Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:43, 20. 7. 2019.

SNS virusna promena svesti

Autor

Odbornik "Niške inicijative" u Skupštini grada Niša

Osnivač Sportskog kluba "Oxygen" i Roler saveza Srbije.

Već neko vreme unazad, usled političkog delovanja i svega što sam radio sa saborcima i građanima, imao sam razne komentare na sve te aktivnosti. Potpuno je legitimno da se nekom sve to sviđa ili ne, da kritikuje i pohvaljuje, pa čak je i legitimno da ne shvataju šta se radi, mada to zadnje najviše govori o percepciji realnosti u kojoj živimo od strane tih ljudi.

Meni je drugi fenomen bitan u celoj priči, koji sam slučajno čuo u komentaru jednog sociologa na stranoj televiziji i momentalno mi napravio mini epifaniju.

Naime, on je objasnio kako se rad centralnog nervnog sistema (CNS), konkretno neurona i sinapsi, menja kad je neko na vlasti, pa je samu vlast poistovetio sa virusom koji napada CNS. I sa medicinske strane čovek je taj fenomen sagledao izuzetno dobro i kreativno, možda je čak i pogodio. Meni je lično još jedan fenomen interesantan u svemu tome. Prateći rad javne uprave u Srbiji, naročito u lokalu, primetio sam da postoji „Stokholmski sindrom“ jednog dela radnika i glavešina koji su direktno upleteni u mrežu zloupotreba institucija u insteresnoj sferi politike i kriminala. Taj sindrom se manifestuje odbranom svih institucija od strane radnika, i to onih koji su najmanje krivi za stanje u kom se nalazimo, ali koji očigledno sede u tom vozu, koji je pogrešan i čije su sve stanice pogrešne.

Taj „politički Stokholmski sindrom“ je u stvari posledica promene svesti posle dugog niza godina „rada“ u javnom sektoru, gde se velika većina ne bi snašla na slobodnom i privatnom tržištu rada, u proizvodnji i sektoru usluga. Da li je to odbrana teritorije po životinjskom i drugarskom principu ili su oni svesni činjenice da su i oni u kompoziciji voza koji nas nigde i ne vozi, to ne znam, mada sumnjam da bi priznali.

Naravno da u svim tim preduzećima i lokalnoj samoupravi rade dobri ljudi, pošteni, pozvavaoci struke i prava, ali oni se najmanje pitaju. Pa tako po Opštinama, javnim preduzećima, ustanovama, gradskoj upravi i svim ostalim delovima imamo ljude koji se gnušaju svega što se radi, a sede tu jer je takvo stanje.

Insteresantno je da ta podela društva, koja je imperativ ove diktatorske vlasti, kao nuspojavu ima i ovu podelu koji sami ljudi rade. Što je deo javne uprave ibahatiji nedodirljiviji, to je podela i otuženost izraženija. Nadmenost u nekim preduzećima kao i otuđenost od života običnog građanina je izraženija više nego ikada.

Da vam Vučić živi i vlada večno, posle njega neće više biti podela, straha. Neće biti nedodirljivih, uvešće se odgovornost pojedinačna i institucionalna.

Kao što jedan moj prijatelj koji celog života kuburi sa poslovima u privatnom sektoru voli da kaže:

Jedno godinu dana bi sve iz javnog sektora prebacio da rade privatno, da se opuste malo i prožive, ne da se zlopate po opštine...

Mislim da je svima jasno šta bi se tada desilo. Odavno smo zreli za jedu reorganizaciju, ali ako ikad dođe do toga, ukoliko želimo kao država i društvo da preživimo, biće bolno po sve, ali neophodno...

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    13:10 // 5. 8. 2019.

    Pošto autor samo kritikuje, ja ću da predložim rešenje za problem bahatosti.

    1. Ukinuti javna preduzeća. Privatna bahata preduzeća nemaju kupce.

    2. Smanjiti sve poreze. Tako građanima ostaje više novca, da kupuju od uslužnih prodavaca.

    Prosto, zar ne?

  • Gispodja Melesh

    15:23 // 22. 7. 2019.

    Sram da bude sve ove koji na najnakaradniji način potcenjuju Nonićev rad sa decom.... Ovo nije ni vreme ni mesto za to.Pre svega uzoran čovek za decu koji kod njih od najranijeg uzrasta razvija empatiju i poštovanje što se odavno u ovom društvu izgubilo....

  • Vesna

    10:08 // 22. 7. 2019.

    Molim da se komentar objavi.Koliko mi je poznato gospodin Nonić je deci naplaćivao članstvo u klubu.Pri tom roditelji nisu dobijali fiskalni račun, ni priznanicu.Posao za inspecijske službe , da li je klub radio legalno .

    • Djunta

      11:41 // 22. 7. 2019.

      Daju li vam za sendvic i botovanje u radno vreme fiskalni racun ili je dovoljna partijska knjizica ?

    • Ana St

      14:16 // 22. 7. 2019.

      zašto objavljujete ovakve komentare? U kom klubu se izdaju fiskalni računi, ajde kažite mi? Dete sam vodila u više klubova i nigde se tako ne radi. Dokle će da trolujete sa ličnim pljuvanjem? Pogodio vas tekst pa da namažemo blatom malo čoveka?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: