Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:20, 16. 12. 2011.

Narod je veverica

zdravstvena knjižica
foto: politika.rs
Autor

Jedan od osnivača i direktor Južnih vesti. U slobodno vreme posvećen detoksikaciji i inspiraciji.

Brutalno iskren, mrzi komplekse i sve što ih prati.

Za sve koji imaju privatne firme i zaposlene, ovih dana kreće polako ludilo i borba prsa u prsa sa državnom administracijom.

Sve to ne bi bilo toliko strašno da se svake godine ne pojave neki „novi momenti“ i stričnjaci iza šaltera raspoloženi da vas šetaju tamo-vamo.

Imam nekoilko radnika u firmi i došao sam u situaciju da mi je jasno da me neko pravi budalom.

Elem, nove izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju imaju jednu krajnje lopovsku notu, citiram:

Naknadna overa isprave o osiguranju, odnosno zdravstvene kartice, odnosno posebne isprave o korišćenju zdravstvene zaštite može se izvršiti pod uslovom da je osigurano lice izvršilo izbor izabranog  lekara u skladu sa ovim zakonom i propisima donetim za sprovođenje ovog zakona.

Do sada je prilično jasno, da bi dobili markicu morate da imate izabranog lekara, u suprotnom ostajete bez prava zdravstvenog osiguranja.

Ja lično nisam imao prilike da idem kod lekara, i ne planiram da to radim dok se ne pojavi potreba. To će me očigledno koštati, jer:

Osigurano lice dužno je da kod prve posete zdravstvene ustanove na primarnom nivou zdravstvene zaštite u kojoj poslove obavlja izabrani lekar, a najkasnije u roku od šest meseci od dana sticanja svojstva osiguranog lica u skladu sa ovim zakonom, izvrši izbor izabranog lekara.

Sa tim u vezi:

Ako osigurano lice ne izvrši izbor izabranog lekara u roku iz stava 4. ovog člana, ima pravo samo na pružanje hitne medicinske pomoći do momenta izbora izabranog lekara u skladu sa ovim zakonom.

Kako nemate markicu, vi niste osigurano lice, tako da ne možete ni da izaberete lekara, a ako ne izaberete lekara ne možete da dobijete markicu.

Dakle, vi morate da plaćate zdravstveno osiguranje, ali ako ne izaberete lekara ne možete da koristite prava koja plaćate.Ja sam mislio da sam ovo pogrešno protumačio, jer nisam neki pravnik, ali su mi u "službi" rekli da je to to, nemaš izabranog lekara, tačnije nemaš ugovor o izboru lekara, nema markice.

Posle inicijalnog pisanja teksta, i posle konsultacije advokata sa ministarstvom, dobio sam informaciju da se biranje lekara ne smatra zdravstvenom uslugom, odnosno da ne morate imati overenu zdravstvenu knjižicu da bi izabrali lekara.

U svakom slučaju, nije mi nikako jasno zašto neko smatra da ima pravo da me ucenjuje za uslugu koju plaćam, tj. zašto ja moram iako sam zdrav da idem i biram lekara, koga pri tome nisam imao prilike ni da vidim.

Dajte nam mogućnost izbora, da možemo da biramo zdravstveno osiguranje ili, kao što je to slučaj u nekim zemljama, izvršite delimičan povraćaj uplaćenih sredstava ako usluge nisu izvršene.

Srbija nam je još jednom uspešno (u nedostatku adekvatnijeg izraza) uterala cajper, i pokazala da i od ovoga može gore, jer vas niko ne sme da bije, sem naše i vaše milicije.

Srbija, zemlja mogućnosti.

Napravićemo mi sebi bolji i lepši narod

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • dragoljub stamenkovic

    15:17 // 16. 12. 2011.

    Odličan tekst ! Da bih našao dobrog frizera (čitaj berberina), moram da promenim bar 5-6 , upoznam ih, vidim kako rade, da li su im radnje i pribor u skladu sa higijenskim normama i sl. Pazi, da bih skratio kosu koja, ionako, poraste za dvadesetak dana, radim sve to. A moram odmah, na prvu loptu (posetu lekaru), da izaberem lekara koji će me lečiti ! Pa posle kažu da je zdravlje najveće bogatstvo ! Idiotski zakon, glupost ! A glupost je sve što urade glupaci (E ovo poslednje je iz jednog filma, sećate li se !?).

  • Ena Lazarevic

    12:31 // 16. 12. 2011.

    Suocila sam se sa istim problemom, a onda se bacila naCitanje svakog pravnog akta vezanog za zdravstvo 0d 2007. i sve sto mogu da kazem je da "pravo osiguranika" nijedan pravnik ili bilo ko upoznat sa logickim zakljucivanjem ne moze da tumaci kao "obavezu".
    Zakljucak: za pismene-pise, a ko se nasao kao merodavan da tumaci slovo zakona kako mu pase, zaista ne znam. A valjda ministar zna bolje..
    http://www.kragujevaconline.rs/vesti/info/drustvo/4927-izbor-lekara-obavezan

  • Ivan Tanasković

    10:53 // 16. 12. 2011.

    Upravo me već 7 dana šetaju. Svi prebacuju odgovornost i niko ništa ne zna. Hvala Bogu pa mi knjižica nije potrebna.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: