Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:09, 7. 9. 2017.

Stranačko preletanje ukida demokratiju

Ovo nije demokratija
Foto: Feral78 / Flickr
Autor

Potpredsednik Opštinskog odbora DS Medijana-Niš;

Saradnik sajta "Peščanik"

„Zahvaljujem se vrhu SNS-a i Aleksandru Vučiću na ukazanom poverenju“.

Ovako je započeo svoju izjavu za novinare Nebojša Kocić, novi predsednik Gradske opštine Medijana, nakon održane sednice na kojoj je izabran za predsednika opštine. Mediji to nisu preneli, ali pošto sam bio lično prisutan, dobro sam zapamtio šta je rekao.

Izjava je karakteristična i slikovito govori o tome gde se nalazi izvor vlasti u današnjoj Srbiji. Izvor vlasti više nisu građani. Da je izabran od strane građana – posredno u skupštini, ili neposrednim glasanjem – Kocić bi izjavio „zahvaljujem se građanima na ukazanom poverenju“. Ali on to nije mogao reći, zato što to ne odgovara duhu naprednjačke vladavine. Izvor vlasti je predsednik Vučić. A neko iz vrha SNS-a je verovatno bio operativno uključen u dogovore sa Kocićem, oko njegovog prelaska iz DS-a u naprednjačku vlast, ili je bar o toku pregovora povremeno obaveštavan, da bi na kraju i dao svoj blagoslov. Zato se predsednik opštine N. Kocić, sasvim ispravno, zahvalio onim faktorima od kojih i zavisi njegov opstanak na vlasti.

Pošto građani više nisu izvor i korektiv vlasti, ostaje nam zaključak da se vlada nad njima. To objašnjava lakoću sa kojom je prekršena njihova prethodno izražena izborna volja.

Na lokalnim izborima 2016. godine, građani koji su glasali za koalicionu listu „Niš - moj grad!“ (DS, SDS, SNP, LDP), dali su, između ostalih, odbornički mandat i Kociću, da ih zastupa kao predstavnik te koalicije. Ali je to poverenje sada brutalno izigrano. I ti glasači su prevareni.

Prekršena je, međutim, i volja građana koji su glasali za SNS. Zato što ni oni nisu poklonili Kociću svoje glasove i poverenje. Očigledno je da za Nebojšu Kocića, kao naprednjačkog predsednika opštine Medijana, zapravo niko nije glasao, a on se sada ipak nalazi na vlasti. Takve stvari su moguće, ponavljam, samo ako građani više nisu izvor vlasti. Da su građani još uvek suvereni, takva situacija ne bi bila održiva. I morali bi se raspisati vanredni izbori za novu opštinsku vlast.

Preotimanje odbornika deo je šire naprednjačke političke prakse, koja u potpunosti obesmišljavanja demokratiju.

Nedavno je i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić sa grupom građana „Pokret za Krajinu“ uskočio među naprednjake. Zbog takve je politike trenutno vladajuća SNS na putu da postane jedina srpska stranka. Upravo tome vode prelasci opozicionih poslanika ili odbornika u vladajuću većinu.

Jednog vođu u Srbiji već imamo, zašto ne bi imali i jednu političku stranku. Tako bi smo konačno ukinuli višepartijski predstavnički sistem i dobili nešto što bi se moglo nazvati: „istinska srpska narodna demokratija, predvođena doživotnim predsednikom Aleksandrom Vučićem i Jedinom srpskom strankom“. I kada SNS konačno postane jedina politička stranka u zemlji, moći će nesmetano i neprikosnoveno da upravlja državom, i svakim segmentom našeg života – dok nas potpuno ne unište.

Ka takvom političkom modelu definitivno idemo, a možda smo dotle već i stigli. Šta će se desiti kada narodu na kraju dosadi takva vlast i kako će je smeniti, ostaje da se vidi. Sasvim je moguće da bi u tom slučaju bile otvorene sve opcije.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • MUDAr

    01:42 // 12. 9. 2017.

    Kako je krenulo DS-u sledeći za preletanje je Stanković!

  • pera

    18:01 // 11. 9. 2017.

    Demokratija ne postoji,to je samo dobar marketing

  • Miroslav

    12:40 // 10. 9. 2017.

    Dragi građani Niša,
    Reč je o totalitarizmu, koji je počeo upravo od ''žutih'', a gde je pripadao i ovaj, do sada anonimus za građane Niša, a sada preletač u SNS. Međutim, ovakvo stanje je odraz kukavičluka građana, koji je , dabome gajen još od titovog vremena. Zato me je stid što sam rođen ovde, međ' narodom koji je kroz istoriju važio za nekakav slobodarski narod(500 god.pod Turcima!).

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: