Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:42, 1. 3. 2010.

Hapšenje IT developera u Srbiji

osumnjičeni
Foto http://www.uts.edu.au
Autor

Student geografije, pokreće ga aktivizam. Bavi se web novinarstvom i copywritingom.

Najviše sledi i poštuje razum, i veruje u profesorski poziv. Tragač za istinom i pesmom.

Osnivač i urednik Nis-Musica.

Cilj pisanja je predstavljanje svih raspoloživih činjenica i informacija široj javnosti, zarad utvrđivanja istine i polemisanja postupaka kako državnih organa, tako i medija.

Na zvaničnom sajtu MUP Republike Srbije, 23. februara pojavilo se saopštenje iz koga saznajemo da su dva lica lišena slobode. U pitanju su IT developeri, vlasnici nekoliko sajtova, između ostalog i spornih kladionicar.com i freebetting.net.

Navodi se da postoji osnovana sumnja da su dotična lica „u saizvršilaštvu izvršili krivična dela neovlašćeno organizovanje igara na sreću i pranje novca.“

Zaplet

Gore pomenuti sporni sajtovi pružali su informacije o klađenju, savete i uputstva kako se i gde kladiti. Na sajtu (i dalje) postoji SMS servis preko kojeg je moguće, uz naplatu, dobiti savete oko klađenja (tipove). Takođe, glavni izvor prihoda bio je model affiliate marketinga, u ovom slučaju kamen spoticanja u zemlji čiji su rezidenti bili osumnjičena lica.

Model funkcioniše tako što se ostvaruje zarada kada preko njihovog sajta posetilac ode na sajt strane kladionice i njoj ostavi novac. Određeni procenat novca ide sajtu preko koga je klijent (koji je ostavio novac) došao.

Zakon o igrama na sreću, Zabrane, član 10. :

  1. Prikupljanje uloga u Republici za učestvovanje u igrama na sreću koje se priređuju u inostranstvu;
  2. Prodaja, ustupanje, izdavanje, oglašavanje i svako drugo predstavljanje inostranih srećki i tiketa (listića) za igre na sreću na teritoriji Republike;

Lako možemo uočiti „tanak led“, šta više, odmah dobijamo asocijaciju na još mnogo potencijalno osumnjičenih u budućnosti.

  • Na mnogim utakmicama u Hali Pionir prikazuje se reklama online kladionice.
  • Xzy novine u svojem online izdanju takođe izdaju oglasni prostor ka spornim online kladionicama
  • Iste i još neke novine su preko letaka nudile offline korisnicima. Ukoliko biste iskoristili te vaučere i kodove sa istih, imali biste 10€ bonusa na reklamiranoj online kladionici.

Sajt (hosting i domen) je kupljen van Srbije, tačnije u S.A.D., tako da je sav sadržaj van naše zemlje, dostupan svim ljudima na svetu, sa, izgleda bitnim momentom, da su njegovi osnivači trenutno rezidenti Srbije. Postavlja se pitanje, da li je njihov rad kriminalno delo? Kako će ih teretiti nakon podizanja optužnice?

Nastup medija

Sraman.

Izgleda da niko od medija, a ni od PRa MUPa RS, nije primetio reč “osumnjičeni“, a kamoli prošlost (dosijee) dotičnih. Iako krivica nije dokazana, vest je huktala srpskim tradicionalnim i online medijima. Velike fotografije, pompezni naslovi, ukazuju običnom građaninu vrlo loš ishod i karakter samog događaja. Zašto je bilo bitno objaviti vest pre presude? Radi čega onolike fotografije na javnom medijskom servisu Srbije i ostalim medijima?

Ukoliko se ispostavi da nisu krivi, imaju osnova da tuže državu i medije za povredu ličnosti i ugleda, i da traže pristojnu nadoknadu.

Vrlo je teško naći razuman odgovor zbog čega je ovaj slučaj ovako neprofesionalno medijski propraćen.

Treba istaći

Sajt kladionicar.com postoji od 2005., a freebetting.net od 2002. godine. Poslovanje sajta se nije menjalo. Kako je moguće da se tek sada došlo u sukob sa zakonom? Na koji način je sajt (lica) organizovao igre na sreću i vršio pranje novca?

Kako će se slučaj završiti?

U domaćim online zajednicama u toku je opsežna debata. Nekoliko nejasnoća u saopštenju MUPa Srbije, i nedefinisani zakoni, dovode do mogućnosti dvojakog tumačenja.

  • Da li je ovde došlo do krivičnog dela?
  • Da li je affiliate makerting u sferi kockanja, igara na sreću, zabranjen u Srbiji?

Oni koji podržavaju osumnjičene oštro se protive neprofesionalnim medijskim nastupima, i zatvorskoj kazni, dok su drugi mišljenja da je zakon jasan. Svoj protest možete iskazati i učlanjivanjem u Fejsbuk grupu, kreiranoj u znak podrške dvojici osumnjičenih IT developera.

Nismo uspeli da dođemo do ikoga bliskog osumnjičenima i saznamo više informacija, pošto su svi kontakti do kojih smo došli bili trenutno nedostupni. Razvoj slučaja je mnogima „interesantan“. MUP je najavio „obračunavanje sa sličnim sajtovima“, tako da nema mesta neozbiljnosti.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: