Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:27, 18. 6. 2012.

Cvetak zanovetak

Autor

Diplomirani menadžer u turizmu. Master Produkcije dramskih umetnosti i medija završio na beogradskom FDU. Doktorand na novosadskom PMF-u iz oblasti kulturnog turizma.

Ja sam cvetak, čudan cvetak, ja sam cvetak zanovetak, neka znade publika moja mirisaću iz cipelica jaaaaa... U nekim zemljama pozorište je rasadnik glumačkih talenata, u nekim pak rasadnik cveća...

Pre neki dan reče mi prijatelj da donesem par starih cipela i da ću dobiti jednu nazad sa cvećem... Zbunjen, upitah  gde je ta nova obućarsko – cvećarska radnja... Taj 2 u 1 produkt masovne potrošnje... Kaže mi da nema radnje i da idem u pozorište – tamo izgleda gaje cveće!

Sve kao u bajci: sve što cveta htelo bi da cveta – neka cveta i treba da cveta... Još da napravimo dolap oko pozorišta – ono da bude centralni čekrk, da okolo volovi i poltroni kruže, uzimaju vodu i navodnjavaju ego cveću...

Prolazim danas pored pozorišta i vidim da je zgrada još tu... Nema nikakvog cveća po njoj, nema još rasada ... Nema ni plastenika... Ali volovi su tu. Ponizno čekaju.

Sve je moguće – setite se samo kako su onomad visili polugoli Drogba i još jedan fuZbaler visoke kategorije sa zgrade koja je spomenik kulture i u kojoj je ustanova kulture... Taj totalni marketing je zabrinjavajući!

Vraćaju mi se slike Betmena slepog miša koji je onomad doleteo u Narodno pozorište Niš. Pa sve mislim 'oće li lično Betmen slepi miš da sadi moje cveće; ’oće li neka suza kanuti da zalije seme kadife, bombonice ili lepog Jove...   O Bože, o radosti – moj junak iz detinjstva lično će mi dati cveće... 

Moramo i đubrivo da organizujemo... Da cveće cveta... Mada ako bude dolapa neće biti problema – imaćemo prirodno đubrivo volova mladih...  Taj plastenik za cveće ispred teatra bio bi novi pozorišni uspeh! Dospeli bi na naslovne strane – a to je cilj!

Pozorišna instalacija Cveće u cipelama. Bože me oprosti, ali kako je krenulo uz to cveće fale još samo sveće i jedan pop da održi opelo pozorištu jer ono nestaje... A sa visine gledaju Dragoljub Marković, Radoman Kontić, Zorica Stefanović (nadam se da se ima ljudi koji znaju o kome pričam) i čudom se čude – ne veruju da je od njihovog pozorišta nastala 2 u 1 prodavnica – cveće i cipele...

I šta će Narodnom pozorištu instalacije – trebalo bi da ima predstave ali sve je naopako – sve je šou koji mora da ide ali ne znam gde – možda sa repertoara?!?

Očekujem da sledeća akcija bude za brusValtere – oni su prostrani za rasad... Ili da donesemo kondome – (mogu i oni upotrebljavani) – da se probuše i tako će najbolje navodnjavati (kite) cveća...  Kap po kap!

A vreme klasičnih predstava nestaje... Na svu sreću ima Niš i Akademsko pozorište pri Univerzitetu... Tamo neki novi klinci ozbiljno rade i čuvaju pozorišne iluzije... 
Do nekog novog susreta sa pozorištem na Sinđelićevom trgu doviđenja...

P.S. Pogledajte ponovo Edmunda Kina i  Dejstvo gama zraka na sablasne nevene, jer te predstave će Vam pomoći da sačuvate pozorišnu iliziju!

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Laza

    17:08 // 30. 6. 2012.

    Najstrasnije je sto upravnica pozorista, po obrazovanju prof. srpskog jezika (diplomirala sa 32 godine) prica o izuzetnosti i kreacijama... A sama je izuzetno dugo studirala - temeljno i iscrpno! Zaista je vreme da na celo pozorista dodje dobar menadzer koji ce nesto znati o dramskoj umetnosti a koji ce imati potporu u dobrom umetnickom direktoru!

  • lozni kalem

    14:17 // 29. 6. 2012.

    Smešni su komentari onih koji,pokušavajući da dezavuišu autora kolumne, brane Biljanu Vujović i ono što je uradila od NP Niš. To govori o njima koji su se sa dotičnom već utalili, glume u predstavama koje režira režiser lutka predstava. Bar nemojte da je branite, ionako će za par meseci otići u istoriju- gledajte kome ćete dalje da se šlihtate

  • X

    02:27 // 23. 6. 2012.

    Najaviše instalaciju, pa prepraviše u performans, a na kraju gledasmo priredbu!I to ispisanu malo ćirilicom, a malo latinicom, u duhu nove preporuke ministarstva prosvete. Dakle, gledasmo gde Gđa Vujović proziva nekulturu, a priredba odiše nepismenošću i jezivom interpretacijom poezije. Pa još i glume kao ona!!! Da je nije Suza podržala sa studentima, bilo bi jadno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: