Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:46, 16. 6. 2015.

Danska, ‘ladno, al’ standard

Autor

Jedan od osnivača i direktor Južnih vesti. U slobodno vreme posvećen detoksikaciji i inspiraciji.

Brutalno iskren, mrzi komplekse i sve što ih prati.

Imao sam priliku da posetim Dansku na 10ak dana, kao deo programa koji je organizovala fondacija Slavko Ćuruvija u saradnji sa Kraljevskom Danskom ambasadom u Srbiji, sa ciljem da ljudi koji vode medije u Srbiji pokušaju da implementiraju pozitivna iskustva i dobre prakse iz danskih medija.

Među medijima koje smo obišli našao se i Jyllands-Posten, jedna od vodećih medijskih kuća u Danskoj poznata i po incidentima u vezi sa stripovima Muhameda 2005-2006. godine zbog kojih i dan danas njihove prostorije podsećaju više na utvrđenje nego na poslovni objekat.

Bez obzira na primetne razlike u kulturološkim, ekonomskim i društvenim percepcijama postoje određene disproporcije kada je u pitanju naše poimanje slobode i odgovornosti, koje zapravo predstavljaju osnovne temelje zdravog društva, društvene svesti i posvećenosti jasnim vrednostima.

Danska spada u zemlje sa relativno visokim poreskim nametima na plate građana, pa ako uzmemo da je prosečna plata oko 3.500 evra, postoji „izazov“ za koruptivne radnje. Ipak, Danska u isto vreme spada u zemlje sa veoma niskom stopom korupcije, i prilično su alergični na nju, odnosno postoji ogroman javni interes i pritisak da se o tom problemu govori.

Ako u Danskoj ne postoji problem korupcije, čime se onda novinari bave, i gde je tu istraživačko novinarstvo, možda se pitate?

Svako istraživanje koje se temelji na zaštiti interesa građana se može svrstati u ovu kategoriju, a tema ima na pretek, kako lokalnih, tako i globalnih, ali iz perspektive njihovog uticaja na građane. Zato oni imaju dopisnike istraživače po celom svetu.

Verovatno se pitate koja je njihova finansijska konstrukcija, odnosno ko sve to i kako plaća.

Odgovor je jednostavan: građani.

Preko 70% profita medija u ovoj medijskoj kući dolazi od pretplate u različitim oblicima i modelima u zavisnosti od procene menadžmenta u svakom od medija, bilo lokalnih, regionalnih ili nacionalnih, koja uglavnom nije ni malo jeftina.

Meni je posebno interesantan model u jednom od nacionalnih medija gde je „informativa“ potpuno besplatna i dostupna online kanalima. Ono što zapravo plaćate jesu novinarski tekstovi, istraživački, pozadinske priče, pogled iz druge perspektive i sl.

Dakle, građani žele da plate za dobar i kvalitetan novinarski tekst.

Dežurni nevernici će reći: „lako je njma, sa platom od 3.500 evra, i ja bih plaćao“.

Da li bi zaista plaćali? Iskreno misilm da ne bi, jer se ne radi toliko o novcu koliko o svesti i značaju koji sloboda medija ima za društvo i njegov razvoj. O svesti koju mi (još uvek) nemamo.

Kao primer navodim detalj iz naše svakodnevnice, gde na pitanje zašto se kupuje Informer dobijate odgovor: pa zato što je najjeftiniji. Ne radi se o novcu.

Većinu stvari u životu je već neko pre nas prošao, preživeo, verovatno nešto naučio i to podelio sa svetom, pa nema potrebe da uvek izmišljamo „toplu vodu“ i da živimo u iluziji da smo mi najpametniji, da ćemo to bolje, brže i kvalitetnije da izmislimo, umesto da samo „prepišemo“.

Ponekad mi se čini da mi ne razumemo značenje sloboda i da ih uglavnom poistovećujemo sa određenim hedonističkim aktivnostima umesto da razmišljamo u kontekstu slobode izbora u najširem smislu.

Sloboda da biramo gde ćemo i kako da se obrazujemo, lečimo, putujemo, učimo i upoznajemo, kako ćemo da štedimo i da trošimo, da kao društvo želimo da evoluiramo, da cenimo, poštujemo i menjamo slobode koje imamo ili nemamo.

Niko njima nije dao te slobode i svest, jer se to ne daje, već su se kao nacija za to izborili i svesni su neophodnosti da ih neguju i strastveno čuvaju.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Edmund

    18:22 // 17. 6. 2015.

    "Ono što zapravo plaćate jesu novinarski tekstovi, istraživački, pozadinske priče, pogled iz druge perspektive i sl."
    http://www.advance.hr/ ima uravo takav model finansiranja. Odlican portal!

  • Max Vespertine

    15:06 // 17. 6. 2015.

    Svaka cast za tekst, svi Ognjanovicevi tekstovi treba da se ponavljaju iz dana u svim mogucim medijima dok se narod ne osvesti iz samoindukovane kome u koju je bacio sopstvena gradjanska prava.

  • Jelkin periskop

    11:30 // 17. 6. 2015.

    Mi smo mogli da podjemo putem kojim je davno krenula kraljevina Danska.Sacuvali bismo dostojanstvo i imali bazicni identitet "umrezen"sa inim identitetima.To je prvi standard.Iz njega idu sve slobode.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: