca, njegov mandat nebi trajao ni jedan dan.
    Za sreću njegovu kampanju je odradio sam i ono što je sam uradio narod će ceniti na izborima.
    Uvijek sam se bojao onih koji nešto bezrezervno podržavaju.Ljubav za vlašću vodi do bezočnosit i bezobzirnosti ali do samoponiženja

    • Gordana Stankovic

      11:47 // 31. 3. 2017.

      Gospodine Preletacevicu akoliko ste stranaka vi promenili.

    • Smuk

      11:55 // 31. 3. 2017.

      @ ljuba slavković / trebala bi velika slova na početku imena i prezimena/ :
      Dobro je što vučić i njegova bulumenta /sastavljena od Preletačevića , medju kojima si i ti/ , "ne voli" vlast ! Ko zna gde bi nam bio kraj , a ovako je kraj na vidiku! Ali , pobediće narod , kao i uvek , sve one koji rade u korist štete tog istog naroda. Svi ćete vi preleteti čim bude vučić pobedjen! Zagrevajte krila

    • Ciceron Zaplanjsky

      13:13 // 31. 3. 2017.

      Ljubo ni ne slutiš koliko si u pravu, jer ove stavove koje si izneo ti si materijalno potvrdio i u politici i u radnoj karijeri uopšte.Od 11 radnih mesta koliko si ih nabrojao do zamenika gradonačelnika grada Niša, od Kladova još pa do koordinatora Južne pruge danas, hajde Ljubo budi pošten( to ponekad, nesporno je -umeš da budeš) leba ti, na koliko funkcija si bio potavljen preko politike.Kaži?

    • Neveseli anonimus

      14:42 // 31. 3. 2017.

      Blago tebi, čoveče...Uvek si bio samo svoj i nezavisan...A, možda i nisi više sav svoj...(Ovo nema veze sa reklamom za Snickers, ima više sa moralom-da pojasnim gos'n Ljubi).

    • Zvonimir Vasković

      09:02 // 4. 4. 2017.

      Bravo gospodine Slavkoviću. Konočno ste i Vi shvatili. Bilo je krajnje vreme, pa Vi ste u "ljubavi za vlašću" "doktorirali". Nauk nama ostalima "nikad nije kasno".

  • Dexter

    21:42 // 30. 3. 2017.

    Dobra pitanja. Da li ih je uvaženi prof. Živić postavio svom bratu Mišku, potpisniku inkriminisane peticije?

    • Neveseli anonimus

      16:23 // 31. 3. 2017.

      Zna Miško i pitanja i odgovore, ali drugačije vidi svoje mesto-bliže zemlji, praktičan do bola.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: