Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:21, 12. 9. 2017.

Odgovornost opozicije

Autor

Potpredsednik Opštinskog odbora DS Medijana-Niš;

Saradnik sajta "Peščanik"

Kadrovsku politiku DS-a u slučaju bivšeg demokrate a sadašnjeg predsednika opštine Medijana N. K. i odbornice K. D. nije moguće braniti, i u tome se potpuno slažem sa pojedinim komentatorima mog prethodnog teksta. O tome nisam pisao, zato što je propust očigledan.

Pitanja koja sebi postavljam tim povodom nisu stranačke prirode u užem smislu, već političke u širem kontekstu naših prilika. I ona glase: Šta je glavni razlog za fenomen prelaska opozicionih odbornika na stranu vlasti? Ko sprovodi takvu politiku i gde to vodi? Istraživači iz organizacije CRTA, zabeležili su više od stotinu slučajeva promene stranačke pripadnosti u približno trećini gradova i opština u Srbiji, nakon lokalnih izbora 2016. godine. Ovaj fenomen pogađa sve opozicione stranke.

U periodu od 1. do 5. marta 2017. godine, Timska inicijativa mladih sprovela je istraživanje među studentima Fakulteta političkih nauka u Beogradu na temu promene stranke. Za 70% ispitanih studenata osnovni razlog stranačkog preletanja je materijalna korist, dok 30% posto njih misli da je to funkcija u drugoj stranci. Nijedan od studenata nije smatrao da je razlog prelaska u drugu stranku promena političkih uverenja. Na pitanje ko je najveći gubitnik stranačkog preletanja, 66% studenata je odgovorilo da su to birači, 14% stranka u koju preletač dolazi, a 10% misli da je gubitnik sam preletač. Samo 7% studenata misli da je gubitnik stranka iz koje preletač odlazi.

Čini mi se da su rezultati istraživanja precizno locirali izvor problema: sticanje lične materijalne koristi u osiromašenom društvu. Preletači razmišljaju poslovno i zapošljavaju se kod one firme – stranke na vlasti – koja im nudi veću dobit. Gubitnici su građani, odnosno demokratija u Srbiji.

U periodu od 2000. do 2012. godine nismo imali takvih problema. Naša demokratija nije bila naročito uzorna ni tada: slaba pravna država, korupcija, nedovoljno jaki i nezavisni mediji. Ali su se u javnosti ipak čuli različiti politički stavovi, a pravnu državu smo izgrađivali. Na vlasti su se smenjivale DS i DSS, ali je opozicija, pre svega SRS, bila jaka i daleko od toga da je bila razbijana ili satanizovana. Radikali su tada bili pojedinačno najjača politička stranka.

Problem tadašnje opozicije nije bio nedostatak demokratije u zemlji, već prevaziđena nacionalistička politika iz prošlog veka, koje su građani bili siti. To su, na kraju ukapirali i sami radikali, tako da su razbili sopstvenu stranku i stvorili proevropski SNS. Srbija je tako dobila važan politički konsenzus oko fundamentalnog pitanja pristupanja Evropskoj uniji, što je ujedno podrazumevalo i dalji razvoj demokratskih institucija.

U takvom je kontekstu dolazak na vlast SNS-a 2012. godine značio demokratsku smenu prethodne vlasti. I sve bi bilo regularno da nakon toga naprednjaci nisu razdvojili pristupanje EU i demokratiju. Vučić je formalno nastavio evropski put, ali je praktično uveo Srbiju u red država kao što su Rusija, Mađarska, Turska i Crna Gora, u kojima je demokratija samo fasada i gde se opozicija progoni. Evropa za sada ima brdo svojih prečih problema i izgleda da takvo stanje toleriše.

Kupovina opozicionih političara je metod i proces kojim se uništava opozicija. Srpska napredna stranka se ponaša kao veliki i bogati fudbalski klub, koji može da dovede bilo kojeg igrača u svoj tim i to uveliko i radi. Ali ako se ovakav način rada fudbalskih klubova primenjuje na politiku, i ako se nastavi sa kupovinom odbornika, sve sam više uveren da će se dovesti u pitanje jedan od osnovnih principa demokratije – smenjivost vlasti u državi.

Zato je, na prvom mestu, odgovornost opozicije u ovakvom autoritarnom sistemu opstanak. A zatim i dogovor oko mirne smene vlasti u jednom trenutku, ma koliko preletača iz svojih redova u međuvremenu imala. Jedino ćemo tako ponovo imati demokratiju u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Dexter

    22:13 // 12. 9. 2017.

    G. Veljkoviću, delujete kao pristojan i pošten čovek, pa želim da vas upitam da li je unutar GrO DS pokrenuto pitanje odgovornosti predsednika odbora Stankovića zbog ovog debakla? U gradu se odavno znalo ne samo da će Šone da prebegne u SNS, nego i u čijem će nežnom društvu to da učini. Zar vam ne smeta to što je Stanković, kao radnik Vodovoda, očito zavisan od SNS i opozicionar samo na papiru?

    • Vladimir DS

      17:58 // 13. 9. 2017.

      Da nije bilo Miodraga Stankovica, Demokratska stranke ne bi sada postojala u Nisu. Kada su pacovi poceli da beze sa broda koji tone pre vise godina, Stankovic je ostao na tom Titaniku i uspeo da Titanik izvuce na povrsinu zajedno sa iskrenim demokratama. Vise postovanja prema Stankovicu I svim iskrenim demokratama.

  • Овца за шишање

    16:43 // 12. 9. 2017.

    Рамуш

    Злочинац беше,
    кад се Аци хтеше.

    ЕУ-директив:
    није више крив.

    Сада нам је, знај,
    добар Харадинај!

    Критичари, куш!
    Живео Рамуш!

  • Joca

    14:18 // 12. 9. 2017.

    Nevidim sto se cudite zbog preletaca iz dsa u sns a gde bi drugde? Ista ideologija, iste vrednosti, isti nacin vladanja, samo sto je sns bezobzirniji i bezobrazniji

    • Vladimir Veljković

      16:40 // 12. 9. 2017.

      Ako je SNS bezobzirniji i bezobrazniji od DS-a, onda nam vrednosti nisu iste. Ako SNS otvoreno kupuje odbornike i uništava demokratiju, odna nam politike nisu iste.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: